LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
裝備遠不及自己磨練技術嚟得顯著
你唔係去到職業水平吹毛求疵,少少錯漏決定勝負嘅話
我覺得係無必要追求咁極限嘅數據
好明顯有啦,如果你想喺performance同手感之間取個平衡,底版有ps/2,又唔太貴嘅可以揀leopold,但你想要ultimate performance嘅我建議買corsair axon嗰堆,因為現時用cherry 100million嘅corsair board嘅debounce algorithm係咁多keyboard入面最快
PUBG 唔計,咁LOL 計唔計,星海計唔計?

https://m.bilibili.com/video/BV1Yv411C7Q6
個post嘅topic係機械鍵盤 gaming keyboard對於diy友嚟講 可能diy友著重嘅手感 聲 外觀都欠奉 但我覺得sadcunt佢拎到理據出嚟講到gaming board嘅賣點係ok 又唔係個個都唔介意佢個反應速度 一下唔啱傾就叫人自己開post仲惡過共產黨 各有各講唔得架咩 係要一言堂淨係准講你覺得好嗰啲架咩
實質無咩大問題,係一入嚟屌人老母又話人害人有啲大火氣囉
同意主要嘅論點

我諗有巴打咁回應都係因為sadcunt嗰副居高臨下,口出惡言、孤芳自賞嘅態度令人嘔心,所以無理性回應

但我同意如果言之成理,係應該海納百家
我就唔太想係人地個community到嘈
所以覆多次你條傻閪就唔理你
入到嚟就惡又臭寸, 講嘅野同電莖marketing冇分別
我拎幾隻game做例子
你就淨係拎CSGO講, mm faceit bla bla bla
講movement你唔好講surfing bhop map TF2 rocket jump, apex movement
我就唔信啲surfing world record係買咗你個corsair axon technology keyboard先打到機
係咪因為我冇用corsair axon所以dota上唔到頭100, 卡係500
我音game上唔到去唔係因為手痛係因為冇corsair axon
格game擋/punish唔切係咪又因為冇corsair axon
你咁撚威就拎你個5ms latency advantage去打worldcup啦

我一直講緊少少latency係唔會令你勁咗, 職業水平都唔會吹毛求疵到咁
人地啲youtube片係為興趣去試data, 大部分人都明現實上只要good enough就得, 有好多因素影響, kb個margin好細

使唔使用超頻2ram板, 粒U同SSD要夾到win11個direct storage咁就可以 load快一秒, 3090SLI確保夠fps,個mon唔可以用gsync因為有delay, 唔可以追求色準, 要開ULMB, 用390hz acer新mon, 雖然390hz得csgo val用得著, 如果唔係你會睇少一個frame, mouse一定要最快最低latency 個隻razer viper 8K hz, keyboard就corsair axon

你條走火入魔傻閪咪死拎住你啲gear, 5ms latency當聖經打J
我就唔信啲pro係睇曬啲data先買, 我亦都唔信另一個spectrum
姐係8K/4Kmon hea玩撚會理你啲latency

最簡單一句, 你日常用會feel到個keycaps同軸好撳, 定係feel到你個5ms呀
9upper
其實係,睇左咁耐,雖然覺得sadcunt的確串,但真係拎到實質數據出黎講個分別同埋真係解答到人地想要既野,始終唔係個個係DIY友,要既可能真係要個SPEC,唔係為外觀定個軸咁
話人串,串得過呢度啲人一講gaming product就屌走人,叫人死開? 有幾多清入到嚟信咗呢度啲傻鳩買filco leopold, 買到返去發現latency太高打唔到機,又要重新買過隻,受害人不計其數,淨係我身邊嘅識得嘅都十幾個。
弱智唔撚係扮 講唔過就發癲
我錯囉 Happy? 急停唔係movement
有追求就走火入魔 you win
推人去買啲唔係人哋想要嘅嘢,浪費一千幾百,唔知受害嗰班火唔火滾?
我覺得著重反應定手感/聲先係個人preference 你唔會因為嗰少少delay而變勁咗 但會因為delay少而有優勢 如果唔係都唔使set server打lan 打online都得啦
你可以話你用垃圾都做到世界冠軍 但唔代表個個都係你 張學友用iphone錄都好聽過我 但我買支幾皮野嘅咪係咪就係屎波架撐多先
我係唔明點解care latency就會變咗邪魔外道啫 你care手感/聲咪話gaming產品喺呢方面差 但唔使起晒鋼要趕絕人講gaming野嘅優點喎
佢都提出咗啲valid rebut,與其含血噴人,不如試下認真回應?
我都想了解下
你不如擘大隻眼睇下邊個起曬鋼屌人先,除咗我一開始屌班害人嘅撚樣,一直都好認真討論,唔知你插把口埋嚟又陰陽怪氣咁有咩意圖
惡到
隻game本身郁都有delay,post出嚟有意義

有禮貌叫做陰陽怪氣
你啲態度真係不敢恭維
學你話齋我又冇踩襯你條尾,你又起曬鋼做乜撚?

調翻轉講,以前冇頭post做guidance,個個都話想買個solid, CP值高嘅board,點知畀人 / marketing水咗去買"gaming keyboard",嗰啲畀人揾笨又畀咗千幾蚊學費,好嬲好氣憤嘅人又點計?

啱先有提出過彈簧老化,我都有提問過你用咩standard / 點樣conduct一個實驗去證明同計算佢老化速率同影響到用家日常作業嘅比率
你講到個情況彷彿嚴重到影響到大部份人,我只係想知你你啲係hypothesis定係真係有solid backup

我同意如果一個人追求嘅係絕對low latency + high hz,而呢個需求係完全凌駕其他factors,除咗DIY,filco/leopold呢啲未必可以帶到畀消費者;針對呢個問題,我遲下會update頭post去反映返
有啲人接受唔到自己水平差,俾人話2句就發老脾,再討論落去有咩意思,唔鍾意我咪唔講囉
LoL 呢? 星海呢?
因為係要講practicality
而佢嘅例子只係話到俾人聽快少少
依段片就係我所講嘅音game撚, 真係有需要用到1k hz
你係咪個一群人?
https://www.youtube.com/watch?v=heZVmr9fyng
我上面reply 講咗堆delay, 係咪minimise曬?
廢mouse就會咁
https://youtu.be/Z_zzw_uPNSE?t=190
個所謂廢啲嘅keyboard會唔會咁, input A, output B?
佢講咁耐其實得corsair axon嘅data
上面條音game片
就有polling rate spreadsheet, https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hNMXn_nkpXZIpDHZBcp95E7OweL4594_WDLCY_vTvm0/edit#gid=0
俾人參考玩音game可以用乜
上個月亦都有位巴打入嚟講osu, flash QMK 125hz->1000hz
佢咪就係有需要
https://www.youtube.com/watch?v=fH5KzDcGeHs

佢有filco leopold data未, 解釋到5ms現實幾有用未
我用frame perfect input問佢, 佢就話CSGO急停
姐係W行前, 想最快停就唔放手W, 直接撳S, 慢5ms係CSGO入面會行多幾多個unit 1s=300unit 姐係5ms=1.5unit, 然後套返落本身個walking inaccuracy其實係冇影響🤔 你唔識WS cancel影響仲大
唔同野嘅數據係有唔同嘅應用
就好似買SSD, nvme快好撚多, 但係一般用家用嚟load game, 就快sata一秒
咁係咪jer住佢唔好買sata
唔係喎win11有directstorage, 1TB nvme先用到,
load快幾多, boost幾多fps, 有得討論

買mon, panel做得差真係好大影響
講真好多人買廢mon, 個mon delay仲大個你個冇data嘅"廢KB"
咁就真係要屌人唔好買廢mon

個情況就好似有巴打入去問音響撚條USB線點解成幾千蚊
佢就俾個貴線少interference嘅data你, 但係冇其他線嘅data你
啲音響science forum真係齊數據討論, 當然到最後都要你聽得出個分別

我講咁撚多野就話我弱智唔係扮, 又話人水平低
其實好似係佢駁5刀舉唔到實際data同例子
佢水平咁撚高又唔見佢自貼rank, 又或者post佢啲testing器材
佢又唔係人云亦云
幾個巴打問下佢,佢就真係成個sadcunt咁咁撚寸, 咪屌撚柒佢使撚尊重
可能係你個rank match返d行路會撞牆嘅人
其實你講咁多都影響唔到低latency對比高latency嘅優勢 而且佢實際影響有幾大 你個人權衡佢有幾重要都係因人而異 調返轉我見過好多人連青紅茶軸都唔識分 套返落去latency嗰度佢哋係咪感受唔到延遲高低嘅人 或者我都見過好多咩軸都唔緊要 要搵嘅係幫到佢打機表演嘅產品 所以我咪話都係睇個人嘅取向
sadcunt話無經過調整嘅普通機械kb計晒所有latency之後可以去到20-30ms 而有調整過嘅可以去到5ms 差距可以去到20幾ms 而一般人嘅反應係130-180ms 個keyboard嘅latency可以佔整體延遲嘅1/5 算唔算影響好大? 喺鎗game入面鍵盤主要影響你嘅timing 實際爭幾多都好 爭1unit都可以影響到人地見唔見到你或者佢嗰鎗中唔中你個hitbox架喎 當然你快咗都可以令到原本唔中嘅變成中咗 唔係絕對有利 但數字上當然越快越好

我唔係數字撚 對呢方面都好遲鈍 打機亦唔係勁 但客觀上有啲野有利就係有利 你可以話相比起手感同聲 延遲嘅差異無咁易feel到 但唔使都一面倒咁話佢講嗰樣無用 你講嗰樣就好大分別
首先個5ms唔係真係5ms, 我講得唔清楚
係cosair axon=20-22ms vs 其他電莖(sample size=2) 25-28ms, 佢睇返條片
個分別就變到好細
啲mouse click都係, razer viper 8k特別快, 好似係20ms以下
其他慢~5ms到, 個故仔係咪好似

都係個句, 唔係佢講就係, 拎data
其實上面個spreadsheet講filco 插PS/2 就可以玩音game
咁佢係咪可以收皮, 依個討論係咪完
latency好難試, polling rate就好易搞
全部人都用緊相似嘅keyboard, 你點證明你個5ms ADVANTAGE係有用

急停嘅用途係開槍準啲
唔想俾人見到聽到就hold shift
如果你hold死個shift制慢行
人地都睇到你個1unit,而令到你死
咁應該會有講依個問題, 問題咁多年都冇人討論
路過本來想黎學野
暫時見到呢個post主推手感好,然後點樣手感好就叫人自己去試
特點、數據之類就唔會點提,總之你自己試
當然都係提到D key word、牌子等人自己去試
但overall個感覺黎講都係圍內自high,唔新手friendly
sadcunt唔提都唔知原來keyboard除左手感外仲有其他野要考慮

到有人提input latency,就話冇分別,又叫人比data又盛
唔知仲以為呢個post好講數據,會好科學咁講手感呢樣野
如果用黎打機既,試落手感又ok既話,揀電競牌子好合理,始終電競方面有優勢
手感「好」而貴就合理,latency低而貴就呃錢,睇唔到個道理係邊
keyboard貴極咪4位數,要自我感覺良心花多少少錢應該唔少人唔介意
態度方面我諗起碼sadcunt唔會自己態度差既同時又以為自己態度好好
叫人去試係因為好似飲食咁,口講你get唔到,就算講到識飛天,到你自己試上手可能係兩回事,因為手感呢樣嘢太主觀

軸體數據好多都可以上網睇到,但係唔係我放張force graph出嚟你就睇得明,會即刻知佢係咩手感?如果手感可以quantify大家一點就通,咁就唔洗叫大家自己試啦

其實好多人推薦filco, leopold呢啲,唔止係手感,殼造工、moddings、keycaps等等都係有質素保證,呢啲對得住個價錢;但好多標榜電競嘅產品就有好多所謂「特色」,而絕大多數都係畫蛇添足,同樣都係千幾蚊,唔單單係我一個咁覺得佢唔值,係好多用家試完自己都form咗個opinion出嚟;詳細可以參考返頭post嘅文

如果你淨係睇最近幾頁嘅argument而歸納咗:手感「好」而貴就合理,latency低而貴就呃錢,睇唔到個道理係邊

冒昧講句,咁我覺得你只係想企喺sadcunt嗰邊take a blind eye to facts啫

態度方面我諗起碼sadcunt唔會自己態度差既同時又以為自己態度好好

唔敢講每一個人都可以持平咁討論,討論嘅命題係含有主觀價值批判嘅成份。但佢一嚟就一副不可一世、出於污泥而不染嘅態度,自詡高人一等嘅傲氣我就不敢苟同;可能你份人真性情,但我覺得呢啲咁hostile嘅態度係乞人憎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞