召集所有精神病情緒病患者(5)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想請問點先拎到白卡?

無知一問咩係白卡

永久精神病傷殘症

係永久精神病傷殘證
唉我又唔爭氣無去返學

邊有咁快好, 血清素兩星期先有效

我再咁唔返我唔夠attendance
但我一返就好辛苦好想喊

你食藥前有無作嘔, 關唔關藥事?其實好大機會你心理影響, 焦慮症係會作嘔同痾, 人人發作唔同, 你可以去醫生到睇下需唔需要食鎮仔, 你話返唔到學

食鎮仔係咪會有副作用? 感覺上情況嚴重先食得

而家係因為絲打要考試, 佢點都要捱過呢一關, 我都係咁講, 最後梗係醫生開藥, 我睇落佢情況都嚴重, 佢己經去到兩日無返學, 己經對日常生活有影響, 我覺得食藥係必要, 加上係都係短期, 唔係話一定係長期食

早兩星期已經開始返唔到學
有時會去上堂,但好辛苦
一時無事一時有事
唔想臨尾因爲attendance搞到retake
我仲想拎獎學金,依家咁搞法乜都無

點解要星期三先可以見醫生?
想請問點先拎到白卡?

無知一問咩係白卡

永久精神病傷殘症

係永久精神病傷殘證

呢0的好似可以拎傷殘津貼
有無人去過院校嘅counsellor 想知有無用
搵完佢地啲tutor同gpmate會唔會知⋯⋯

已經成個sem無返過學 試過一出門口腳軟成個人跪低咗
有時搭車路經附近個人就亂諗嘢
無交學費到收到停學信俾屋企人知道 之後俾佢逼我返去補交個日係屋企忍唔住發脾氣同亂掉嘢

我當自己無事去搵佢地好唔好?last yr了,我想求其死掂佢,但係我望完notes一粒字都記唔到,連基本出門口搭車我都覺得好難⋯⋯ 每日就係唔想郁然後每晚係咁後悔

我諗正常應該唔會講畀人知,不過你可以同佢講唔想畀其他人知
捱埋佢啦,一開始返係最辛苦,之後就係繼續返咁解

我都係搵學校老師幫手
人在外地唔知去邊睇醫生
之後老師就話啲abs同未考嘅試都可以幫我搞掂
同埋即刻幫我去醫院掛號睇

同過朋友男朋友傾過
無人幫到我
一話睇醫生,無人理
唯一老師真係幫到我

你都好叻,搵到老師幫手

但我食左兩日藥唔想再食
好暈好想嘔

隻藥係咪brintellix?

唔係

我之前食brintellix,一食完藥即嘔

上網睇好似係新藥?

但我一返就好辛苦好想喊

你食藥前有無作嘔, 關唔關藥事?其實好大機會你心理影響, 焦慮症係會作嘔同痾, 人人發作唔同, 你可以去醫生到睇下需唔需要食鎮仔, 你話返唔到學

而家係因為絲打要考試, 佢點都要捱過呢一關, 我都係咁講, 最後梗係醫生開藥, 我睇落佢情況都嚴重, 佢己經去到兩日無返學, 己經對日常生活有影響, 我覺得食藥係必要, 加上係都係短期, 唔係話一定係長期食

有時會去上堂,但好辛苦
一時無事一時有事

點解要星期三先可以見醫生?

因為佢要我星期三去覆診
啲藥都係開左一星期

我都係搵學校老師幫手
人在外地唔知去邊睇醫生
之後老師就話啲abs同未考嘅試都可以幫我搞掂
同埋即刻幫我去醫院掛號睇

同過朋友男朋友傾過
無人幫到我
一話睇醫生,無人理
唯一老師真係幫到我

你都好叻,搵到老師幫手

但我食左兩日藥唔想再食
好暈好想嘔

唔係

上網睇好似係新藥?

係,好新
不過副作用係作嘔
但我真係嘔埋出嚟,食左三晚,三晚都嘔
最後嘔到脫水,去排急症住左一晚院
換衫去搵男朋友
希望見到佢個人會舒服啲

多謝你地比意見同明白我好辛苦
換衫去搵男朋友
希望見到佢個人會舒服啲

你都好叻,搵到老師幫手

但我食左兩日藥唔想再食
好暈好想嘔

唔係

上網睇好似係新藥?

係,好新
不過副作用係作嘔

新藥都係唔好亂試
換衫去搵男朋友
希望見到佢個人會舒服啲

我們點會唔明, 我地本身有呢d 經驗, 你已經好叻
換衫去搵男朋友
希望見到佢個人會舒服啲

有仔真好 好好珍惜

你都好叻,搵到老師幫手

但我食左兩日藥唔想再食
好暈好想嘔

唔係

上網睇好似係新藥?

係,好新
不過副作用係作嘔

聽到都覺得辛苦
換衫去搵男朋友
希望見到佢個人會舒服啲

有仔真好 好好珍惜

好驚佢遲啲頂唔順
有次係佢面前發作
嚇到佢瀨屎咁制
之後佢就以為我學啲港女乜都喊一餐
直到前日睇完醫生先明白我有幾痛苦
雖然係台灣讀書語言好似通咁
但我啲普通話差到癲
班上得一個識廣東話嘅馬來西亞女仔同一個台妹朋友
唔係話比人排斥,只係分組gp project 會搵唔到人
又或者有時覺得馬來西亞女仔脾氣好差
但我又唔可以同佢頂嘴
唔係我會真係無朋友

其實班上啲同學都對我好好
會打招呼會同我傾計
但始終唔會好似中學咁

或者以前係香港班朋友太好
突然黎到之後成件事唔同左
個落差好大,心入面都好唔開心
但又唔可以返香港

唉,一言難盡
我依家只係希望乖乖地完成埋最後兩星期

絲打加油,捱埋佢
但我啲普通話差到癲
但我又唔可以同佢頂嘴
唔係我會真係無朋友

會打招呼會同我傾計
但始終唔會好似中學咁

但又唔可以返香港

唉,一言難盡

絲打加油,捱埋佢

頭先個老師打電話黎問我嘅情況
第一次感受到人間溫暖咁

你都好叻,搵到老師幫手

但我食左兩日藥唔想再食
好暈好想嘔

唔係

上網睇好似係新藥?

係,好新
不過副作用係作嘔

隻藥咁拿廢,會唔會係咁

但我食左兩日藥唔想再食
好暈好想嘔

唔係

上網睇好似係新藥?

係,好新
不過副作用係作嘔

隻藥咁拿廢,會唔會係咁

新藥真係好難講
但我啲普通話差到癲
但我又唔可以同佢頂嘴
唔係我會真係無朋友

會打招呼會同我傾計
但始終唔會好似中學咁

但又唔可以返香港

唉,一言難盡

絲打加油,捱埋佢

頭先個老師打電話黎問我嘅情況
第一次感受到人間溫暖咁

台灣d老師係幾好
唉我又唔爭氣無去返學

但我一返就好辛苦好想喊

有時會去上堂,但好辛苦
一時無事一時有事

其實有冇咩特別原因令你唔想返學?
又無啦啦痾, 頂
好耐無留言喇,大家好嗎

但我一返就好辛苦好想喊

有時會去上堂,但好辛苦
一時無事一時有事

其實有冇咩特別原因令你唔想返學?

其實我想返學,因為我都幾鐘意返學學野
但係可能係台灣無乜朋友就無話好似以前咁鐘意
但都算ok 啦,返學同同學都無乜野
但呢一兩個星期係因為無啦啦喊所以先唔返
唔想嚇死啲同學都唔想比佢地知我有病
好耐無留言喇,大家好嗎

好似呢個post都見你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞