有無人睇完沙丘想𠝹櫈

839 回覆
65 Like 304 Dislike
有咩分別

呢個post唔俾人覺得好睇

格黎post唔俾人覺得悶,話覺得悶就拗都拗到係你唔識欣賞套戲,係你問題,根本套戲就唔係一般大眾口味既戲,多人覺得悶其實好正常
揮之不去又不至於
但好幾個位都幾緊張,同埋睇完好想知道之後係點,成晚係度google 關於呢個故事既野

你可以話我冇睇開咁多高質既野所以冇你地咁多比較

其實覺得好定唔好睇根本唔駛其他人support
好簡單睇完覺得自己冇浪費到呢3個鐘同票價,比我再㨂都係會入去睇,而且好期待下一集,就係覺得好睇啦

利申:冇周圍吹噓
我都想睇
難唔難明?冇睇開英文野除左textbook
改錯名 唔應該叫瀚戰 呃鳩人入場
男主角吸左毒咁嘅樣
純粹係覺得,大家都上網睇左人地討論電影咁耐
通常好睇就會話好睇,精彩就會話精彩,深刻既場口就會講下有幾深刻

但呢套野,讚既位係睇得明唔眼瞓

講真,以原作既知名度,投放既資金,咁樣出到黎水過鴨背不過不失,就已經可以叫劣啦
好多時啲人認為唔鍾意呢套戲既原因係因為唔明白個世界觀,唔明白個原著故事。
其實我睇之前都睇左懶人包,知道香料點解咁值錢、今集登場家族之間既權力關係,足唔足夠理解個世界觀就後話,但起碼我認為足夠理解呢集既故事。

但如果我睇電影要做咁多野去backup,咁就係個導演既功力問題,咁當然一套預拍十幾個鐘既戲既頭1 part姐,補充唔哂好理解既。單論一套作品黎講,佢個尾真係收得好差,舉個例就好似睇英雄電影個反派做完壞事就出ending,完場就諗:吓,完左喇?中間係咁發春夢,同條女又一齊打仗、探索、調情。但單響呢套戲入面,對劇情既貢獻係0,根本出現咁多次係多餘。呢個鋪排令我諗起「神風終極戰士」(降世神通)又係鋪好多野落下一集,結果下一集隔左十幾年都未出現,咁只好寄望沙丘真係拍得哂啦,單論呢一集黎講講細膩又唔細膩,講資訊量又唔係咁多。

叫人睇小說果啲人真係得啖笑,佢變得電影既就係改用電影語言講呢個故事。咁我要睇返小說先明既,咁點解我唔睇小說?
成套戲最on9係
上一個shot勁暗 下一個shot又一片白色
好似你瞓瞓下覺 屋企人無啦啦開燈咁
對眼勁唔舒服
同埋啲配樂 突然呀呀呀 嚇撚死
貪快可上netflix睇1984版

有之後劇情
睇返1984版,piter(波點人)多啲戲份,而家變蛋散
咪又做返岳醫師囉

唔通第二集有得做sting個型人角色咩
台灣人(睇戲方面)而家好高質?係公道影評嘅標準?
咪臭係

我嗰場有兩個阿伯睇完去廁所痾尿時仲讚緊好睇
真心覺得垃圾,連最基本主線都拍唔到出黎
仲有子目前犯劇情
Gurney冇死到

應該第二集再出
下面呢篇台仔影評我覺得寫得好公道wor

而丹尼顯然不在乎你會提出這些愚蠢問題,他仍然更想將重點擺在一些特寫鏡頭上,如果有什麼事他可能會這麼回應:「等我把這該死的沙漠鏡頭還有提摩西夏勒梅的臉部特寫拍完再說!」,但無奈的是,這次的攝影真的與過往相形見絀,幾乎沒有厲害的大場面,大多都是毫無意義的空拍鏡頭,加上一堆瑣碎又無聊的戰鬥場面,完全沒有展現出必看 IMAX 不可的價值,少了攝影大師還是有差。
再來還有個致命傷,通常這種系列電影的第一集,最大的目的絕對是要能夠吸引你喜歡這個電影的世界,然後迫不及待等待著下一集的到來,然而《沙丘》不然,它這次到底吸引到多少新觀眾都是個問號,我們先別談麻煩的改編問題,就單純論一部電影的娛樂性,《沙丘》讓我意外的是,它幾乎沒有添加任何娛樂性,也沒什麼高潮迭起,它既嚴肅又黑暗,死掉的角色更是一堆,你心中可能會浮現一種「這角色死了我好像該難過,可是我還跟他不熟欸」的尷尬感,這對新觀眾來說是很不友善的。
睇完反而好想佢快啲拍第二集
以往好多電影製作人話過Dune好難拍成電影 其實就係好宛轉咁話原著文本冇電影咁 冇visual 點知啲傻鳩反而覺得即係好勁頂喇
瞓左幾次
同埋d打架咩事 返左8,90年代荷李活水準? 又冇美感 又唔刺激
口味哩啲嘢好個人
好似我食開兩餸飯,覺得omakase不知所謂,
咪飯一嚿少少肉,一定燒壞腦先食咁貴
tiktok連去到美國都好成功
以前納粹全球擴張都好成功
Marvel商業上成功=好東西
tiktok商業上確實係成功,納粹唔係商業,唔知你點解囉黎比喻

其他人都想學Marvel模式,DC收左皮,之前湯佬套埃及野又收左皮

一套電影 前後用十年鋪出黎 又收得你估咁易
好唔好其實就好主觀既
只要對啱既時勢對啱既市場
好唔好已經唔係重要
你覺得唔好咩?
但人地一年有幾套戲上又玩埋電視周邊產品
我只可以講唔好極都有個譜囉

最慘係連自己都唔知做乜
眼高手低
想行另類市場要與別不同
但奈何能力不及或曲高和寡
下集都唔知拍唔拍得成
咁就幾好都無用啦
流行唔一定可取票房同口碑係兩回事
電影有冇商業價值以外嘅藝術或者其他價值?

tiktok滿充娛樂但冇營養跟風更有害無利
Marvel一系列爆谷片,總有老套,有唔有老套
如果Marvel就係垃圾,似一竹篙打死一船人
我個人唔鍾意Avengers但有睇Captain

以前身邊朋友會一路屌tvv編劇,一路睇
睇tvv又唔代表tvv唔係垃圾

Marvel開universe先河唔易但又唔係我賺錢
如果佢濫拍爆谷片,而我照單全收對我有害

資金有限,投資者見marvel高回報,只會投資同類型戲而作為消費者,我選擇變狹窄,而且有啲有趣嘅劇本唔會拍成電影

消費間接改變市場,清費者最好善用自己嘅power,最好揀過先入場同吹奏

btw Marvel消費IP嘅模式應該得DC夠做mummy冇咁多角色可互動,mission impossible alike,007etc 拍serial唔同universe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞