有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
放假飲完茶同兩老順便去睇戲,揀咗依齣戲,比佢哋由頭屌到落尾話我嘥鳩晒啲錢睇無聊戲,而家仲屌緊
吹大左啦
一套戲本身要睇埋小說先明已經係失敗中既失敗
仲未計佢途事悶到仆街
普通觀眾根本只會屌
重點 人地marvel做連貫性嘅時候
佢每套戲自己都係一個故事 係完到嘅
唔係to be continued咁就大撚晒

續集同一個根本unfinished嘅故仔係兩樣野
好睇 但唔到史詩式
講故事 唔夠魔戒 哈利波特咁好
但畫面 真係要今時今日嘅能力先拍到
如果問我好唔好睇
好睇 事件舖排係交代好人物背景
會睇下一集
網上 過譽嘅讚評價太多月
如果對魔幻小說 類近star war 魔戒 呢啲小說 巨人嘅漫畫 呢類政治角力嘅小說 有喜好 我覺得可以入場一睇 應該唔失望 唔好帶住超越史詩式作品嘅期望就得
配樂都唔錯 我讚嘅點係 音效
冇睇過佢入場睇 因為個fd話好好睇

(佢不嬲自命睇嘢與別不同) 咪睇吓囉

第一次睇trailer 我同我老婆感覺係 star war
家變

琴日係街聽到對情況 講邊套日本戲好悶,話悶過沙丘幾十倍, 沙丘已經夠悶架啦

好想知佢講邊套
ironman 第一集都比唔上啦,唔好話人地複製電影 D 廢話
一樣帶埋全家去睇,但佢地都覺得好睇

完場戲院D人仲唔肯走想等彩蛋

套戲吸引到我搵緊本書買
可能我唔識欣賞 連個trailer 都唔吸引
佢同銀翼殺手2049一樣 唔係唔好睇
但個節奏勁慢 唔係個個接受到
今次仲要個世界觀咁大 其實好多野都唔明
下集佢會唔會拍3個鐘
個故事係吸引架,但係拍出黎個節奏悶撚到呢
好心玩偏門就咪分咁多集,一個唔該要腰斬點算
Timothee好撚靚仔
男主角成件道友咁
講野痴脷筋
如果冇睇過小說會睇唔明既話 就證明導演功力唔夠 變咗淨係fan-based既電影 但都唔代表係爛戲
入面D所謂政治角力得啖笑
D陰謀詭計連小學雞都唔受落啦
連Emperor 都要忌諱既一個Duke 竟然咁易俾人收皮,仲要一個醫生shut down 晒成個defense system 仲話同人鬥左幾百年,笑死
咁耐先俾人收皮真係賺左,成個family 都係廢既,我知故事唔係咁,但佢的確係拍到咁
明顯係導演拍攝問題,勁多悶到嘔既過場
係後面走佬先好返小小
我覺得啦 先唔講拍成點 但套野bgm真係好嘈
之後就被人偷襲可能描寫得好啲 浪費左個大場面表達佢地家族有幾強大頑強抵抗
睇到瞓咗𠝹唔到
同埋佢時黑時光好影響睡眠質素
睇你啲留言,應該得你自己覺得過左
成個老Mk咁
偷襲個到勁膠
個大佬比人拍醒轉個鏡頭就開打跟住講一句大家跟我上就完啦左
求解

1) 主角老豆既死, 主角老母係唔係主要推手? 因為我覺老母令個仔覺醒後, 老豆就再無利用價值, 老母又知老豆份人太過老正控制唔到佢, 所以就順住皇帝想收拾主角老豆個勢而加快整死老豆, RIGHT?

2) 張震個角色好X無聊, 老婆比人夾就出賣主人.
佢私下提醒主角, 主角老母後面班八婆先知無個好人, 亦因為內疚而幫主角老豆同敵人同歸於盡. 但個角色講到明係唔會背判主人, 好X反駁好X無聊. 張震個角色係度賭主人會輸, 背叛會唔駛死(極之反駁), 亦因為老婆比人夾走而行動.
原小說係唔係咁簡單?
你起哂鋼討論唔到嫁,有起承轉接嘅戲有佢嘅好,我冇踩Marvel嘅戲喎...我話佢
沙丘唔係果類咋麻

Marvel英雄片大概每套都係一齊爭啲野,搶啲野,最後大戰咁,如果想睇依種套路咁咪入場睇

如果抱住睇Marvel嘅期望去睇沙丘咪會悶
我個場啲人趕住走
1) DUNE個故仔比人抄到依家仲有人抄緊, 所以唔新鮮係正常, 熟口熟面覺得悶係正常.
2) 你有睇過導演之前既片, 就唔會有懷疑佢, 佢好多套戲都好好睇, 你搵番套incendies & 毒裁者睇下.
3)好同意唔應該係戲院上, 好似GAME OF THRONES咁用劇既形式會好好多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞