一隻臭雞的自白

1001 回覆
4164 Like 1127 Dislike
以為結左婚會改囉
同埋呀 大把男女就算覺得對方有好多缺點好難頂
見拍左咁多年耐最後都會將就住結婚啦
唔會囉業主係可以唔查TU 加個擔保人借淨係睇擔保就得好多仔女買樓都寫兩老名 自己再買多層 好聽就孝順。。坦白講唔想交稅姐。

利申:做銀行
由d圖咁私密都爆到都估到唔係捉奸
睇到喊撚左
收皮啦講咁撚大段廢話又唔撚分手又要嫌棄人
最後又要結埋婚
講春咩
首先唔啱咪唔好結婚,又冇人威脅你結,仲要係影結婚相個時已經同奸夫扑野喇喎
同埋識得人一個月都冇就扑野,條仔初初想屌閪梗係好撚體貼溫柔對你啦
三十幾歲仲比人呃蝦條
信條仔同你plan將來
屌到嫌就踢走你個不忠女人啦
你出得一次軌人地會唔會咁傻同你結婚?
作者無穩定收入,唔full pay過唔到壓力測試,其次首置印花稅平d,入兩個人名如果之後想再買多層又要比錢搞除名
我覺得個女教師都幾廢柴
又唔係靚仔,又冇錢,又冇大志
寫垃圾網文寫足咁多年都冇名氣
有邊個女人仲同佢捱足咁多年
真係唔知貪佢啲咩
不過出軌係一定唔啱咁解
真係覺得呢d野同教書有咩關系先
我教到個小朋友叻、乖、正確思維
同我私生活係點 一d關系都無
話之佢食盡人夫啦
無錯 結婚之前已經講到一生承諾
婚前出軌都已經仆街
你婚後出軌仲諸多理由
彈個ac就話自己當事人 派帽都係作家錯
既然講到作家咁鬼差 咁幾時先有圖有真相?
另一邊cap哂圖有哂對話 圖都冇張憑咩信你?
唔洗同連登仔認真
想睇兩邊 打泥漿摔角
多多證據 睇下邊到炒車
其實呢 出軌就一定錯架啦 但唔好單方面罵晒條女係臭雞咯 條仔都有責任 所以要罵條女既同時 麻煩罵埋莎蛇咁樣公平啲 就係咁簡單
出軌就出軌啦講咁撚多理由合理化自己啲仆街野

如果樓主講既野係真既話
大佬呀,我講d野係表面證據,包括莎自己提過既野
女方諗咩我撚知咩
但食軟飯好難俾到證明睇古巨基條訪問都大概睇到啲既
睇晒兩邊
覺得樓主真係 MISS
結合另外個邊 22 個 POST
整理了事件的邏輯線

1. 李敏儀同網絡作家識於微時
2. 拍拖九年期間男大部分時間都係李敏儀搵錢,作家追夢
3. 作家咩事都唔理,將所有野都推比李敏儀,包括日常生活
4. 期間有諗過分手,但最後心軟
5. 作家近幾年開始紅啲,搵到少少錢,求婚
6. 李敏儀覺得都咁多年,諗住結左婚男仔會有改變,變得會同自己分擔
7. 結果咩都無變過
8. 因為一個機會李敏儀識到李俊龍
9. 李俊龍係個呃蝦條的Player
10. 但李俊龍比到好多作家都比唔到既野比李敏儀,例如真正的關心,真正的照顧,真正的賞識
11. 所以李敏儀沉船,講大話,出軌
12. 作家發現,李敏儀發現作家發現,雙方協議和平分開
13. 李敏儀帶同兩隻只有自己先照顧到既貓搬左出去
14. 作家雖然應承左和平分開,但心有不忿,計劃利用自己名氣報復
15. 作家扮係自己朋友出 POST,不斷以擠牙膏式方式出POST,令網上輿論慢慢發酵
16. 網上群眾被作家成功帶風向,一面例討伐李敏儀同李俊龍
17. 作家成功報復之餘,仲計劃搶佔道德更高地,分開期間仲扮可憐扮痴心單方面傳關心信訊比李敏儀,同時將對話截圖放上網,成功建立更可憐可痴心的形象

感想:
1. 妳都只係李俊龍的其中一個過客(可能呢刻妳會覺得佢係救世主)
2. 出軌無論如何都有錯,這點無論如何都不要再犯
3. 作家機心很重,這 9 年可惜了,應該要更早離開的

同樓上 #870 看法一樣
兩個男既都唔會係妳幸福的起點
事件過後希望樓主妳向前看
搵到真正屬於妳既幸福
所以香港人唔好諗住有咩理想
做咩藝術家運動員
打份牛工咪算囉
懶人包:$$$$$$$$$$
結婚你可以計到咩回報呀
推到作家仆街,不能只益哂佢
想知多少少Kwan 嘅事蹟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞