LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
自組kb係幾多hz
多數125Hz 可以改到1000Hz
隻board嘅controller同你部腦粒cpu+USB controller support嘅話超到上8000Hz都得
但問題係keyboard上面粒controller個scan rate多數得125/250,所以冇乜撚用
仲有去抖動算法,當你8000Hz scan rate+8000Hz polling rate,但係debounce time 10ms,都係冇撚用,仲慢過啲gaming board嘅1000Hz,因為個算法唔一樣。

簡單啲講corsair, logitech, asus, xtrfy, niz, skydigital呢啲係你一撳粒掣即刻send信號,鬆手先做debounce,但係嗰啲普通keyboard係要做咗去抖動先send信號,所以個反應速度可以差好遠。

買gaming keyboard唔好買Hyperx同Razer就得,一個10ms delay,另一個廢事講,成間公司啲產品都係俾狗用。
人哋想買個keyboard打機,你班撚樣就成日叫人去買filco leopold,好心就咪害人啦 ,怪唔得成日見到啲香港人打機行路成個弱智咁,行步路都會撞牆,屌撚曬你哋班仆街老母臭閪
黃金有冇

個日行左轉唔覺有呢隻牌子
打機
你個budget真係幫你唔到,揀返有線好啲
你個budget得g613,但係Fullsize嚟
想問下傳統鍵盤同機械鍵盤究竟有咩分別?以前用過ducky青軸,主要個感覺係嘈,識發光,禁落去係輕快d,但耐用性同傳統鍵盤比依然相差甚大,加上傳統鍵盤可能講緊只係機械鍵盤10分之1既價錢,所以有d咩原因令各位會去買機械鍵盤?

型,跟風,發光唔係我考慮範圍之中,我要求既係有實際功能,例如有自訂鍵set巨集,Hz反應等等
你咁想傾電痙扑/推人用垃圾 自己開個po啦講啦 好行唔送
Gaming keyboard俾你屈到變Esports keyboard?個腦有事? 我叫人買返佢哋需要嘅產品都有問題?弱智就死返入你老母個閪度啦

講撚明做高端定制keyboard post咪唔撚講囉 個個好似你咁有錢買幾千蚊隻keyboard? 窮就唔用得mechanical keyboard? 屌你老母

你覺得係垃圾=垃圾,十足十中二病
price.com search完再問下D鋪有無貨穩陣D
傳統鍵盤就係機械鍵盤⋯ 建議check番歷史
薄膜鍵盤反而係平價新科技 壽命係短過機械㗎

你用ducky 呢啲電競board 仲要青軸就代表曬全部機械鍵盤已經唔係好啱

機械主要係玩手感
我地玩自組追求就係手感同自定義
自定key 同macro qmk 就有 入門之中既入門黎
惡到
現貨都係2kfun /massdrop呢啲多
係咪未小學畢業 Gaming咪電痙 唔識睇中文㗎
新入坑的我表示個手感係重點
咁個問題係有咩決定性既問題要買機械鍵盤?你地一直會買依樣野,仲有研究,自然會有個見解係到,我都有試過,但覺得壽命太短,又冇真係有咩好左,但貴係貴左好多,手感問題,我要CAPS LOCK突出黎頂到我隻無名指,WASD好禁,有寫埋中文輸入法既字出黎已經好足夠,但就係有咩EXTRA既野令我要買?

唔好講咩歷史呀,試多幾款依類野先,買個個就係覺得唔明有咩必要性先係問題呀MA,你地話唔好買標榜電競類型,我明呀,咁我都想知多D你地個人覺得有咩功能同特色必要係要用10倍價錢去買個機械鍵盤先?
即係禁個下既感覺,定係你放上去擺位既習慣順暢先?
禁個下同layout / 自訂性
你講傳統我先覆你佢唔係傳統

咪講左機械壽命長過你塊薄膜囉
你覺得冇變化咪唔好買
你買手機都有人買3310 有人買入門1k 有人用10買
你質疑人地興趣有咩作為?

自組個價錢除左實際upgrade 有一半其實係hype
所以真係唔好join 睇上去唔係好啱你

btw 入黎就係問機械鍵盤 答返佢機械鍵盤有咩問題
要答佢用lenovo 薄膜就得㗎啦?
手感呢啲嘢真係要自己試先知,叫佢試多幾款有問題?

反電競係因為一般都係冇用既”特色”,然後賣貴好多(其實同樣廠board比較下,就冇10倍既,都係電競貴)
自己可以問下 average consumer 到底keyboard latency重要定手感重要啲。
你講technical嘅野係冇錯
但事實上好多人打機用垃圾(低polling rate)都上到高rank,kb polling rate冇mouse咁重要
利申用緊1000hz,低latency kb
打機用wifi一定係大牌子技術成熟,文書用就應該冇分別
我自己隻kb有wifi都唔敢用,因為唔知同大牌子wifi差幾遠

個問題係電莖kb有關手感/聲嘅問題,隻隻都係咁
用家有時間/工具可以上網自己學modding
出嚟嘅效果係唔差
如果你話啲stabs/軸/case聲冇影響冇問題
對modding冇興趣,咁唔使入嚟問,跟牌子買得啦

講真glorious/logi/razer係嘗試緊打入自組market
gmmk pro呀,有hot-swappable/唔同layout嘅board
當然網上review都仲係唔掂
平心而論,我會入黎,本身就係想買KEYBOARD,亦唔係想高端到去玩自組啦,依D野大家明,會買耳機唔代表你會自己整個耳機架MA,興趣問題黎既姐

睇完POST頭,你地話電競品牌未必唔得,但個問題用料係唔值個價,我明呀,亦都BUY,但你地推介Filco,Leopold又點解先?我由第1頁睇到11,12頁,有人REJECT個問題係打機唔掂既,睇完咁多頁,但個問題都係止步Filco/Leopold,但完全唔明個原因係邊,我入黎係認真想要解答,唔係質疑你地,亦唔係想要負評呀買野想知多D好正常姐

漏咗
電莖好多都普通質素但係賣一倍價錢,姐係$600vs$1200

自組board的確係仲貴
係另一個問題,同電莖個種貴係唔同
每個人追求嘅嘢都唔一樣
一架車
可以買架2手幾萬有四個轆有引擎郁到又得
可以幾百萬買架超跑又得

同樣都係車都係代步,引擎升級、材料唔一樣、brand 等等都係價錢貴幾百倍嘅factors
值唔值因人而異,你有咁嘅追求咪去買超跑
覺得代步就得咪買架2手咪夠

機械鍵盤係多著重手感、功能
叫你去試多啲,你覺得無必要
咁等於人哋叫你test drive下超跑有幾快,你話不了
咁無咩討論空間㗎喎

必要性唔係產品本身衍生出嚟,係消費者自己定義㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞