有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
上映左3日都推唔爆一個post,仲有一大半係屌我
搞得明點解光頭佬飛上天花板未?
我自己覺得故事背景已經交代得好好
最重要係解釋咗姊妹會背後嘅陰謀係咩、香料點解咁特別、同埋皇帝同家族之間有咩關係

不過男主嘅預言能力嗰部分就真係拍得有啲亂,就咁睇套戲應該唔太明。其實超粒方條背景片整得唔錯,先唔講佢係咪吹大咗套戲(我覺得冇),但係起碼佢提供咗個懶人包比你了解故事背景,等你唔使特登走去睇小說
真係伏片黎

講表達手法:
套戲D節奏同配樂都奇撚怪怪咁
要交代嘅野求撚其其,原來打完AI戰爭禁高科技呢個背景都唔交代清楚
預知夢呢D就重覆又重覆,夢嘅內容一D都唔吸引
D角色又無啦啦發呆DUM波鐘扮文藝,扮王家衛啊?
打戲同日本5色戰隊一9樣,一D霸氣都冇,刀仔吉吉吉
D配樂又嘈又煩膠,成鳩日吓啊啊~~

講個故事:
個故事味又係老套宮廷劇,同D19大陸宮廷劇一鳩樣
龍傲天主角一族係朝廷比奸人迫害,之後逃亡再報復

講演員:
個男主角一開始個樣成個吸毒MK咁
佢條女....大佬,搵個靚少少嘅演員得唔得?
男爵太高太肥 平時行動要戴重力輔助器
你見佢係飄過去Duke Leto前面就知
Duke Leto放完毒之後佢應該係即刻飄咗上天花板避毒
但係dune 根本唔係賣動作
因為嗰條撚樣牙痛唔係病睇唔撚明 仲笑鳩人
第一次睇戲睇到咁撚想訓
無劇情
無高潮位 無記憶點
聲效差
想問點解會有人覺得呢套好睇

利申有睇過銀翼殺手覺得好睇 但呢套真係唔識欣賞
呢套唯一可以讚真係個世界觀夠大
但啲打鬥垃圾到咁都可以做動作片咪玩啦
唔明你講咩 咩牙痛
user name : 牙痛唔係病
條撚樣比幾個post屌爆
連點解肥佬會喺天花板佢都唔撚明,但係佢就不斷話套戲
因為都未入戲玉
睇得出第一集淨係係到介紹背景
淨睇男主老母都夠啦
如果用star war對比,第一集既全部內容=star war開場前個d斜字,跟本未進入內容,所以不能說鳩
如果抱住睇阿凡達嘅心態入場一撚定會失望
我覺得條trailer有好大誤導成份
男主做反抗軍打仗嗰個scene其實只不過係預言嚟,根本套戲入面就係Atreides比Harkonnen+Sardaukar單方面虐殺
如果有人比嗰個shot呃咗入場,我覺得燥底係情有可原
star wars 個intro 某程度上係屎忽撞棍
日後竟然成為經典
介紹背景都應該要有一個完整嘅電影故事同敘事
哈利波特第一集夠介紹背景
會唔會拍到佢返一陣學就完,叫人睇下集
最後同黑鬼隻揪嗰度勁on9
吹到個黑鬼超勁,咩可以令主角唔痛苦咁死

屌你老尾俾排骨主角打撚到仆街
每三秒就俾佢ko一次咁款
最後成隻猩猩咁死鳩咗
啲打鬥動作又弱弱智智咁
第一次睇戲睇到瞓左半個鐘
中間有忍忍解釋少少
題及光頭幫同主角家族係世仇,而兩者都係帝國諸侯,今次政治鬥爭中皇帝終於揀左光頭幫。
我就鐘意e種比少少提示,大量純美術畫面+音樂空間等觀眾自己沉思既方式,多過大量敘事黎交代表景既公式化商業電影手法
仲有聖旨
好彩睇咗呢個po
慳返啲錢
鬼叫你唔睇書
唔睇書唔准睇套戲
粒方啲影評都幾biased
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞