召集所有精神病情緒病患者(5)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
就黎撐唔住,差唔多要計劃下點自殺lu

計劃下點自殺?點解唔諗下自救或自療。搵最信得過嘅朋友傾下,要求幫助,要求保密。
一旦捱過咗、撐過咗,回頭一望,必見藍天碧海、鳥語花香、海闊天空,大地盡是美物,人生充滿無限可能。然後大叫一聲 : "I'm back !"

撐左七年

根據A mind of your own by Kelly Brogan呢本書,你可以咁自醫情緒問題 : (我以最濃縮方式寫出嚟)
1. Depression 係由發炎引起嘅。引發發炎的食物: i. Gluten, ii. Sugar, iii. Dairy products。所以要戒食呢啲食物 ! (以我嘅經驗,Gluten一定要戒 !所有含有小麥、麵粉、澱粉、大麥、薏米、黑麥就一定要戒;Sugar(砂糖、片糖包括syrup,但唔包括天然嘅honey或生果 )只需要戒80%或以上都可以喇;Dairy products包括奶、cheese、yogurt只需要戒80%或以上都可以喇。
2. 食療 (30天) : 以食品提升boost你嘅mood、energy level 同 sleeping。
(以我嘅經驗,重點在 : (a). 多食天然嘅oils/fats,我用以olive oil、coconut oil,每次/餐加3-4 茶匙;(b). 多食proteins蛋白質 : 海產、牛肉、豬肉、羊肉、蛋等等。我每星期會食3-4次嘅海產(三文魚、海蝦、其他海產),另外我每星期會食2-3次嘅牛扒、豬扒或羊扒。我每星期會食3個或以上嘅雞蛋。)
Underline 嘅最重點。
我用以上食療已同時醫好咗我嘅抑鬱+風濕+虹膜炎+腹瀉。
希望幫到你。希望在人間。
上一個PO 唔知邊位巴打話成日嘔, 入院CHECK過無事, 其實咪算好, 我個次第一次發作, 我唔知自己有焦慮症, 我以為自己有咩病狂嘔, 入到醫院我話抖唔到氣又唔理, 淨係打左止嘔針, 係都話我食錯野, 最後我係無精神藥物0既情況下過左難忘0既一晚.......................

我嘔到脫水喎... 入醫院check 都check 唔到咩事,成晚都要吊鹽水,第二朝個醫生話淨低落嚟既係功能性既問題
即係唔知咩問題....
我前幾日又嘔完,一想作嘔就食止嘔藥
就連食食下野都想嘔...

有無試過食左鎮仔會唔嘔?如果係即係你發作引致

計劃下點自殺?點解唔諗下自救或自療。搵最信得過嘅朋友傾下,要求幫助,要求保密。
一旦捱過咗、撐過咗,回頭一望,必見藍天碧海、鳥語花香、海闊天空,大地盡是美物,人生充滿無限可能。然後大叫一聲 : "I'm back !"

撐左七年

根據A mind of your own by Kelly Brogan呢本書,你可以咁自醫情緒問題 : (我以最濃縮方式寫出嚟)
1. Depression 係由發炎引起嘅。引發發炎的食物: i. Gluten, ii. Sugar, iii. Dairy products。所以要戒食呢啲食物 ! (以我嘅經驗,Gluten一定要戒 !所有含有小麥、麵粉、澱粉、大麥、薏米、黑麥就一定要戒;Sugar(砂糖、片糖包括syrup,但唔包括天然嘅honey或生果 )只需要戒80%或以上都可以喇;Dairy products包括奶、cheese、yogurt只需要戒80%或以上都可以喇。
2. 食療 (30天) : 以食品提升boost你嘅mood、energy level 同 sleeping。
(以我嘅經驗,重點在 : (a). 多食天然嘅oils/fats,我用以olive oil、coconut oil,每次/餐加3-4 茶匙;(b). 多食proteins蛋白質 : 海產、牛肉、豬肉、羊肉、蛋等等。我每星期會食3-4次嘅海產(三文魚、海蝦、其他海產),另外我每星期會食2-3次嘅牛扒、豬扒或羊扒。我每星期會食3個或以上嘅雞蛋。)

其實你係咪有份寫本書 都要戎好多野喎
上一個PO 唔知邊位巴打話成日嘔, 入院CHECK過無事, 其實咪算好, 我個次第一次發作, 我唔知自己有焦慮症, 我以為自己有咩病狂嘔, 入到醫院我話抖唔到氣又唔理, 淨係打左止嘔針, 係都話我食錯野, 最後我係無精神藥物0既情況下過左難忘0既一晚.......................

我嘔到脫水喎... 入醫院check 都check 唔到咩事,成晚都要吊鹽水,第二朝個醫生話淨低落嚟既係功能性既問題
即係唔知咩問題....
我前幾日又嘔完,一想作嘔就食止嘔藥
就連食食下野都想嘔...

功能性問題 好大機會係焦慮引致, 同我痾一樣, 無食錯野, 痾到脫水一樣, 水都唔飲都照痾

撐左七年

其實你係咪有份寫本書 都要戎好多野喎

我係醫生就發達啦 ! (星球人) 我邊識寫英文書呀,太誇獎我啦!
以前會想自殺
但而家開始想其他人死
當然只係想only
但諗完會好開心,我覺得自己真係有病
以前會想自殺
但而家開始想其他人死
當然只係想only

返工返學壓力太大, 所以想人死?

其實我覺我上緊連登0既你已經唔係最辛苦0既時候, 我病發個時, 跟本電話都禁唔到, 襯你而家搵返自己, 諗多0的開心野啦

最痛苦就係你想搵人傾
但係對方睇完唔回你就算
個下先係最唔開心
同埋會好多時會亂諗野
近排自己情緒成日唔穩定
就係因為依個原因情緒上都反反覆覆咁

有咩係呢度講, 一定有人回架

琴晚訓訓下覺突然情緒唔穩定
無啦啦係張床度喊咗幾個鐘
就算玩facebook打status同line冇乜人理過我
個種感覺好難受好想輕生
發覺啲所謂既朋友會出賣我
唔開心想搵佢地傾計但睇完就算唔覆我
當時受到打擊好大
就會諗: 我究竟做錯咗啲乜野?
點解人地咁多人like而我就冇人理
當自己唔開心個陣就會去聖堂望彌撒同祈禱
或者同神父傾計就會暫時情緒平伏

唔好同其他人比較啦, 幾多個like 數字黎架者, 你有無做緊咩治療呀

每次同屋企人講自己情緒唔穩定想去睇醫生
但係我屋企人就話我好正常冇情緒病唔帶我去睇醫生
其實所謂既治療都係搵神父同教友傾計
每次同佢地傾完計都會開心返好多
依家既自己已經唔夠膽再去搵人傾計
驚佢地睇完之後唔覆我

咁好難搞, 竟然係屋企人唔想你睇醫生, 巴打仲讀緊書?

九月先讀返大學
好想搵人幫我 但好無助
當我情緒唔穩定我屋企人都係會鬧我而唔會幫我
所以就好驚同人溝通

大學入面有counsellor,到時試下傾下計?雖然唔係個個counsellor都咁高質,但係可以換。出面見一次都成千蚊。

其實我覺我上緊連登0既你已經唔係最辛苦0既時候, 我病發個時, 跟本電話都禁唔到, 襯你而家搵返自己, 諗多0的開心野啦

最痛苦就係你想搵人傾
但係對方睇完唔回你就算
個下先係最唔開心
同埋會好多時會亂諗野
近排自己情緒成日唔穩定
就係因為依個原因情緒上都反反覆覆咁

有咩係呢度講, 一定有人回架

琴晚訓訓下覺突然情緒唔穩定
無啦啦係張床度喊咗幾個鐘
就算玩facebook打status同line冇乜人理過我
個種感覺好難受好想輕生
發覺啲所謂既朋友會出賣我
唔開心想搵佢地傾計但睇完就算唔覆我
當時受到打擊好大
就會諗: 我究竟做錯咗啲乜野?
點解人地咁多人like而我就冇人理
當自己唔開心個陣就會去聖堂望彌撒同祈禱
或者同神父傾計就會暫時情緒平伏

唔好同其他人比較啦, 幾多個like 數字黎架者, 你有無做緊咩治療呀

每次同屋企人講自己情緒唔穩定想去睇醫生
但係我屋企人就話我好正常冇情緒病唔帶我去睇醫生
其實所謂既治療都係搵神父同教友傾計
每次同佢地傾完計都會開心返好多
依家既自己已經唔夠膽再去搵人傾計
驚佢地睇完之後唔覆我

咁好難搞, 竟然係屋企人唔想你睇醫生, 巴打仲讀緊書?

九月先讀返大學
好想搵人幫我 但好無助
當我情緒唔穩定我屋企人都係會鬧我而唔會幫我
所以就好驚同人溝通

大學入面有counsellor,到時試下傾下計?雖然唔係個個counsellor都咁高質,但係可以換。出面見一次都成千蚊。

上一個PO都有人SHARE左個免費0既卡片, 都係輔導個類

撐左七年

我都踏入第5年, 無病發個時會成日覺得其實好少事, 點解要怕, 但一發作個下就覺得無曬希望

是個漩渦
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
但係有時俾其他人trigger到就會忍住
想用𠝹黎要脅人黎獲得關心
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔
跑完步個人鬆曬,不過頭痛仲有少少梗係琴日飲左酒
以前會想自殺
但而家開始想其他人死
當然只係想only

返工返學壓力太大, 所以想人死?

我都想
睇人仆街好開心

邊個唔想,實有幾個人你係唔鍾意
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

我以前試過好想將手指插入把風扇到
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

真心一問,其實痛唔痛
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

真心一問,其實痛唔痛

唔痛,利申用𠝹刀𠝹
我把𠝹刀宜家好似唔利
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

真心一問,其實痛唔痛

唔痛,利申用𠝹刀𠝹
我把𠝹刀宜家好似唔利

有冇其他活動令自己分下心?
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

真心一問,其實痛唔痛

唔痛,利申用𠝹刀𠝹
我把𠝹刀宜家好似唔利

當我冇問過啦明知故問
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

真心一問,其實痛唔痛

唔痛,利申用𠝹刀𠝹
我把𠝹刀宜家好似唔利

飲酒
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

真心一問,其實痛唔痛

唔痛,利申用𠝹刀𠝹
我把𠝹刀宜家好似唔利

當我冇問過啦明知故問

做咩咁講
其實大家點睇𠝹手...
次次𠝹完都好後悔
心痛不如身痛...
但事後永遠會好後悔

真心一問,其實痛唔痛

唔痛,利申用𠝹刀𠝹
我把𠝹刀宜家好似唔利

當我冇問過啦明知故問

做咩咁講

當d人唔會秒回我,我就會不停諗係咪自己講錯野我個人性急又多疑
其實呢度大家都識講點可以解決到, 但講得出自己又做唔到

集思廣益

集思廣益

即係我去睇醫生同睇心理治療次次都係講一樣0既野, 除左食藥, 都係叫你做運動, 日日呼吸練習, 幾年黎都係聽同一番說話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞