LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
想收
當年覺得牙賊成日曬命,依家先發覺係我當時未跟得上牙賊個level
有無ching 介紹下gingham 類似 show電腦版嘅board
見人地會自己3D print 個外殼出黎幾好睇
有冇cs高手巴打可以拍下片睇下125hz同1000hz嘅movement分別
想學下野
幫你同佢轉達下
而且corsair 都唔係平
同cherry 都係機械軸 不過日本 omron製造
個構造同你常見最大路既德國 cherry mx唔同
想知自己kb咩polling rate可以用依個
https://github.com/ad8e/input-polling-test
簡單講就係
你對住個test.exe不斷同時撳兩個制
如果依兩個制差距係1ms係就係1000hz
8,16,24就125
假設你隻手穩定同時input, 如果0-10ms跳就代表唔穩定

可以見到我個新keyboard B好似冇A咁穩定
唔知係PCB問題定係軸重手(marshmallow)問題

個filco 俾咗我老豆, 試唔到125(filco PS/2 port 係1000)
我手上兩個mech都1k hz
咁我就拎咗個薄膜試, 可以見到係125hz(16ms), 屋企人個kb好撚烏糟

唔知反應對個test有幾大影響
今日我個avg係171ms

片我就懶得拍, 我就係dust 2 ~1284 1953個位, 望住目的地~1283 1473, 個位不斷行, 我到咗就WS急停

不斷行去減少手殘, 反應快慢嘅error, 刀係1k, 槍係membrane
我冇mark曬, 因為好多次都係一樣位

1k hz avg 1460, 125hz avg 1455 , 數字細係遠啲
的確係遠咗 5unit, csgo 移速係250,
如果你玩APEX/TF2 速度更快嘅source engine game可能影響更大
玩音game應該會有影響, moba懶得試

咁係咪唔應該自組/買filco leopold
首先講過filco leopold插PS/2係有1000, 唔知新款有冇ps/2或者usb有冇1000, 要搵人試
自組QMK supported可以flash qmk上1000
realforce我上網睇有人話1k(新款rgb), 有人話125, 要考證
我亦google見到有人話有n key, 啲PCB差唔多其實隻隻都1000, 要考證
係咪好似sadcunt所講玩唔撚到, 當然唔係, 我用個10年多塵薄膜停得好穩定
因為我想wireless

機械wireless 好似K63 已經最平
有錢邊個唔想揸拉利
認真儲多啲錢好過
好過你買corsair用一年double click又要買過隻
irocks ducky 邊到有得睇

見好似都係有線
已經認真儲左,樣樣連登仔式加多少少/認真儲破產都唔掂

巴打人生係咪無限budget
一係買返d 兩舊水有線薄膜好似重少野煩
無限budget係隨手執櫃有個自組個啲巴打啦
係中過corsair伏唔會想你再中
儲多幾舊水返一日炒散都有
你個幾隻800, 靚少少都係around 1200, 又唔係叫你買3000+
買貴少少用幾年以上
買corsair用一年, 奶野, 咁就冇咗

咁睇嘅話其實打fps嘅話都應該唔係太必要上到1000hz
polling rate 始終都係愈高愈好
但係個影響幾多 對你黎講重唔重要就見仁見智啦
其實只要諗下
依家20-30歲嘅pro係咩出生?
網吧出身, 個個都係坐底就玩
去到比賽, 個個用嘅gear又差唔多, 又冇野比
如果咁重要, online用神gear輸俾個網吧窮撚, 咁咪要del game?
當然前題係唔會lag到玩唔到

又或者kb latency/hz咁重要就會係討論熱點
但係好少討論, 主要都係討論mouse polling rate
kb無咩影響 反而mouse有
痴咗線個 post
正常,都好耐冇打過交
哈力巴有無去交流會
毒撚去乜嘢交流
套Kit 岀咗幾round 喎,我見/mm 都有人放。不過銀色就真係少嘅,好似得五六隻
當年由corsair upgrade做irocks
價錢差唔多但係鍾意irocks多好多
cherry MX red 唔好打? 唔明大家話corsair 唔好但佢用cherry 件唔係應該屌晒全部cherry MX red?點解大家似屌corsair

巴打知唔知邊到有irock 試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞