LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
你起曬鋼冇用架WO,個問題係POST頭我睇完啦,連依11,12頁都睇埋啦,我對於你地推介既牌子我仲心存疑慮,我咪問,你就話我[質疑你地既興趣有咩作為]我唔想買KEYBOARD就唔會入黎啦,你地專業過我,玩開既,自然會明個問題係邊先問你地,就等同你砌開電腦就會避某D牌子,知有咩問題,點解要玩SLI,水冷電競類有咩分別等等,答到架MA,我就單純就係想知依D野

本身對鍵盤依樣野唔係興趣,就緊係講實用同功能,我就係入黎問依D野,又唔想出去比人呃呀MA
即係咁講,我會諗依個問題就其實係有人反映HZ反應既問題呀,打機會差好多呀,用得耐禁一下會出多左幾粒字(依個我係DUCKY個個鍵盤我都試過),即係我都想知,唔理價錢,一般打機用家有冇必要去買機械KEYBOARD,定其實買電競KEYBOARD係冇必要既,比10倍價錢去買個發光同HIGH CLASS既享受黎姐?我就係想知依D姐
我逐point 覆你 唔知你點解會覺得我起鋼lol
我地基於我地玩既興趣同經驗,中過伏,結論同建議就係咁
答左你 你又唔同意 又想討論

但又唔肯做功課
傳統同新嘢都未分清楚
電競同其他board 功能同實用分別又唔識
其實好難深入討論⋯⋯
1. 都話上面師兄推薦既廠board 冇10倍價錢呢個情況
2. 上面師兄推薦既 filco 同leopold 都係冇發光
個人就無追求到0 latency / 1000hz 嗰種境界
如果你真係純為打機,高hz低latency 係首要條件,可以參考下sadcunt嘅留言
leopold filco係in general a solid choice
無輪造工、手感同cp值都比好多board抵玩

但如果你對專業打機嘅需求凌駕其他嘢,又唔會考慮自組
就參考sadcunt
韓國唔少電競選手用leopold 㗎
1. 我依家用緊既KEYBOARD 100蚊唔洗,真係差距10倍有多既,不過10年前電競岩岩興起個時,千幾蚊既機械KEYBOARD我有試過,老實講體驗唔好,令我好有疑慮,因為個時用半年唔夠就出問題

2.我都知你地推介既KEYBOARD冇發光,我亦見有同事去買KEYCHRON,同事貪佢有得切換AN/MAC/WINDOW,但我就係想知我買個機械KEYBOARD,我打機係咪會有D差別呀,禁完反應返去電腦個速度係咪真係有分別呀等等之類,比較實用性既問題定係難聽講,如果我唔係為興趣去買KEYBOARD,我買左就係比人當傻9先始終依幾年電競KEYBOARD,自組KEYBOARD等等各方面都吹到好行,但又係咪好似佢地咁講,例如買MON咁,FPS越高,你睇到目標既反應會好左,咁買KEYBOARD又係咪反應係部電腦會快左?
收到,睇完你依個回覆真係會了解更多實際情況,即係其實如果我要為左打機買既話就冇辦法架啦,一定要搵高hz低latency,唔係既話就用返我個垃圾傳統鍵盤啦
講講下keyboard講咩mouse,有啲game淨係用keyboard㗎喎清,咩嘢隻隻gaming board啲聲同手感都有問題,唔同人鐘意唔同嘅嘢,換套keycap都可以好大分別,咁大部分人都係買隻board返嚟直接用,有追求嘅咪自己mod下啲stab整走啲怪聲佢,even買qc比較好嘅成品filco leopold, 買返去都係要自己搞下,咁我不如直接買隻gaming keyboard, 壞咗咪拎去換,啲人話gaming keyboard易壞,有冇諗過條彈簧同個contact point都會老化? 而且gaming keyboard個debounce setting通常都低好多,耐咗會malfunction無可避免,除非隻隻board都好似filco咗set到30ms,咁肯定好難壞㗎。

Glorious就算撚數啦,啲qc仲垃圾過地攤貨zowie

關logi razer咩事? 目標客戶都唔一樣
1. 你個塊薄膜
我都幾肯定比起最低價貴左3倍以上,真係有唔少人鍾意薄膜 可以㗎,但係唔係呢個thread討論既嘢

機械坐底都3-400up
講緊冇10倍係同你講個啲電競board比較 leopold同filco 冇10倍

2.
實用係個人觀點,你個同事咪就係覺得佢實用先買,唔覺得實用唔好買。

我番公司都係用薄膜 因為冇乜必要
但係返到屋企就係想要手感好,金屬殼,靚仔,自己揀既cap,靚聲,自己開心!

你後面個啲可以好肯定唔係
「電競」嘢好多係marketing term 其實普通玩家唔會feel到。
所以先話手感為先,去實際試下,舒服先買。
師兄推薦filco leopold 都係因為佢地手感好
加密係又講polling rate, 唔理就唔使睇

keyboard係講手感同聲講到口臭
如果你日日對住個keyboard, 又想爽啲, 咪買
就算你唔會upgrade得太多都好
你有問題我都建議你上去studio試下唔同軸同keycaps
可能會改變到你諗法
因為一般mass produce嘅cherry/gateron/razer軸(紅茶青)手感真係幾差下
而一般都係用緊差keycaps, 係日日摸嘅就係keycaps
leopold啲caps係唔錯, 可以令你考慮少一樣野
keycaps幾貴? 靚嘅$500蚊以上
你試完可以淨係考慮換軸同keycaps, 幫stabs上下油, 都提升到個手感
我會買ZENOX既電競枱主要係因為屋企個空間問題,我主要係想要長枱,我對上個張就真係FB買既淘寶貨,140X60CM,個質素就真係好唔掂既,所以我都決定洗一筆去搞好少少,而ZENOX咁岩個時做緊特價,我個人對電競野就真係一般般既姐,但實際上問題我有睇過宜家,ZENOX定係搵熟人去做張正常枱我要有張岩我口味同SIZE既枱就真係唔多選擇,我出去訂做張長枱,深度要夠闊/L枱,我埋單就可能同依家買張枱差唔多既姐,最大係個木用料可能好少少,所以我都認命架啦,直接去買張升降枱,我可以就埋窗台既高度去做其他野係香港搵張有質素既長枱唔易的
收到唔該曬,即係電競類都仲係搵緊笨柒少少實際既野都冇
你成段咪就係點解我地會玩機械鍵盤既原因一樣

有需求,有能力,咪買貴啲好啲
但係個需求未必係個個都啱

如果有個人問你我想買升降檯 我屋企有窗台
你基於自己經驗 會推薦比佢tb 定係zenox?

師兄推薦filco leopold 咪就係你個zenox
有技術含量既 上面師兄tech 嘢冇講錯
但係我地啲銅牌仔點feel到個1ms 分別
都係舒服緊要

對電競選手 個啲tech 咪「實用」,對普通人就未必
每個人追求嘅嘢都唔同
你特別著重hz、polling rate
人哋著重嘅唔止呢啲
綜合cp值邊個對佢高啲咪邊款

另外我唔知你點樣實驗過彈簧contact point deterioration rate
除非你打飛機射曬啲精入去、喺kb上面倒水、拎kb去𣺉雨
理論上係好難喺短時間內「老化」到對日常作業有顯著影響

但當然,如果你有精神潔癖嘅話,咁咪用返你覺得舒服嘅選擇囉
因為我以前中學年代打機打某D FPS GAME都幾勁既,有參加過大型比賽拎過獎,不過都講緊10年前既事啦,當年見好多人既鍵盤擺法,用既鍵盤等等.所以都會好留意依D野係咪真係有效,我個人其實好簡單,你話手感岩,我禁落去玩FPS類型真係會有分別既,咁我會買,但好似你咁講你本身都玩開FPS類型既又覺得係得音驚既INPUT先至有機會用到,咁我就真係會參考你既意見,都係算9數

BTW都唔該各位師兄,去到依到我都大概有D理解
其實啲窮撚用cheap野keyboard都可以打到去世界級都冇問題
反而如果你玩槍game, mouse用cheap sensor就真係會有問題, 描唔撚到
因為polling rate個分別係在於你input有幾快
姐係你mouse就要睇polling rate同sensor同delay, 因為你真係每秒做到1000個scanning
keyboard呢?
個分別係125hz姐係8ms scan一次 同1000hz 1ms
你每次input係咪有必要準到慢8ms都唔得? 你只係qwerwasd緊
淨係用keyboard嘅game
咁例如格game啦, 你肯定手制, 大制又有1000hz?
基本上除咗音game撚係唔會討論kb polling rate
而音game撚都會答你分別唔大
mm個global弱智都上到,拎出嚟講冇咩意思

玩FPS到職業level話keyboard重要過mouse都不為過,movement好多時都重要過aim, 你隻mouse再準,你部電腦/server都可能會drop frame導致你啲shot reg唔到,但低latency keyboard可以令你起步快啲,急停快啲,個advantage唔會少於你換隻準啲嘅mouse

冇錯,polling rate的確冇其他factor咁重要,但唔等於唔重要,因為直接影響咗input delay,並唔係話你一秒撳唔到1000次就冇用,有興趣可以睇下面條片:https://youtu.be/avfGY5V8csI

至於6key vs nkey,喺你隻board可以切換嘅情況下,6key latency係會低啲,難聽講句你上面講嗰啲一半都係bs嚟
話keyboard latency唔重要/無分別嘅人,一係唔識set電腦,本身部機嘅latency都太大,以致用乜都覺得冇分別,一係自己水平不足,自己覺得冇分別就認為人哋都會覺得冇分別 建議做多啲research先走嚟鳩噏
拿咁講,我個人好簡單既姐,如果我唔係想要去到職業級,我只係想玩隻GAME比其他人勁D,有追求,單純為快樂,咁你講既野,其實我有冇咁既必要?
新手上個post問過有咩輕手linear switch推介(我本來用緊cherry red) , 有幾位ching話可以試cherry silver, gateron white pro同ttc gold pink.

試咗兩隻
silver唔知點解覺得卡卡地
gold pink手感幾好, 不過我唔太鍾意啲聲
white pro搵唔到有1粒賣所以冇試到

最後買咗未試過嘅呢隻, 好彩依加好滿意
不過因為我貪方便同唔想等買咗隻in stock嘅3pin hotswap keyboard, 所以要剪腳
PUBG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞