有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
我覺得走佬後先多on9悶場
套嘢拍少後面15mins-30mins會好好多
同意
故仔太大太多背景
用電影根本好難一套拍到完整既情節出黎
架構龐大,人物超多史詩式小說改篇電影多數無乜好下場, 反而一啲中短篇小說, 或者文壇上次一等嘅作品, 改編成電影反而咁好, 或者拍出小說都無嘅史詩感

比 Dune 小說影嚮而拍出嘅電影佳作好多, 例如“風之谷” 就好好睇, 一等一佳作
https://youtu.be/GTHSe53eRes
你睇多次條trailer
咁講真,呢套野你有了解背景再入去睇同白紙咁入去睇真係差好遠既雖然劇情就好明確,白紙入去只要冇訓著都會明,但你了解背景個體驗真係差好遠,有幾多個真係白紙咁走入去睇完再覺得呢套戲好睇吖講真我個場好多人訓曬我初頭都係白紙咁睇,睇完明劇情,但好多角色對話,動機,甚至隱喻,我全部???,白紙咁睇完套戲我只係感受到50%都唔知有冇,不過返去睇片了解曬背景之後,再睇,當你了解曬背景知道曬角色勢力,行為動機,再配合導演既拍攝手法,演員演技,你就會覺得真係好好睇
全戰大戰既都係未來夢到畫面先好笑
作為荷李活一級大片, 如果預個個都睇咗本書或者有了解先入去嘅,係商業上就好失敗,美國好似仲未開畫,如果唔收得都應該未必有2,3集
佢想吸票房應該直接拍第2集
再出前傳拍返背景
咁會穩陣d
我會睇小說算
屌你睇完個intro要等幾年先睇到下集
點等
睇完哈利波特第一集,都唔會番去睇背景啦

如果仲要番去睇資料/做功課,佢拍既就唔係電影,只係套半製成品
但有人話小說最精彩就係 第一集內容,之後up政治 內心多
我連tenet都會睇到訓著
咁睇黎呢套可以skip
我意思咪就係出面d吹捧呢套戲既人唔明呢個道理你話唔明,佢地就會diu你唔識戲
大家唔好再批評套戲嘞,
否則隔離post 班儍鳩又會過嚟咬你,
話你唔識戲+ 冇做資料搜集+ 叫你睇返marvel 嫁嘞。

負評我啦,你班「好識戲」既儍鳩

👆👆👆👆👆🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
其實係差佢講解下個故事背景同世界觀姐 其他都還可以
同而家荷里活啲拍攝手法一色一樣又唔同感覺係幾好
好睇還好睇 多人睇還多人睇
我都唔想去戲院套套都狂野極速咁樣
Part 1係對應返小說6部入面第1部上半part
pr?
唔比兩老做哂功課先入場係你既問題
覺得悶果d平時係咪睇開抖陰
咁不如唔好公開出映,做fan放映會算啦,
你公開上映但大多觀眾睇唔明,已經係爛
總共6本書,依家先第一本仲要part one 是但衰一兩集佢都唔洗旨意拍得完,加上依家風評都麻麻
你睇開marvel爆谷片?
就係要兼具趣味同帶出原著訊息,吸引到人走去睇埋本書先算係商場上既成功,而唔係調撚返轉要人睇晒咁多本書先叫人入場睇戲,班死硬派都仲未明呢個道理,有商業效益先可以原班人馬繼續滾落去拍晒成個story,得你明其他人睇完一頭煙,套野一定收皮,仲要佢唔係搵平人,入面演員都有一定知名度,唔慌平得去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞