有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
女主角出場位真係唔洗咁多,我明佢想帶出將來女主同佢會有好大交集,而男主又有預知能力,但好多鏡頭係無意思,唔需要重覆咁多
完全同blade runner一樣,同一個style既倒模
世界觀設定吸引,idea 好,被某部分人認為係神作,但電影作品本身無論敘事定鋪排既缺憾頗多,劣評如潮
真 好多位好拖
反正你都分幾集
我寧願你濃縮啲
今次搞咁多嘢凝做個氣氛到時我睇第二集嗰陣已經唔記得哂
政治 內心多先好睇, 想睇打睇番Mavel啦
好易明,就係太易明
易明到D所謂陰謀詭計,插贓嫁禍,統統都睇到好尷尬,唔明既係點解佢咁都諗住會過到骨?唔改下個設定令佢合理少少?
196x年,同依家既口味都唔同,觀眾係會更挑剔,入面D所謂大家族大勢力專係玩埋D小學雞把戲,我好似睇緊TVB咁幼稚,好撚老尷,呢樣野靠幾靚既配樂都救唔返,最大問題係佢既敘事方式同鋪排好大問題,完全明白點解咁多年不斷有人想改編但最後都種種原因放棄
美術指導滿分,攝影構圖都滿分,場景設計中下,配樂滿分,音效中上,選角非常好,真心非常好,劇本拎去燒左佢,編劇拎去打靶算啦,搵個改編高手執執佢,寄望下一套
講得出呢句即係死雞撐飯蓋,都等於認左輸
冇做功課就咪撚入去睇啦
舉個例如果Dune有角色比梁朝偉做, 個發揮一定比滿大人再好好多
佢吹到套野上天
小說係經典,但唔係神作,因為入面太多設定都經唔起時代推敲,要上畫就一定要改,作者想冇出既訊息要還原,背景都唔改,但內容一定要,必要時加插劇情都要
書點寫,戲就點拍,注定係失敗,書還書,戲還戲,你書寫到曉飛,但套戲9流,咁套戲就係失敗,唔好同我講本書有幾好睇,我知,我睇過,但套戲依然都係唔掂
或者加埋續集之後成個系列會變神作
因為始終套書勁
但so far呢套獨立咁睇真係唔撚掂
咁樣講得唔撚得

前提係有賣座力開續集
係,但佢拍唔到呢
一係就另類風格,直頭轉玩文藝片,我反而欣賞佢,依家兩頭唔到岸,唔湯唔水
咁快已經要淪落到同狂野時速比
Hans Zimmer 係套戲最差嗰樣就真
班友純粹係鍾意個故仔,鍾意本書,同套戲無關,只要100%還原佢地就收貨
我地屌都係屌套戲,又唔係屌本書,咁都唔滿意,只能怪佢地自己唔講道理
Dunkirk開始完全頂佢唔順
講道理就唔會周圍屌人 叫人睇marvel,以為依個世界得兩種戲

其實班友係到嘈咩
講真 慢 不嬲就呢個導演既風枱
2049 arrival 邊套唔慢
當你唔知都算

其次 劇情 雖然套野好多野 無解釋得好詳細
好似姊妹會係咩 門泰特做咩
但係整體根本唔知都唔影響你睇

而如果你仲要求要解釋晒所有野
根本套戲無可能有呢個時間
想知一係睇小說一係上youtube
根本好正路
連登仔逢紅必反 曬鳩氣
同意你咁講 佢講故事唔應該咁劇集式
你上下FB 台灣討論區啦,大撚把人屌,睇下香港影評先啦
真係有人會囉依D分打飛機,同連登仔囉正負評打飛機一樣道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞