LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
手感呢樣嘢好玄同睇人吓,你覺得好人哋可能覺得唔好。好似耳機咁,人哋讚到天上有地下無,你未必咁覺㗎。

所以點解要人試,就係呢樣嘢係睇緣,啱就啱,唔啱就唔啱。唔係你望下個graph,你就知自己啱唔啱。
好熱鬧嘅世界大戰
我就係上個月用qmk改125hz polling rate做1000hz個位音game撚
出黎湊下熱鬧

對於eSports gamer黎講 1000hz polling rate的確有佢嘅吸引力 fps gamer影響可能唔大 但係對lol player或者其他常用keyboard嘅game黎講 都真係有些少吸引力
當然對音game撚黎講直頭係天淵之別

始終polling rate同latency互相掛勾
keyboard latency data難搵 所以就重點睇polling rate

但又咁睇 其實如果可以改上1000hz 基本上對於個個人黎講都夠用

當然如果你一心想買gaming keyboard嘅
入依個post又有d無謂
大家著重嘅位都唔同
依邊又唔係gaming peripherals post
或者兩全其美嘅方法 係買gaming keyboard 再自己mod 改軸改stab
甚至拎佢塊pcb出黎砌自組
不過當然就貴好多
大部份gaming keyboard都係機械鍵盤
flico 插條PS/2就冇問題
係佢吹到用唔到
「手感,殼造工、moddings、keycaps等等都係有質素保證」
就我理解應該係指外觀、手感、同耐用度
我冇講得好清楚,用手感黎代表左外觀,手感呢類直接感覺既野
同時低latency都包埋穩定性之類數字上對電競有利既野
至於耐用度,就算cheap keyboard都唔易壞,除非某D牌子特別有問題,如果唔係起碼我唔會在意

大家對個post既expectation唔同
我黎想學下野,自然想有多D唔同既意見同資訊
當然好多資料網上有,我亦可以自己試,而且都有必要
不過變相呢個post對我,或者類似既新手黎講冇咩用姐
明你意思既

但係如果真係新手入黎
佢會想要見到你直接推薦幾款手感好既kb
定係你比2頁數據同佢講呢啲有咁既手感 電競有咁多優勢 用完可以上rank?

最少咁多個post 黎講 新手都係伸手黨比較多 攞完code就走 大家咪直接比brand

對選手以外既人黎講到底係用得舒服定competitive 啲重要啲?師兄s冇辦法知道佢係唔係選手架啵
金剛棒太長,我喺下面留言,你再quote嗰個啦
普通玩家咪夠用
重度FPS玩家 1000唔1000hz好大分別下
用leopold個keyboard打FPS想做show半身peek 果陣
會成個人拉左出去 or 拉得1/3個人出去 做唔到半身
除非手指要禁得勁快 先做得準確d
例如玩CSGO KZ有時踩D 1粒石仔既企位 一係郁得勁撚多 一係郁得個人太少 成個人跌曬落街
用gaming keyboard係郁個遊戲角色係精準D既
玩valorant 唔洗用急停 基本上keyboard制一放手就開得槍 用gaming KB同leopold 都係有差 有時leopold放左手個人都係度郁緊 唔夠快
打左咁多年FPS 唔理大陸定外國 任何一個身法好既FPS玩家都唔見用filco leopold呢D牌子既鍵盤
用驚命鍵盤係輕鬆D既
依啲咪有例子反駁
咁我就建議試下插PS/2唔好插USB
應該會有分別
唔得咪再轉
G2 pengu 同tfue 都用keycult 玩fps
佢地好似唔係普通玩家啵
望一望#1都知 依個post講custom 講手感聲音等等
而唔係講gaming related嘅terms啦

對於依個post嘅人黎講
gaming keyboard嘅質素實在慘不忍睹
價錢又大部分都去左marketing

你唔會走去硬件post問mac機掛
雖然大家都係電腦
「手感,殼造工、moddings、keycaps等等都係有質素保證」
就我理解應該係指外觀、手感、同耐用度
我冇講得好清楚,用手感黎代表左外觀,手感呢類直接感覺既野
同時低latency都包埋穩定性之類數字上對電競有利既野
至於耐用度,就算cheap keyboard都唔易壞,除非某D牌子特別有問題,如果唔係起碼我唔會在意

大家對個post既expectation唔同
我黎想學下野,自然想有多D唔同既意見同資訊
當然好多資料網上有,我亦可以自己試,而且都有必要
不過變相呢個post對我,或者類似既新手黎講冇咩用姐

你都啱嘅,數據上例如input latency可以加返落去頭post去引導唔同類型嘅人嘅需要,呢方面正如之前幾頁都有講過,我會其後會睇下點更新返個頭post

另一方面,你講到:

其實呢啲就係主觀嘢,你覺得耐用,唔代表其他人接受到
頭post嘅存在意義係serve as quick glance / TLDR
等啲唔想爬文、想即食嘅人可以有個參照

遇着好似你有特定需要嘅人,我哋都有呼籲大家去列明自己嘅需要,可以由此去推薦一啲貼身啲嘅board
但若果擺成幾十篇論文上#1 - #10,畀着正常想即食嘅人都會嚇到走咗啦
所以我覺得都唔好太self centered,大家都有幫大家
頭post個定位唔係專業導引,而係釋除部分疑慮、參照指引等等

再講,你都唔好介意我咁講
你先前一句:
sadcunt唔提都唔知原來keyboard除左手感外仲有其他野要考慮

得罪講句,佢除咗講過Input latency就真係冇講過其他嘢
反之喺頭post係有唔同directory去指引大家點樣去選擇自己嘅board
個人覺得就算你想偏幫你嘅朋友,都公正少少
未試過125玩csgo
不過身位問題 睇落唔止單純polling rate問題咁簡單

kz嘅直頭唔可以嘅fps game啦 platform game黎嘅

現今科技其實1000hz唔難做到
成本應該都唔差得去邊
好似唔少custom pcb都做到1000hz
不過default都係得125
講self centered真係唔夠呢度既小圈子黎
post名叫機械鍵盤,實際上只可以講custom 講手感
同意上面巴打
望一望#1都知 依個post講custom 講手感聲音等等
而唔係講gaming related嘅terms啦

對於依個post嘅人黎講
gaming keyboard嘅質素實在慘不忍睹
價錢又大部分都去左marketing

post頭多info,全面、冇誤導係一般人既expectation
你要self centered,要小圈子,你講明我唔會入黎
其他人留言只講自己關注既野好正常,唔會個個長篇大論
我話「sadcunt唔提都唔知原來keyboard除左手感外仲有其他野要考慮」
唔係講sadcunt講既野好全面,佢就咁留言亦冇呢個必要
而係講你post頭,或者呢度既小圈子片面
明明自己態度差又淨係識話人,自己片面又話人self centered
真係唔夠你玩
我呢D冇謂人,最多留幾次言,對個post影響唔大(sadcunt都係)
但長駐post,開post既你小圈子片面,態度差
就好明顯令個post質素下降
合則來不合則去,我原先都係想睇多D info,係睇唔過眼先留言
你要堅持自己岩晒請便
可能唔關HZ事掛
我個人既感受就係GAMING 鍵盤係玩得輕鬆D既
我第二把KEYBOARD係FILCO KEYBOARD
沉迷打左FPS 打左十年都有 當中有5年係用FILCO KB
之後隻左手就殘左 完全舉唔起手指
明明右手用得仲多
陸陸續續抖下玩下 每日玩一個鐘30分鐘隻左手就攰到仆街 完全用唔到力
之後屎忽痕想轉KB 買左個GAMING KEYBOARD
發現郁得輕鬆好多 隻手冇咁易攰 起碼可以last 到四五個鐘隻左手先攰
都係個人感受姐
無人講過唔可以討論latency,呢個post對於相關嘅知識比較貧乏,因為無咩人有研究過

Po主都講左你有資料嘅,ok,加返落去,唔係就咁劈低句屌你老母latency咁大件事無人講

你望清楚sadcunt個態度係點,po主點回覆,我希望你有追足成個post
係咪之前用cherry black 彈弓太重g數
呢個就真係唔似filco/gaming 問題
pengu冇留意過佢唔知佢咩料
tfue麻麻地啦
我都係想講gaming keyboard玩落輕鬆D 做movement冇咁易出錯姐
個人屎用咩鍵盤都屎架啦
用左N年紅軸 始終如一
係因為filco leopold呢D鍵盤唔夠準
有delay定咩
要係咁禁制用陰力去微調個人
搞到隻手易整傷
為免誤會覆埋今次,個人睇法,態度唔係單指有冇講操口,包埋係唔係善意,有冇「老屈」
例如
你望清楚sadcunt個態度係點,po主點回覆,我希望你有追足成個post

好似有禮貌,但實際上「老屈」緊我唔識睇人態度,冇追post
咁不如你quote出黎,po主邊句態度差?定係d人三唔識七入黎亂咁屌人又入個圈子數?

唔知好似你咁屈人同埋一碌桿打一船人喺唔喺你個無禮貌嘅list入面?
係咪手腕角度問題
之前用咗幾年都冇野
手會整傷多數係因為你張枱太高,令你成個人嘅重量壓左落手碗,鍵盤角度通常都排好後

洗錢買過個之前建議上網睇下點整個ergonomic嘅setup先,發現真係鍵盤問題先再換都唔遲
應該唔關事 自從隻左手傷傷地就開始好留意呢D野
embody 升降檯 床 枕頭 呢堆野都洗左三四皮
希望有張勁床勁凳乜都唔做 可以復原下
SET野都買左有四五年 有少少幫助既 但係復原唔到
一勞損就咁咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞