Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (79),新手請睇#1-2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
如果係for玩+文書 (game: hearts of iron 4, ck3, planet coaster, cities skylines,三國志14) msi 部GF63 Thin 11UC i5 係咪都夠做? 宜家做緊$8000
睇咗#1未?
筆直一萬蚊左右
睇岩部ASUS Zephyrus G14
不過香港又無曬貨
然後有部ACER Predator Triton 300 SE
香港又無上市
未試過amazon買咁貴野
睇完1樓又話香港無保少少淆
巴打們有無咩意見
一萬蚊應該買唔到 ASUS Zephyrus G14。
上年個部都蚊水。
個spec近呢隻
https://www.fortress.com.hk/zt/product/rog-zephyrus-g14-ga401ii-he246t-notebook/p/BP_12255692
又唔係限死$10k既
睇岩spec可以貴少少
市面得番$17k左右既
如果買呢部,我建議你買MacBook Air
如果買得apple既話
諗緊會唔會直接買部新macbook pro
傳聞屌打唔少GPU

不過講番10k左右既機
點解acer可以出到咁平
同一個價位有3060
不過香港無得賣好撚慘
https://www.amazon.co.uk/Acer-Predator-Triton-PT314-51S-Gaming/dp/B097F4VBL4?th=1
有無人會買flow x13 但唔買eGPU
你依部都夠用嘅話 我有部g14 512+16 4800hs+1650ti 你啱唔啱?
呢部同msi 15m一樣
但係MSI 15M貴好多
多謝巴打先
目前心水都係一手新機
早排美森唔使一萬
不過粒u有啲廢
自己睇頭po 熱門伏機List
唔會
廢模賣咁撚貴仲話平
性能spec都唔夠1799黎
冇曬貨啦
訂左1479 等緊被cut 單
話19-25到貨 但貨都未出
大部分巴打買g skill 110usd有找
我自己買左Crucial 102usd(上星期特價)
分別唔大😂
想問下頭post list既HP Victus 16 (i7+3060)係要美森買先抵?
買咗部G17 1799 尋晚收件, 用咗兩粒鐘突然黑畫面,之後點boot 都入唔到window, 連Bios 都入唔到。 真係屌出聲
好撚驚
準備 rma
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞