有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
好多都訓緊教
點解咁兒戲我諗要問返作者
其實都有人睇完想搵小說睇
有印象有人話小說冇咁柒
熄罩就唔知, 但醫生PART 隔離有睇完小說既已經討論過
套戲好似省略左好多關於醫生既設定
印象中醫生呢個角色係一個家族中可以絕對信任既職位
有冇睇左小說既巴打可以講解下

睇畫面 睇細節 睇世界觀 完全睇到導演說故事既功力
可惜啲人當佢科幻打鬥片睇下下要boomboomboom
搭單問下醫生熄左罩點通知哈克南個邊
又話無衛星
點做咁遠距離通訊
係咪BUG黎?
定係書有解釋?
原來講左上下集就奉旨拍到咁廢
下集拍左未啊?
熄電其實就同電影一樣都冇話佢點解一個人熄到
但小說到佢有個破解唔到conditioning 你等佢唔可以傷害人,但Piter 搵到個破解嘅方法就係要脅佢老婆,所以其實都係啲set左個規則淨係for比人破解嘅情況
如果佢直接同魔戒比較 (我覺得魔戒好睇 單純電影 節奏 感觀 小說因為我淨睇過魔戒 所以我唔比較)
而dune 我覺得算好睇 不過唔用電影 電視劇集形式咁上 我覺得仲好 始終我唔鍾意一套戲一部斬開上下part
加上佢第一部半part都150分鐘
當然 套戲嘅情節正常 交代清晰
佢講嘅科技好有1965年嘅感覺 例如載具外型 零通訊(當時叫未有互聯網)
不過1965嘅小說 佢啟發唔少人嘅幻想 冇佢 都唔會有咁多經典作品
世界觀 係用完整
淨係小說睇左頭幾章, 未睇到大戰part
最合理解釋係肥佬個晶算師已經計好哂, 所以唔使通知
小說到有講肥佬個晶算師所有可能性都計好哂, 所有野都係佢控制之內
Atreides個晶算師係咪渣D?
睇你點睇
肥佬個晶算師設定係陰險, 同埋小說巴打話個陣男主家晶算師分左心搵內鬼
其實我覺得
係探測站逃走
入沙麈暴"follow the flow"
出番嚟然後hard landing 落機踏上尋找fremen 嘅路途
影住個沙漠同背影
就完咗佢
個節奏可能會好d
咁都叫咁廢
佢尾都未埋,純粹開咗個頭你已經可以斷言廢
但你班傻仔嘅影評真係好過癮

劇情就照書拍,節奏已經俾書快咗好多,美術、攝影、場面設計各樣野都教科書式,但都可以叫廢
想問點解肥佬中毒氣無死
如果唔係Johann Johannsson死咗,配樂應該繼續用佢?
成套戲兩個半鐘都無咩音樂可以recall到啲場口,晒料
如果係咁就拍劇仲好啦

同紅van有咩分別?唔比佢下半部拍得好過荷李活大製作?

邊有得咁計
星戰魔戒哈利波特印象深刻好多
老實講,佢講多D晶算師既設定/有幾勁, 仲好過話醫生啪制搞掂晒,另外又影佢地起張床起身沖去D戰艦到 完全唔合理

寧願佢地係戰艦訓教, 比人用大炮射穿炸死算

正常咁大架戰艦都有人守夜 同 有空軍巡邏,好難令觀眾信服,就算冇衛星都可以泊D艦係外太空,導演就拍到今夜不設防咁
衝去戰艦 係因為戰艦個到有敵人

本原作對話十分之多, 描述一件事/人可以有50句對白
導演都放返啲觀眾一定要知既野入去, 再深入就冇再講, 唔知佢覺得唔需要定之後會再講啦, 同埋都要講導演想點講呢本小說

同埋佢地咁放心 係因為佢地都有晶算師計哂所有危機, 加埋有罩
咁都唔叫廢
劇情唔掂就賴番原著
第二集唔出呢套野咩都唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞