有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
明明自己最鐘意屈人,仲好意思話我屈你
‘係你地話因為依套係part one
所以先要接受依套戲所有缺點’
邊撚到講過
唔夠人講就開始作嘢

自己咩都唔知,仲怪套戲,係咪要餵埋俾你食呀

喂未答我,係咪要改名做‘沙丘翰戰1’ 你先覺得清楚?
其實我都睇唔明 講到係威係勢 咁快比人打敗
但我fd 同我講
正常強大既軍隊 係自己陣地先會最勁
因為你會知道點樣打
但去到第二個唔熟既地方 勢力會大減
所以皇帝專登調佢去新地方先打9佢 唔選擇直接打
之後我又覺得好似make sense
沙丘有一幕落地好正
其實所有改編電影都有一定難道,仲要本身係長篇故事,好難用2h交代晒所有嘢,仲要係主打政治咁一定會比較沉悶&慢節奏,for fans 向多D 未睇過小說真係未必會明,如果用劇集拍一定會更加好

美術唔使講真係一流,有睇過科幻game D美術設計圖就知,不過D BGM 真係嘈左D,沙漠要素真係食到應一應

沙漠題材真係好撚正
屌,原來仲未嘈完

呢套野本身就係solid 7.5/10既,節奏有啲奇怪、劇本cut太多、配樂都好麻麻等等,不過瑕不掩瑜,選角高質、攝影10/10,算係佳作,同一個導演嚟講同Sicario差唔多level,輸比BR2049同Prisoners

講到尾都係啲濕鳩影評人hype太勁,同埋隔太多年,推到期望值極高,咩都唔知咁入去睇其實唔差
我咪問你我仲要知啲咩囉
比你繼續加上去呀
小說訪問導演電影學仲有咩姐
其實呢套dune嘅起承轉合比起呢個導演前幾套作品都算幾明顯大路,除非你真係開場廿分鐘就走左啦,唔係點會睇唔到
認同絕對係佳作,神作就誇咗d
Sicario有神鏡頭運用,沙丘就無咩特別

不過原作太傳奇
佢既改編之路仲出過記錄片
電影迷會hype都正常
大家族軍都算隊都仲算係正常人
皇帝軍係由痴線環境既死淨種訓練出黎
打唔贏都好正常
唔明點解會睇唔明
其實成個故事其實好Stright forward
皇帝想搞主角家族所以製造利益衝突比光頭肥佬
主角比人差d滅族之後
用迷信控制班土人報復

好難明咩
係第個po講過直白到仆街
瞓咗半套太悶好眼瞓
比超立方水咗入去睇
老老柒柒,對戲我收貨,合格,唔算好好
不過話入場前要做足功課就真係過晒火
原作小說神作還神作
決定出新電影就預咗係大挑戰
做得唔夠好唔好賴觀眾
更加唔應該用Marvel嚟比
佢拍得好,唔洗踩低Marvel佢都係好
拍得未夠好,世上有無Marvel佢都係未夠好

如果個導演再勁啲,係應該令未睇過小說嘅觀眾都吸引到
甚至為咗佢而追小說
而且就算係Part 1,起結收尾都可以再做好啲
套戲真係超好瞓
超多慢鏡,講嘢聲線好沉好慢
我有睇晒但不得不承認有好幾下差啲洽著
畫面又黑,又亂,又悶
老母除衫都冇得睇不知所謂
一陣又話導演唔掂
建議睇下毒撚超粒方既沙丘片
都幾多cm屌鳩套戲節奏慢
唔好爭,魔戒都係垃圾
信連登仔就睇死一世爆谷片
有乜問題 阻到你
冇,純粹知係第一集就夠
有咁難明咩?解釋咁撚多次,初頭有心機打咁撚大段嘢都唔撚睇

死盲撚

‘係你地話因為依套係part one
所以先要接受依套戲所有缺點’
邊撚到講過
唔夠人講就開始作嘢

喂你思覺失調呀?
仲扮睇唔到???
Imdb人數大,metascore就專業啲
肯定準過兒登仔
journey
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞