有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
大把訪問一早講咗分上下兩集
純粹你自己唔留意怪得邊個
咁當然電影呢啲係個人興趣,呢個導演風格唔啱你都冇計
我純粹唔認同套戲節奏慢=差啫
大把訪問一早講咗分上下兩集
純粹你自己唔留意怪得邊個
有預, 冇預咁快同有醫生做25熄罩先比人滅得咁快
強勢係因為佢地得民心, 多人支持既意思
分上下兩集就唔洗理人物塑造同劇情?
又醫生熄罩
本身一條友可以熄撚哂所有defense system已經夠on9啦
但佢講到呢個家族啲軍隊都好勁,啲兵又係精兵
轉頭比人滅團
知自己柒咗喇?
知幾時未呀?

‘醞釀左兩個半鐘跟住突然完左
好似做前戲左兩個半鐘最後唔撚扑’
而家又轉移話題講人物塑造

書入面廿幾三十個重要角色根本冇可能兩個幾鐘內講哂,電影已經改做由主角視角出發,由建構世界觀、家族紛爭到家族滅亡,你知唔知中間已經skip 咗好多書中嘅情節冇講,仲唔滿意要人拍套10個鐘嘅電影俾你?
呢個真係畫面表達手法問題
實際情況應該唔係兩三下就團滅
我記得有一幕主角同老母走甩之後望返去係一遍火海,當時應該仲打緊
只係導演冇拍出黎,budget問題/導演覺得唔係重點唔多講?
所以沙丘本身就係難改編做電影既作品 好似權遊咁做連續劇就差唔多
因為有皇帝軍團幫手, 男主家戰力係咁多個家族入面到叫最強, 但皇帝既戰力比任何一個家族仲強
攻入去樓梯個到男主家一排就夠打肥佬家一大班, 只係皇帝軍係後面夾 先滅, 都叫解釋左男主家面對緊既形勢

同埋戲係未交代DUNCAN以外既角色下落
依家咪就係話佢SKIP晒似睇歷史書囉ON9
我真係柒呀嘥百幾蚊入場睇套咁GE撚野
應該睇晒小說睇晒訪問了解埋導演生平先好入院睇戲
根本唔make sense
話哂故事個SETTING冇電腦, 咁戲又冇交代 罩係點熄, 可能只係啪幾個制, 啊婆都識咁兒戲既程度, 醫生熄到都唔出奇
然後依套SO CALLED PART ONE比人吹到上年度最佳電影
一套好睇既改篇電影
係可以吸引返觀眾去睇小說了解更多
分上下兩集都應該有高潮位
如果節奏電影做唔到
做劇拍10集都仲好過skip曬d野唔清唔楚
係啪幾個制呀 但啪完啲守衛又可以冇反應 又由佢任啪
你都識講咁兒戲
依加就係講緊點解可以咁兒戲
因為有沙丘小說啟發 先有star war
沙丘小說早過star war
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞