Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
係,都係我哋受惠
粒CPU真係贏到開巷, 可惜週邊既ram, ssd, 掠水掠到盡...
RAM + 3000算係咁,
SSD我就情願唔加了。
其實咁先健康
Apple就賺有錢人錢
M$就賺平民錢
無謂爭餐死

無可否則如果Apple可以下放 搶市佔嘅
但班用家嚐過甜頭就唔會再接受貴價產品 對Apple長遠黎講冇益
但以呢個性能的cpu 賣呢個價其實係抵。
如果M1 chip做得起gaming market的話,唔好話多,steam and Xbox fully integrated 左的話,成個notebook界就搶盡用家都似。

打機的肯得閒洗game的,1TB夠做
M1出左成年 M$咪又係咁過
唔好期望有咩轉變lo
你估個個咁易um到2皮買部laptop咩
我想買部中低價機求推介
主要係用黎 back up 相同做少少文書野
Thx
希望macbook個價可以屌打曬全港gaming laptop代理個價
屌你老母食水咁撚深 鬼唔望d人去買macbook都唔撚買你港行
我想問16 吋,靚mon, 唔好太重,長氣,邊部好?
咁貴嘅
之前用m1 平好多嫁

不過靚仔過啲gaming laptop 冇所謂啦
asus g713加左nvme換埋ram
打機cpu升左10度(85-87度now)
有冇得降下溫
想問問 畫下autocad 同睇下YouTube
Budget~$10000
暫時睇岩swift x SFX14 (AMD RyzenTM 7 5800U)同 zenbook 14 UX425(I7)
請問邊部好啲同有冇其他推薦
主要想輕啲
唔該咁多位ching
Asus rog嗰啲3皮起跳
mbp 14吋上埋m1 max都唔使咁貴
G持Apple屌死Intel
本身都考慮緊XPS15 依家睇黎MacBook pro 14” 更佳
順便integrate埋屋企個apple ecosystem
Apple TV , watch , iPhone , iPad, 黎緊買埋HomePod
Mac 要打入 gaming market

Gpu 要夠力先得

之前出m1 已經有人吹到m1入面粒igpu 好勁 結果。。。
m1pro macbook
window呢
m1pro macbook(自行裝window)
btw window16吋你都係想我答靚老母姐
請問$6000-7000 budget, 一般文書用途, 呢部dell係咪OK?

https://www.dell.com/zh-hk/shop/laptops/intel/spd/inspiron-15-3511-laptop/ins3511-d1500
訂咗G15 仲驚唔夠大添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞