一隻臭雞的自白

1001 回覆
4164 Like 1127 Dislike
我自出良胎以來,從未想過會被人罵做臭雞、淫婦......但從昨日開始,被人用這些名詞罵了無數次,心裡感覺非常難受......但我沒有反駁......
或者...我可能真的是一隻臭雞......我是一隻白白虛耗了八年多青春在一個賤人身上的臭雞

雞.......我是臭雞......我是一隻愚蠢的臭雞.....但......現在我清醒了!!!

還未畢業時我認識牠,牠其貌不揚,但牠給我的感覺是一個熱血、充滿理想的人。但同時,牠也是一個很自卑的人,牠說怕自己醜陋的外貌令我卻步,所以牠對我作出很多的承諾,那時候我相信牠,被牠感動了,所以便答應了和牠一起

好了.....學完牠的矯情做作文筆後,我都係講返正題了.....我而家好憎佢,憎到佢出汁,我覺得佢根本唔配做男人,原因係咩? 請容我下面慢慢講

我係一個好簡單嘅女仔,同一個人一齊,就會毫無保留地對另一半付出所有嘅女仔,我不求甚麼回報,但求另一半心裡有我,呢一點相信認識我嘅都好清楚,而佢,心裡面從來都沒有我

初初相識時,佢同我講佢理想係做作家,佢想畢業後直接投身做作家,我話你想做咩我都會支持,但做作家唔係一朝一夕嘅事,可唔可以搵份正職先,再兼職行作家呢條路呢? 佢拒絕....

畢業後,我有工作,人工還可以,而佢就開始行佢嘅作家路,上網寫故仔,唔搵正職.....
佢話想同我一齊住,我就唔理家人反對,用我嘅錢出去租屋同佢同居,但由於我剛出來做野,無乜錢,所以只能揀唐樓劏房住,由租金到添置日常家電用品,所有錢我出,佢就只係執幾件衫就住得

算吧,都係再精簡一點吧

一齊住之後,佢日日無所事事對住部電腦寫野,從不做家務,我每日放工後仲要照顧佢日常生活起居,佢冇錢我又會畀錢佢洗,但過咗一段時間都唔見佢有錢搵到,我份糧又要交家用又要租屋又要交晒所有費用,仲要畀錢佢洗,我感覺好吃力,於是就迫佢搵份工,最終佢搵咗份一萬頭嘅工,佢話會幫助到佢創作

佢有工作後,唔需要問我拎錢,但從來未畀過家用,但佢做幾個月後又話份工辛苦,唔想做,於是乎又打回原形,到呢一刻我仍然對佢不離不棄,繼續支持佢,照顧佢,畀錢佢用

佢話呢度細,又要行七層樓梯,想搬,雖然搬屋要洗好多錢,但我都出錢滿足佢,搬完之後又嫌三嫌四,搞到要經常搬…

佢話想養貓,我又滿足佢,但佢根本就無諗過照顧啲貓,於是乎責任又落在我身上,喂貓執貓屎嘅工作全部我做,佢只負責得閒玩下抱下…變相又加重我嘅工作量

有日佢同我講,話藍橘子用一個好男友嘅身份去寫文,好受歡迎,佢都想咁做,我無意見,於是乎佢就開始行呢條路寫文…

後期佢又話佢個樣唔得,唔會夠藍橘子受歡迎,叫我幫下手,即係佢要出我嘅相我嘅樣。我內心唔想,但為咗支持佢,只能夠答應佢,後期佢發覺出我嘅相扮做好男友同愛情專家比較受歡迎…最後連啲簽書會,訪問都要我出席出鏡…但其實佢根本無諗過我係唔想出鏡…佢根本無理過我感受…但我仍然全力支持佢追夢…

一直以黎,佢搵錢唔多,但搵到嘅錢從來都唔會畀我,亦唔會用於屋企上,佢只會用喺自己嘅喜好上面…

我唔會專登去挖野出黎講你,我就用你寫過出黎嘅野講,好冇?

幾年以黎,佢一直好窮,直到呢一兩年叫做搵到少少錢…但你還記得嗎?

你話要學車…我畀錢你學

你話要買車…我支持你,但你唔係買架車代步或接我,你係要買架跑車炫耀自己嘅成功,到最後唔夠錢又係問我拎…

你話男人要有隻勞,我又買畀你,你仲要嫌唔係地通唔夠靚…

你話要出我樣先會多廣告商搵你喺fb賣廣告,我就聽你話支持你

咁多年以黎,我同我食過幾多餐好野?我一隻手掌都數得出,但食一餐你就fb出文黎讚自己好,其實你唔知唔道我只想同你靜靜地好好食一餐,而唔係想畀全世界嘅人知你對我有幾「好」呀

我要落街買餸買日用品,叫你陪我去,你話要寫野唔肯陪我,我拎住好多重野叫你落黎拎,你話要行七層樓梯不了,最後咪又係我一個女人仔拎住啲日用品、餸同一大包米行樓梯上黎煮飯畀你呢個賤男食,你仲好意思出文講到你好錫我?後期你一樣無幫我手呀。賤人!!!

你講得出寫作重要過我,根本就唔係衝動,係你心裡面嘅真心話黎,因為寫作會為你帶黎金錢同虛榮感,而我,只不過係一個幫你搵錢同照顧你嘅工具

我咁耐以黎,淨係試過有一晚同你行過七仔,我每日返工好辛苦,放工仲要改簿出試卷同好多學校工作,仲要照顧你同啲貓,我唔似得你咁日日大把時間,我無你咁得閒夜媽媽行七仔呀,我要訓覺架大帝

你話自己印書自己賣自己寄會一本書賺幾十蚊,一萬本就賺到幾十萬,我放工後仲要幫你包書去寄,搞到兩點都未訓得,最後病埋,你點對我?你乜都無做,醫生我自己去睇,叫你買碗粥畀我食都唔肯呀,仆街講到我自己都喊出黎…

你同人講話你送層樓畀我?我一早同你講過如果有錢買樓,實實際際買層實用嘅舊樓,有兩間房,一間畀你創作寫文,將來做bb房,最後呢?你自行決定買層貴價嘅納米樓,根本唔聽我意見,首期我都有份畀,寫我名係因為我先可以做按偈呀,你仲好清楚就算將來離婚,層樓冇你名都可以分一半。仲有層樓係我供架,裏面嘅傢俬都係我出錢買㗎

一直以黎,我嘅錢即係你嘅錢,我有幾錢你清清楚楚,而我從來唔知你每個月搵幾多,亦唔知道你銀行戶口有幾錢,講呢啲並唔係我用錢黎衡量你,而係話俾大家知你根本就愛錢多過愛我

鬧分手果次,因為你呃我話要寫野,其實就係fb度同女讀者噓寒問暖,我覺得你背叛我先至同你提出分手,最後隻貓捉住我,我回心轉意,知唔知點解?一來我想畀多次機會你,二來我知道我離開後,你係唔識照顧啲貓呀,你從來就無諗過照顧啲貓,啲貓只不過係畀你用黎扮愛貓之人呃讀者,所以我今次一定要拎走啲貓,因為你無資格同啲貓一齊,你仲好意思同人講話我搶走啲貓?賤人

你去街從來唔會同我交代太多,我去街就要無時無刻報到,又要隨時影相俾你睇,你同讀者講呢啲叫做sweet,但我話你知你呢啲叫你控制狂,變態,知唔知?

你知唔知道咁多年黎我為咗滿足你嘅夢想同虛榮心,我一直咬實牙關去渡過每一日?我份糧唔夠,我就去賣野賺多啲錢,最後你竟然拎黎攻擊我話我秘撈…你好過份…我搵嘅錢就係用黎畀你用架,賤人

最後講一講大家鬧我嘅事,佢呢一兩年扮好男人搵到啲錢,就話同我結婚,呢個係我最初同佢一齊既夢想,我答應前有佢傾過佢既問題,佢話會改,以後會多啲時間陪我…最後我應承咗…

我係一個女仔,我都想有一個夢幻婚禮,最後當然乜都冇啦,有隻戒指仔已算萬幸
。但婚後佢違背佢嘅承諾,一樣好似以前咁,閒時一係同佢班大作家傾大計,一係就同女讀者噓寒問暖或幫人解答愛情問題,根本只當我係搵錢工具同工人,我知道呢個男人無得救,唔值得我為佢托付終生,所以我向佢提出離婚,佢唔肯,我想單方面提離婚

但原來結婚未夠一年基本上係唔可以離婚

我承認我有出軌,但只係基於我離唔到婚,我錯,我真係錯,

人生中一次感受到有人照顧我嘅幸福

第一次見證到我煮早餐俾人食,人地係會衷心咁欣賞,而唔係拎部相機出黎影相留黎備用將來放上網

人生第一次有人正正經經去同我規劃將來

作為一個萬千讀者都覺得我活於幸福之中嘅女人,估唔到咁簡單嘅野,竟然要到青春無晒嘅三十歲女先第一次感受到,真諷刺

當初承諾大家和平分開,但估唔到佢會用電腦上我個whatsapp拎啲記錄出黎上網公審我,想我失業無依無靠…同埋可以扮癡情扮慘情,等自己多啲讀者支持,立於不敗之地…真賤格

我講完架喇,要鬧嘅可以繼續,我唔會再回應
偷食死全家啦
會唔會比返層樓佢
連登有無170以上既絲打?
https://lih.kg/438971

Ching讀男亦女 勁
你估個個都有ac架咩? 我純粹借一借出去之嘛
唔好問我,我唔知,我只係借一借比人用
家家有本,只可以話網絡嘅威力好大
你唔叫佢貼圖一律當你9up
但點都好 你講左咁大篇幅沙比亞點衰點衰
你都係出左軌 你都認出左軌 仲要勁細篇幅去講

你都係水洗都唔清架啦
咁你係臭雞人哋話你臭雞都係好合理
屌你都話唔關我事喇
但原來結婚未夠一年基本上係唔可以離婚

呢句你up乜鳩
你證明到你單方面同佢提出離婚 + 識厹sir係提出離婚後咪得囉

前面講句點衰點衰都只係合理化你出軌既借口
仲要唔知時間線
花生🤗🤗
你借acc比佢就點都關你事啦
你估佢借得你acc講就預計唔到有人覆咩

你咪做橋梁覆佢網民咁講囉
我條女問我借ac ,貼完先知佢貼呢d野
當初承諾大家和平分開,但估唔到佢會用電腦上我個whatsapp拎啲記錄出黎上網公審我

都係個句啦 你就得9up 人哋有圖

你話係就係咩 變左心既女人仲同隻厹夾計寫衰人既誠信唔慌高得去邊

一係就畀齊證據 否則當你9up帶風向
咁你同你條女溝通清楚先再出聲啦
風頭火勢出呢啲po 就一定大把人討論同質詢

你下下講句唔關你事 你可以講到幾時
岩架喇,條軟飯王做過咩都唔香要,大家連登嘛,明既😊😊😊
如果上述係真既話, 祝你有新既生活。
咁你係就入去主post爆佢老母大鑊啦屌...
講到咁委屈
分手後仲要數臭對方
都幾攪笑
好似對方逼佢同你一齊咁

喺埋一齊你情我願

要搵過個無問題
但分咗手先啦

道德嚴重出現問題
真係唔適合教書
唔好害人子弟
好似係你唔識喎😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞