LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
Leopold 有冇話咩軸好啲
冇,純屬個人preference
Filco 104紅軸係咪得FILCO Majestouch 2 Ninja?
用緊custom
番唔到轉頭
Filco呢d垃圾黎

極星
有冇啲靜啲嘅現成青軸推介
因為自己平時打字都好大力 想要嗰種手感
但係又比人嫌嘈
有諗過轉紅黑軸 唔知大家點諗
但我本身睇中keychron呢個牌子 睇呢個post/youtube好似有幾位巴打都話呢隻會中伏咁
仲有咩牌子好揀
budget <1000
唔該哂
靜啲嘅青軸係咪即係段落軸
filco majestouch 2 ninja 104 黑五會唔會平d?
依家香港街價$1250
想入手alpacas v2
呢隻有冇需要搵人lube+film,前後分別大唔大
<1000 不如加多少少買leopold
不過青就無得唔嘈 睇下你鐘意青既咩
如果係段落感 就試下茶
如果係聲就冇計
On9問題,啲wireless一般係內置電池定入電心?
諗緊買無線定有線好
我幾鍾Leopold 980m隻色同layout但佢得有線

大家點解會買細60% / tkl? 唔係有個numpad方便啲咩?
都幾大,你想用stock嘅tangerine/ALS可能仲好
有numpad會有啲大舊,冇咁好睇
同埋又唔係真係成日用

不過各花入各眼啦
係要提吓你Full size/1800嘅GB比較少見,要比啲耐性
取決於用家日常使用習慣,有啲人唔依賴numpad,numpad反而會成為累贅
例如我以前係九方狗,咪要numpad,依家唔係;咪頂多工作嘅時候先用得着

TKL算係囊括咗日常工作、打機等等應該要有嘅功能鍵,受歡迎啲都唔係冇道理
1800點睇?有numpad又細
都係唔夠65%個啲細 多成倍位咁
玩槍game會舒服好多
想買隻有倉頡碼同numb pad 嘅機械鍵盤
800樓下,有無推薦
仲要無線
有倉頡碼組係台灣牌子
你睇下ducky, irocks有無啱心水
想要冇Number pad打fps用鍵盤
最好1000內
Leopoldo FC750R or 660M 加少少有藍牙
咩軸去試試
覺得cherry 狗也不屌/要燈嘅就搵其他牌子啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞