LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
搞到咁真係好嚴重喎
有無睇過物理治療?
以前玩得太癲
有睇過 醫返好都又洗左幾皮
依家隻手活動能力應該係以前7 8成到 算係咁
未試過alice layout 想試下
有無巴打有留意coarse60?
睇andy 個build stream 幾中意d 聲
不過唔係好識個designer
入門級個價錢幾吸引

明明自己態度差又淨係識話人,自己片面又話人self centered

其實你企喺邊個立場去提問
我又冇屌過你,又冇踩襯你條尾
一直都係善意咁同你展開討論
我發覺你同sadcunt都一樣,無啦啦會起曬鋼

另外我都好奇想知,「片面」係企喺咩角度去講先
如果你話我哋冇做足功課去交代唔同類型嘅資訊畀大眾
希望你可以點出嚟,我再睇下點樣去囊括埋佢

但如果只係單單input latency冇交代,令你覺得「片面」
咁講都好難令人信服你嘅「深度」
同埋希望你可以去睇返LIHKG鍵盤post (1),你會prefer邊個頭post多啲

話self-centered係因為頭post無可能可以千字文嘅論文去交代唔同專業範疇
如果因為我冇交代呢啲資訊,令你覺得呢個頭post唔夠深度
你嘅expectation喺我眼中係self centered咁解

縱觀幾頁嘅討論,我一直喺度尋求點樣去改善個信息傳遞
唔係好明點解喺你眼中咁樣都係「態度差」、「片面」
雖然你講過唔會再回覆,不過我會靜候你答覆
Meridian 啦
依家仲有
what a sad cunt
想問下宜家TGR Alice 乜價位?有隻紫色係倉,有人開我$4K USD
大佬
你做咩消失咗咁耐

對上一次二手交易係4k
4K就唔放囉。
覺得D board 同Cap 越岀越悶,所以唔多岀post。
幾時帶board出嚟畀大家學下嘢
難得大佬上水
IV-work av3 gmk soymilk
無乜買新board ,對上一隻已經係356mini 。
新岀嘅kit 唔吸引。

宜家覆post 都係用緊隻HHKB Pro 1,覺得係最正嘅Topre
冇同牙sam要隻Tomo / Dolice咩
好耐無出現嘅broke thief 巴
無啦,有隻Jane prototype,Alice,910 夠啦。

佢成日好後悔放隻OTG俾我
牙Sam有無話幾時會重出江湖
佢好似依家都淨係搞合作款,冇乜再出本家作品
佢應該好忙啦,整 board 要好多時間又成日俾人抄。
佢以前要賣 board 嚟fund project,宜家大把人俾錢佢
當年都同佢買咗幾隻classic board,宜家想買都難囉…
遲下會唔會帶扑去鍵聚,依家有地方每個月固定hold event
我個啲多數係kit 來,帶岀去都無得試
啲人都有淨係帶kit嘅
志在交流心得
下次有時間就join,我都想識下新朋友
睇下有無門路入下舊board ….

you go i go
見你認真問就簡短咁答
價錢同耐用暫且唔提,機械鍵盤既好壞,粗略咁分,有手感同功能兩類,而呢個post focus on 手感
呢個冇問題,但當有人提關於功能上既野,或者你地覺得唔重要既野,就被你地當異類、唔正常、特例,仲要自我感覺良好,呢個係我反感既地方

唔逐個例搵,冇意思,明就明
淨係quote上面2個算
遇着好似你有特定需要嘅人

我係打算各方面都參考學習,淨係講左唔太在意耐用(因為一般都好耐用),就冇啦啦變成「有特定需要嘅人」

個人覺得就算你想偏幫你嘅朋友,都公正少少

講個post唔全面都要比你話係sadcunt既frd
講latency既人唔會點否定手感,但調返轉就唔係
全面係兩邊都包,唔係要分出高下

如果唔同意、或者唔覺得有問題
唔緊要,比個建議你
就係post頭講明
呢度只講手感方面既野,電競/其他功能性既野請過主就可以
冇謂浪費大家時間
我到依家都唔明trigger你個位喺邊,從來無人話過個頭post係全知全能咩都有齊,亦都有講歡迎大家補充,唔明點解少人討論=唔俾討論,上面已經有巴打都講左d論點出黎,我都大開眼界

不過sadcunt就入黎講低句你班仆街誤導人咁囉,你見唔見到個問題喺邊?同埋你答到我po主邊句態度差未?

之所以話有特定需要,係因為每個人嘅需求唔同,咁個個人唔同,就有d野多d人care (e.g.手感,大唔大聲,d鍵帽耐唔耐用),都會有d野少d人care(e.g. latency,programmability)。

呢度問意見嘅人、網上嘅討論程度同埋可參考資料都少過其他factor,咁統計上黎講呢d野的確係比較少人在意,咁計落特定需要有咩問題?
明白,我逐點回覆

1、
但當有人提關於功能上既野,或者你地覺得唔重要既野,就被你地當異類、唔正常、特例,仲要自我感覺良好

首先,如果你唔鍾意我妄自推論你係sadcunt嘅朋友,點解你會覺得歸納一班素不相識嘅人做一group,劃分佢哋係小圈子係無問題?
我由討論開始到結尾都冇因為邊個討論緊功能向或者手感向嘅人歸邊,希望你明白己所不欲,勿施於人嘅道理

另外,我想提出嘅一點係:對sadcunt嘅數據提出疑問,係唔係唔得?

自問冇冷嘲熱諷咁問,都係禮貌去請教,請問呢個過程點樣歸類做:覺得呢樣嘢唔重要 or 唔歡迎帶新官點嘅人?

抑或你覺得其他有份攻擊sadcunt巴打嘅人都要入post主 - 即係我條數入邊?
咁算唔算你口中所講:態度好,但「屈人」嘅範疇?

2、遇着好似你有特定需要嘅人
會唔會講者無心,聽者有意?我頭post都係咁同人講,你有特別需求就講
點解去到你嗰度會變咗做有攻擊性?係唔係庸人自擾?

3、sadcunt嘅朋友
事實你嘅論點同論據都同佢好接近
sadcunt唔提都唔知原來keyboard除左手感外仲有其他野要考慮

頭post羅列咗咁多criteria都畀你講到好似不及sadcunt講一句,你事後有補充我可以理解
但就咁一句未免引人誤會,呢個莫非又係我個問題?
講翻轉頭,你pre-assume呢度有攻擊sadcunt嘅人係小圈子 / 我係其中一份子,同你嘅指控有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞