召集所有精神病情緒病患者(5)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我好想知自己係咪有病。。
每一日都過到好似行屍走肉咁 日日都好負面 好唔開心
我少少野就好燥 會發哂癲 之後喊 好憎自己
覺得自己少少野都處理唔到 淨係喊 但控制唔到
成日好驚男朋友出軌 就算佢無我都會成日諗 好驚得返自己一個
覺得自己比唔上任何人 成日覺得死左仲好 但驚屋企人傷心
我起碼成年無同人分享過自己唔開心嘅野 都唔想再講
因為上年我同我男朋友傾 佢話我搞到佢好大壓力 叫我唔好比負面情緒佢 同影響佢 先知自己影響到人
但呢幾個月我覺得自己做嘅野好大轉變 因為我個人一亂我就會好辛苦 抖唔到氣咁
每日訓覺都會發啲夢好唔開心 中途醒左又訓唔返 個人好攰好攰
而家呢啲時候諗起好多野就喊 好辛苦 但無人可以講

呢度講完可能會舒服啲。
其他巴絲應該有好好嘅建議

我真係好小事就癲左 諗野勁偏激 因為咁我係完全唔會約朋友聚會下咁 而家可以講係無哂朋友
因為上年我同我男朋友傾 佢話我搞到佢好大壓力 叫我唔好比負面情緒佢 同影響佢 先知自己影響到人
但呢幾個月我覺得自己做嘅野好大轉變 因為我個人一亂我就會好辛苦 抖唔到氣咁

有咩係到講, 我都係上次病發時發現有呢個po, 係度同大家傾左好多, 仲積極搵左唔好醫生聽多d 專業意見

呢度講完可能會舒服啲。

我真係好小事就癲左 諗野勁偏激 因為咁我係完全唔會約朋友聚會下咁 而家可以講係無哂朋友

咁你試下搵心理治療睇下先
想問下如果同私家醫生講想死佢有冇權捉我入院?

唔會捉

係 睇黎大家都好明白

睇完腸科 開左隻IBS 既藥

The causes of IBS are not clear.
There is no cure for IBS.

我個眼疾都係咁

IBS 同眼疾,都係自體毛病,好可能同gluten sensitivity 有關,詳細可自己上網查。
我戒咗gluten後,我嘅 IBS(diarrhea) 同眼疾(虹膜炎Iritis)即時消失。
你可以試下3日,戒gluten : 所有食品含有小麥、麵粉、澱粉、大麥、薏米、黑麥就一定要戒只需試3日,就會知答案 ! Try it to believe it ! And I have tried. It works.

如果戒gluten就得嘅話,你只不過係 gluten allergy

係呀,名之媽,試過埋知道有無料到囉。只需要試3-4日,就知得定唔得喇。就係咁簡單。

咁你呢世都唔好食

係呀 ,食gluten定係食返藥,只可二揀其一。
Btw 人生最精彩既幾年(18-25)都俾左個病
好sad ...

我好似從來冇經歷過人地所謂嘅“青春”

你情況點

我見大學啲人可以玩得咁放,又拍下拖,好似好多朋友咁(即使我知道好多都係hi bye fd)而我就好似乜都冇咁,我其實好想同人玩,但係佢地啲話題我全部搭唔到爹。唉,年輕真好。

呢度講完可能會舒服啲。

咁你試下搵心理治療睇下先

Yes.

唔會啦,基本上抑鬱嘅人都諗過想死
好sad ...

你情況點

我見大學啲人可以玩得咁放,又拍下拖,好似好多朋友咁(即使我知道好多都係hi bye fd)而我就好似乜都冇咁,我其實好想同人玩,但係佢地啲話題我全部搭唔到爹。唉,年輕真好。

I know
好彩而家都有一班朋友,算係咁

係 睇黎大家都好明白

The causes of IBS are not clear.

我個眼疾都係咁

IBS 同眼疾,都係自體毛病,好可能同gluten sensitivity 有關,詳細可自己上網查。
我戒咗gluten後,我嘅 IBS(diarrhea) 同眼疾(虹膜炎Iritis)即時消失。
你可以試下3日,戒gluten : 所有食品含有小麥、麵粉、澱粉、大麥、薏米、黑麥就一定要戒只需試3日,就會知答案 ! Try it to believe it ! And I have tried. It works.

如果戒gluten就得嘅話,你只不過係 gluten allergy

係呀,名之媽,試過埋知道有無料到囉。只需要試3-4日,就知得定唔得喇。就係咁簡單。

咁你呢世都唔好食

應該係食gluten就要食返藥,或者戒gluten又唔駛食藥,只可二揀其一。
好sad ...

你情況點

I know
好彩而家都有一班朋友,算係咁

我都盡量KEEP住班FD, 不過我IBS 唔係成日出到去, 但係WHATSAPP GP 交流會比較多, 其實而家好好, 而家有上網傾計呢0的, 如果係N年前, 真係病左都無人理, 又無得呻

係 睇黎大家都好明白

我個眼疾都係咁

咁你呢世都唔好食

應該係食gluten就要食返藥,或者戒gluten又唔駛食藥,只可二揀其一。

真係有0的強迫症

唔會啦,基本上抑鬱嘅人都諗過想死

係, 其實我病發個時都係喧同醫生講, 佢咪話, 你食左鎮仔會定D架啦
有無IBS 巴絲食緊呢隻藥, 效果點

補圖

Duspatalin 淨係relax d muscle,主要係幫你止痛,令你肚瀉都唔會痛,腸鏡入邊間醫院做?醫生有冇解釋做腸鏡嘅原因,係排除性檢查,定係懷疑有啲咩問題?醫生有冇講肚瀉點處理?我嗰陣時一日肚瀉三次,醫生就開益生菌俾我,你一日肚屙10次,處理方法應該唔同

補充, 我連益生菌都有食開

有冇食過xifaxan?

咁你呢世都唔好食

真係有0的強迫症

咪歧視佢啦

補圖

Duspatalin 淨係relax d muscle,主要係幫你止痛,令你肚瀉都唔會痛,腸鏡入邊間醫院做?醫生有冇解釋做腸鏡嘅原因,係排除性檢查,定係懷疑有啲咩問題?醫生有冇講肚瀉點處理?我嗰陣時一日肚瀉三次,醫生就開益生菌俾我,你一日肚屙10次,處理方法應該唔同

未呀, 暫時第一次食IBS 0既藥, 其實正式未食, 因為今日開呢隻都係發作先食, 我加左血清後其實無發作啦, 而家當備用先, 或者可能今日呢隻藥都岩我, 唔使食咁多藥, 我都接受左慢慢黎, 都幾年啦, 想急都無得急, 要辛苦都辛苦過, 唔係未試過
上一個PO 唔知邊位巴打話成日嘔, 入院CHECK過無事, 其實咪算好, 我個次第一次發作, 我唔知自己有焦慮症, 我以為自己有咩病狂嘔, 入到醫院我話抖唔到氣又唔理, 淨係打左止嘔針, 係都話我食錯野, 最後我係無精神藥物0既情況下過左難忘0既一晚.......................

我第一次panic attack 都唔知發生咩事
住左幾晚院

我第一次發都住左幾晚,但無一晚訓到兩個鐘,其實個時未知咩事,淨係check左甲狀腺話無事,但我寧願簽紙出院,醫院個氣氛同環境,真係休息唔到。

係呀, 入院唔代表佢地即刻知你係精神科0既功能性病, 個度咁多實習醫生, 加上公立佢地無咩時間去理0的病人, 唔一定入院就知你咩事, 除非你去到自殘架者

咁你呢世都唔好食

真係有0的強迫症

咪歧視佢啦

OKOK, 理解的
好sad ...

你情況點

我個陣都係咁

行埋去人地度總係覺得啲人會笑我
我都玩完了。

補圖

未呀, 暫時第一次食IBS 0既藥, 其實正式未食, 因為今日開呢隻都係發作先食, 我加左血清後其實無發作啦, 而家當備用先, 或者可能今日呢隻藥都岩我, 唔使食咁多藥, 我都接受左慢慢黎, 都幾年啦, 想急都無得急, 要辛苦都辛苦過, 唔係未試過

吓,醫生叫你發作時先食一粒?
同埋呢一隻藥止唔到屙,如果要止痛嘅話要日日keep住食,佢會令你唔會再有肚痛,呢隻藥我都食緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞