LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
成個post 得巴打一個有實際建議
睇左TB個幾隻都要7百以上, 不過差唔多價錢我都係K63, 有試過實物又有保

其他人又係典型連登仔圍爐 新手入門都嚇走晒啦

人地想試下機械先拎多少budget set $5-800, 你就叫人儲多少少買$1200多成倍, 有冇諗過$800 已經係儲多少少
同埋有都唔想買咁貴, 下下話加多少少, 鬼唔知好d, 本身新手$800 買個keyboard 已經覺得太dum 本, 下下加多少少咁我set budget 做乜
不過圍爐post 就係咁, 我唔應該入黎問d 低級野

不過上連登勿認真
唔係話咩

我之前就係儲左小小錢 買左razer black widow 用左1年半就收左皮

之後又信咩電競 買左G913一年就連鍵

咁我想問下人地比翻啲實際小小 貴買平用又有啲咩問題

你中意一年800幾冇人阻止你 你問人意見又要話人比貴野你係咩心態
不過認真講,以後唔敢買steelseries
以前買隻filco用5年,打打下機壞wasd制
之後即刻落樓下2000fun買左隻steelseries apex tkl,
用左一年呢個星期成日無啦啦斷連接
好多人有固定目標,講多兩句就會不自覺西選咗個目標出黎,依個時候應該應同佢地

Btw大個仔買玩具自己負責啦,唔好唔啱心水又賴三賴四
corsair個build quality屎,就咁一塊鐵皮,但賣你成千蚊

d keycaps手感極差,而且用一兩年塊pcb就會發癲都唔係咩稀奇事,大家都係用cherry,咁得電莖牌子出事你就知係邊個問題

呢d野唔係我地噏得就噏,而係好多前人經驗累積出黎

唔信我地唔緊要,可以去地獄道/2000fun睇下有無得試

錢係你嘅,最緊要係揀個你唔會後悔嘅選擇
你唔買corsair正契弟
問題就係我唔識先問呢個價位有咩揀,我乜都唔識search 到Corsair 岩價,你地又係咁ban話垃圾但又冇其他同價suggestion

照你地咁講$500-800 全部垃圾

我都係去用返$100 薄膜,上一個用左十鳩幾年都唔壞
有冇介紹
唔係我地想ban,而係真係無咩好選擇

先唔講build quality其他新手感受唔到嘅野,千幾蚊用一兩年就壞你自己條氣都唔順啦

你想搵返果個價位建議你直接去地獄道/2000fun問佢有咩揀,因為間間嘅價都唔同,有時又有折

揀個保養就腳嘅最無死

ikbc / irocks
上面有巴打suggest IKBC

google 左IKBC W200 好似幾fit, 巴打點睇
我無補充
乜原來ps/2有polling rate呢樣嘢㗎?又學到新嘢
你自己連咩係polling rate都搞唔清楚,喺度打成篇廢文誤導人
喺你個認知入面高polling rate=低latency, 低polling rate=高latency. 講到冇其他因素會影響latency咁scan rate唔理,debouce time唔理,濾波唔理,全部睇唔到

我就從來都冇講過5ms,唔知你邊度無中生有生咗5ms呢個數值出嚟,可能你有妄想症,建議睇下醫生

呢度啲所謂自組大佬,接受唔到自己幾千蚊甚至過萬蚊砌隻keyboard, 竟然會喺延遲方面差過啲”垃圾gaming keyboard”. 自己對呢一方面0理解但就用盡奶力去拗,點都要講到低latency係0 advantage. 但好撚可笑嘅係佢哋又會覺得同樣嘅嘢喺mouse上面有用見到gaming keyboard就踩,見你用gaming keyboard就叫你死撚開

人唔笑 狗都吠
Corsair以我所知就有2年warranty. 就咁喺官網submit RMA就得,門口都唔使出就做到,大把人隻corsair用5年7年都健在,唔知你呢個用1年就壞嘅數據邊到得出來?

會唔會係人問題?
意見相近就=朋友,屌你老味個腦裝屎
每次d電莖撚入親黎都係發哂癲咁屌人老母,其實係咪電莖撚全部都係毒撚唔識同人溝通
cherry mx 冇問題呀
pre-built用cherry好正路
我當時兩塊都係mx blue
不過我用irocks果陣塊board底實淨啲
隻色都好靚
不過冇rgb囉,如果你唔介意嘅話
肯定係啦, 就拎D.L哥嘅csgo mm global嚟講, 都會排到好似佢呢啲行路都會仆親嘅弱智仔, 不如請你解釋下點解?
唔知啦,不如你解釋下點得出佢地全部都用filco/leopold呢個結論?明明用電莖鍵盤喺gaming community先係主流
咩嘢好似係20ms以下, 你知唔知自己講梗乜鳩?
google下都有spreadsheet可以睇, 腦殘?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-QI7-LY9Ul_DsVE4ZOqBQxqqqqrdJ04Ite8IY3AQMds/edit#gid=0
你講mouse click, 2ms都有明顯分別, 係你自己唔願意去相信
https://youtu.be/buagRwKgYpM?t=217
垃圾filco本身個debounce都30ms以上, 你唔係以為插咗PS/2個debouce time會降低下話? 完完全全兩樣嘢嚟, 你就乜春都撈埋做一樣嘢度, 乜都係polling rate polling rate. 仲有冇第2個詞
6gv2 ok的
對一樣嘢唔理解又要同人拗, 拗唔過就扯開話題就搵第二樣嘢去講, CLS精神分裂
咁大佬有無個實驗睇下
想睇個latency 實際上差幾遠
唔知啦, 你又邊度睇到我話全部都用filco leopold呢? 我咁講得出係因為我有去問過人哋用咩keyboard, 唔通好似你咁噏得就噏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞