LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
最後想補充多句

由始至終,我都係講緊點樣去改善頭post嘅大前提下去問、討論
即使你哋口誅筆伐咁數啲唔存在嘅指控,但我都係keep住冷靜嘅態度、接納意見嘅心態去傾
結果到最後變咗喺你口中嘅:唔尊重,自我感覺良好,唔畀人討論

到底係邊個唔講道理啲?
爬完文都睇唔明 電腦白癡
想問下各位 我想買鍵盤比姪仔做生日禮物
佢好似打lol多
Filco Majestouch Convertible 2 HAKUA 104鍵
呢個掂唔掂 我見幾抵 千零蚊 又可以無線有線咁
打lol 絕對夠 有突 我都想做你姪仔

不過如果好後生 可能會prefer電競啲 多啲rgb 燈
揀razer corsair 一定冇死
帶佢去揀好d,陣間你買個貴嘅俾佢但點知佢想要rgb就麻煩
有無巴打用過razer隻光軸?
以前台灣買過隻Filco 87key用左差唔多5年先壞
而想諗緊試唔試下razer光軸 / Leopold FC750R
以前全部都係用青軸

一日冇入黎嘈左幾版

冇心引罵戰

做左一輪research,

最後睇緊G613 / Corsair K63 / Keychron K8

其實我唔應該入呢個post 問,巴打d 意見太專業,suggest model 又太撚貴完全討論唔到

我只不過係一個人生未用過機械keyboard ge 入門新手,budget 又少

就好似我就玩緊lol 新手教學點行,問邊隻英易玩,巴打們就已經嘈緊出裝走位戰術
logi 真係唔識欣賞 keychron/ducky?
睇你要求咩啵
休閒打下lol 其實咩board都得

不過613 好似係full size?而且用romer g 同你其他兩塊係tkl 80%黎
硬要呢三隻揀一隻嘅話我會揀keychron

不過講真3隻都揀唔落手,買ducky/irocks好過
因為613平romer g 手感似機械

我都唔知佢咩黎

想要tkl
romer g 係mechanical switch wor
前romer G 苦主
係logi 自家同日本仔omron 訂製軸黎
執執下櫃揾到隻銀色Unikorn ,好似算係特別色
你個櫃又多咗幾多套KEYCAPS
執執下櫃搵到
呢兩隻wireless 幾錢
同機械有咩分別
見irock k71r 漢科699, 但冇TKL

暫時target Corsair K63 wireless, 用cherry mx red
keychron 得Bluetooth 冇2.4
勸多你最後一次,遠離corsair
個個剩係一味ban, 一係就叫人買勁撚貴

再係咁要攬住部冇keyboard 嘅電腦跳樓得連尼住關注下呢個post
你咪唔好信
唔知香港市價點,但我上網見你知k63都差唔多上千,ikbc都係差唔多價,已且上有filco/leopold下有irocks/ducky

如果你一定一定要wireless嘅,咁你買k63啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞