召集所有精神病情緒病患者(5)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實呢度大家都識講點可以解決到, 但講得出自己又做唔到

集思廣益

即係我去睇醫生同睇心理治療次次都係講一樣0既野, 除左食藥, 都係叫你做運動, 日日呼吸練習, 幾年黎都係聽同一番說話

咁做咩唔做
你有無返工返學先

呢一年兩樣都有做喎....都係咁
有呀返工, full time, 年紀唔細啦我

集思廣益

即係我去睇醫生同睇心理治療次次都係講一樣0既野, 除左食藥, 都係叫你做運動, 日日呼吸練習, 幾年黎都係聽同一番說話

咁做咩唔做
你有無返工返學先

其實真係咁易就無人有焦慮症

集思廣益

咁做咩唔做
你有無返工返學先

我有運動有呼吸練習有做野有四圍去
好左好撚多

我知係會有幫助, 但要去到甩藥應該都係有排行, 我暫時做唔到周圍出街, 因為個IBS未搞掂...

集思廣益

咁做咩唔做
你有無返工返學先

好左好撚多

我知係會有幫助, 但要去到甩藥應該都係有排行, 我暫時做唔到周圍出街, 因為個IBS未搞掂...

我都未甩到晒藥
你覺得自己好返幾多呀

就係無好到, 仲要加藥, 所以聽日試下睇埋腸胃專科治療個IBS, 仲比埋錢做bodycheck, 等自己唔好再亂咁驚自己有咩事, 雖然而家講起都怕等結果, 但我想行出呢一步
就黎撐唔住,差唔多要計劃下點自殺lu

認真, 食左藥未

我冇抑鬱症(起碼睇左咁多年cp都冇話我有),只係就黎冇錢生存

集思廣益

咁做咩唔做
你有無返工返學先

好左好撚多

叻哦

集思廣益

咁做咩唔做
你有無返工返學先

好左好撚多

我都未甩到晒藥
你覺得自己好返幾多呀

就係無好到, 仲要加藥, 所以聽日試下睇埋腸胃專科治療個IBS, 仲比埋錢做bodycheck, 等自己唔好再亂咁驚自己有咩事, 雖然而家講起都怕等結果, 但我想行出呢一步

試下冇壞

集思廣益

主要係畀大家講下感受,助人自助
Ss 看透世事

集思廣益

主要係畀大家講下感受,助人自助
Ss 看透世事

的確有得講出黎真係好好多
雖然應該唔係病症,但係宜家一小小小小緊張就語無倫次,驚自己表達得唔好,又驚人地get唔到我我講乜。特別係我對自己要求好高,差少少都覺得不能接受。有時懷疑係咪d藥令到自己咁,覺得智商低左好多
唔知有冇人明我感受
利申bipolar disorder
我都知好多野係庸人自擾,但係成日都咁諗
雖然應該唔係病症,但係宜家一小小小小緊張就語無倫次,驚自己表達得唔好,又驚人地get唔到我我講乜。特別係我對自己要求好高,差少少都覺得不能接受。有時懷疑係咪d藥令到自己咁,覺得智商低左好多
唔知有冇人明我感受

咁你對人地係咪要求好高?
我都知好多野係庸人自擾,但係成日都咁諗

係,控制唔到
所以要定時放鬆自己,如運動
唔知有冇人明我感受

我對人地要求都好高,少少唔合我意就會黑面,例如遲過我(我好準時),宜家已經盡量收斂。
唔知有冇人明我感受

食完藥成日好似遊緊魂咁
上一個PO 唔知邊位巴打話成日嘔, 入院CHECK過無事, 其實咪算好, 我個次第一次發作, 我唔知自己有焦慮症, 我以為自己有咩病狂嘔, 入到醫院我話抖唔到氣又唔理, 淨係打左止嘔針, 係都話我食錯野, 最後我係無精神藥物0既情況下過左難忘0既一晚.......................

我嘔到脫水喎... 入醫院check 都check 唔到咩事,成晚都要吊鹽水,第二朝個醫生話淨低落嚟既係功能性既問題
即係唔知咩問題....
我前幾日又嘔完,一想作嘔就食止嘔藥
就連食食下野都想嘔...

功能性問題 好大機會係焦慮引致, 同我痾一樣, 無食錯野, 痾到脫水一樣, 水都唔飲都照痾

好一句功能性問題,原來西醫都有呢個概念,好多時查乜都冇事都唔舒服就係呢個原因,我就咁比人以為我自己疑病。。。
唔知有冇人明我感受

我成日覺得啲藥害左我唔少,有冇方法查個腦功能性有冇損害,囉雖然都知傷左救唔番,但個心好在意
唔知有冇人明我感受

我成日覺得啲藥害左我唔少,有冇方法查個腦功能性有冇損害,囉雖然都知傷左救唔番,但個心好在意

我下次問醫生再返黎答大家
唔知有冇人明我感受

我下次問醫生再返黎答大家

我自己估,醫生可能會答:暫時冇證據顯示有害。
唔知有冇人明我感受

我對人地要求都好高,少少唔合我意就會黑面,例如遲過我(我好準時),宜家已經盡量收斂。

我又係成日覺得自己做得差、做得唔夠好
跟住就會全日都唔開心
而家我會寫低自己既諗法
例如:「頭先做野做得好無效率,自己好廢。」
咁我就唔會再去諗嗰樣野,唔會畀佢困擾到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞