LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
從巴打你開始 紀錄下有幾多個keychron 苦主
到時候有人黎挑機 我地有數據俾人聽有幾伏
係咪要整張form比苦主填
gchi
買咗K1一個月,暫時無病無痛

第一次玩自組
新手想問下
最入門custom同Leopold 大家會點揀
同埋見到pom jelly keycap 幾靚
想問下有冇伏
睇你個取捨係咩

如果你鍾意特別嘅體驗、想要一啲自定義嘅位、唔介意揼好多時間落去學同試,可以去試下探索custom
如果你淨係想要個solid keyboard,leopold唔會令你失望

pom jelly有個問題
如果你唔識blind type,要靠字去打字嘅話,你會用得好辛苦
佢個高度都唔係平時用開嗰啲,係稍為高啲,睇用户習慣
Thx 仲以為最入門custom 會好過leopold
另外想問 有冇邊隻keycap 係好似pom jelly 咁係無刻 跟住係象牙白/奶白色既cap 推薦
驚唔同高度打唔慣
因為當你願意畀嘅係leopold嗰個價錢
喺嗰個價錢下砌嘅custom,選擇會多好多掣肘
明白曬 thx
有冇試過+mousepad聲
想買靜音軸,有冇推薦

砌完holy panda幾個月又忍唔住砌多隻Marshmallow…就黎破產
正式踏入無底深淵
恭喜老爺
如果買要小心啲,好多假嘢,真嘢盒入面係冇保修卡,soldering iron holder入面係銀色而唔係黑色,同埋個power plug上面會寫住VOLEX。
整啦
整咗份簡單嘅睇下睇下ok唔ok
https://forms.gle/49Hv9SuNmqPexUBG6
如果linear:jwk slient (姐係durock,alpaca slient 個啲)
如果tactile: boba U4
新手砌機,想買個現成無線keyboard
上Leopold 個網睇全部都係有線,但#1話有無線,有冇人介紹下? 我又唔想Filco純黑色咁寡

budget 1000左右 要有F1 F2 個堆制,有冇巴打介紹

定都係要買返Keychron ?
利申:無用過bt version
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞