LIHKG機械鍵盤及電容軸集中討論區(37) | 睇頭post thanks

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
真,你岩
係?之前佢有入過po屌咩
金剛棒

你要咁賴皮, 自己講完撞牆,害人,用唔到, 又唔認
咁你姐係想單機姐, 咁我幫下你啦
你真係唔係咁醒, 你講嘅野好多人都知, 有得google
係得你依小部分人認為幾ms個影響大過冇gamesense, mechanical skills
睇番一開頭都未有巴打覆你,你隻癲狗就無啦啦起鋼屌晒呢度成班人老母
你咁撚無教養係度引戰,呢度啲人仲咁好耐性覆你都算唔話得
gmk真係唔值得買
都已經唔經qc事
QC控制到既係出廠舊野有無壞 會唔會DOA
依家d客用幾個月就壞 係件野設計本身有問題 唔係QC問題
https://hexkeyboards.com/collections/group-buys/products/dcs-9009
聽講好正 大家可以考慮下
DCS tactile感應該會大d GB期快d
可以買一套現貨既 等2年個啲不了
戇鳩真係冇撚得扮
drop都算成日甩轆
我都有d保留 不過wob就無計了
睇到K95正呀買左成千五蚊

買完3個月會識自己打字
GMK 係買來resell 架
你都係$20買個薄膜,留番$720食個飽飯算啦
我自用的
做人最緊要嘅係EQ同溝通技巧
小弟想問邊到有 brass keycap 買
Rama keycap
D.L. 巴打真係好有心機
另外都想講講關於debouncing。

實質大部分機械軸你撳落去觸發嘅唔止一次。因為個軸會反彈,而會令到個pcb 認多咗幾次。所以忽略反彈嗰時信號嘅Algorithm就叫debouncing啦。

咁debouncing 佔幾多ms呢,typically ~20ms,咁其實正如D.L巴打所講加埋USB delay, OS delay, matrix scanning 等等呢debouncing就唔算太大影響。而人類個reaction time 更加趕唔上keyboard 啲delay,所以其實對打機冇咩太大影響

如果非常想飛走debouncing time 就要揀光軸,hall effect, 或者topre軸,佢哋都冇debouncing time嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞