有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
係 尤其同老母食早餐嗰場 如果deliver 到梁朝偉嘅眼神就perfect 𠵱家閃閃q
點解scifi 可以拍到咁似魔幻片
認同indiewire個講法,拍景遠多過拍故事
我覺得好睇
Denis Villeneuve啲戲係慢熱啲
加上呢套原著小說好複雜
佢開頭用多啲時間建構世界觀
係好事嚟

佢其實已經去得好快
可能係咁,所以有啲位係冇解釋到
例如點解科技發達但冇電腦
啲人有時反白眼係點解
唔同陣營有咩唔同

細心睇係會發現其實有唔少線索
但要你諗多兩諗
例如佢啲夢係咩意思

啲畫面拍得好靚,劇情有深度
選角我好鍾意
同小說唔同嘅改動位都改得幾好
瞓著咗𠝹唔到

復仇者聯盟1 果種戲未岩曬 連登仔
又打又動作又有笑位
呢種有劇情既 都係唔好入場好過
補充一句
呢套應該係戲院最多人訓覺既大片,明顯係失敗
打稻草人
其實Dune嘅好睇電影版就係star war
copy 一大堆設定
沙漠星
刀仔變光劍
有超能力加預知能力

前人種樹
後人乘涼

再之後啲科幻嘢
都仲成日recycle dune d 設定

鬼佬恨有新CG版 Dune 好耐
拍得grant 唔 cheap 好好架啦
故事老土係比太多人copy 過
再作新又唔係dune 啦
老土還老土
故仔都要有吸引力
無睇原著嘅人, 睇套戲個過程中
真係會care佢地咩家族情仇咩?
個故事都吸引唔到觀眾去繼續了解

預言又點, 見到女主角行路又點, 沙蟲又點
觀眾睇睇下好易失去興趣
全部setting 都變咗做你點話點好嘅backdrop
換轉第個時空一樣都work到

咁樣嘅改篇劇本好難話係成功
陰功俾人秒回力鏢駁唔到
PR 新account block 得
大佬下下出個旁白出聲講條撚樣諗緊乜
呢d係導演功力真係唔多掂wo
IMDB 8.6, metascore 75 我信佢哋唔好? 唔同係度信連登仔咩?

利 : 聽日睇
廢戲一套
尚氣IMDB 8.0 metascore 71
一早話尚氣係超一流既戲嚟
好正喎,好魔戒feel
Dune 呢個咁傳奇級嘅故事有人拍套唔爛嘅戲都算執到啦
魔戒首部曲囉,不過一比上來角色吸引度都弱,靠卡士頂住。打鬥,戰爭場景都怪。
一言堂到仆街覺得唔好睇唔得既
其實覺得真係無咁神作
未去到the best movie of the year 同埋唔睇唔得咁姐
打鬥真心拍到好亂同好怪
但啲畫面同世界觀做得幾好呀
然後就比人屌你入場睇打鬥 以為自己睇緊marvel呀?
挑剔少少都唔撚得一定要讚套戲100%完美
咁每個人睇電影個著重位都唔同架啦
我咁睇又唔得既cls
好撚好睇喎 近幾年最好睇真心
唔好亂講野呀 一陣又比人屌你去睇打鬥睇marvel 睇功夫架啦
D 打鬥 on9到,最尾男主未來打仗,係碌過敵人背脊 再慢慢吉人

明明用爆門支鐳射槍打人仲勁,走去打近攻
D打鬥設定根本垃圾,打唔穿防禦罩JA,可以用炸彈 火箭炮 咩鳩都彈開啦,成套電影陸地載具都冇架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞