澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
SBS 【獨家】 澳洲將以「最高優先次序」審批港人技術移民申請 持BNO也受惠
https://www.sbs.com.au/chinese/cantonese/zh-hant/exclusive-morrison-government-fast-tracks-visa-applications-from-residents-of-hong-kong
無邀請既繼續唔會有邀請,無僱主既繼續搵唔到僱主。
你好由我巴
小弟黎緊6月Master畢業,將會申請485,有幾條問題想問:

1. 申請485要事前準備嘅資料: Letter of completion, Australian Police Check, IELTS minimum 6分, OVHC, 仲有冇其他?

2. 我同女朋友一齊6月master畢業,佢會用我485嘅subsequent entrant申請 (佢唔係香港人)。我想問subsequent entrant係要我個485批左,佢先可以申請,定係可以同時申請? (我地個500visa都係8月尾到期)

3. Subsequent entrant申請方面,係唔係要去NSW gov做個relationship registration黎證明de facto partner關係? 我見visa application證明de facto關係要俾joint bank account statement, utility bills之類,但我地兩樣都冇,淨係得lease agreement (一齊住多過一年)

4. 我自己對申請485暫時都一定嘅了解,係de facto果邊我未太清楚。如果到時我搞唔掂,可唔可以搵由我巴你幫手搞?(小弟係Syd)
1. Pretty much.

2. 可以同時申請。

3. 有個registration relationship certifiate係比較好。

4. 可以,到時候可以加我TG。

你好阿由我巴

小弟同女朋友而家申請緊485,所以資料基本上都齊晒,但因為NSW lockdown,我地5月尾申請relationship registration certificate,到而家都未有,睇怕lockdown唔完都唔會有。

所以我想問,如果我地淨係upload一齊住多過一年嘅lease agreement,同埋apply relationship registration嘅receipt,夠唔夠證明de facto關係? 會唔會有機會比佢reject?

onshore d 人收乾未
offshore 等到變人乾 有offer 都無visa 過去
想問User Experience(UX)/User Interface design(UI)算唔算web design
定係一定要打code寫網頁嗰啲先算web design
淨UI/UI可唔可以行Canberra matrix計分嘅 web design移民條路
點解唔急
條粉皮上個post話香港人周圍播毒,搞到澳洲啲case清唔到零,咁佢咪唔想開關俾香港人入嚟囉

明明delta都唔關香港人事,唔洗理呢啲防疫L
屌, 澳洲俾人媽得多, 又嚟虛偽嘢, 以「最高優先次序」審批?

係呀, 可即日審批你添, 但批唔批你、容唔容易才批你先係關鍵呀

唔好被誤導
你收皮啦 我好撚care 自己上撚左岸就唔care 正一仆街自私撚
諗住泥緊去澳洲讀master 之後係澳洲讀緊書嘅時候有冇得計係onshore?之後一路讀書一路onshore咁申請190?
Offshore都唔知等到幾時
485計,其他VISA好似冇講可以計
想問依家如果買咗機票返澳洲比人cancel機會有幾大
Facebook移民Gp冇人答到
想問問有冇人最近申請左485 grad visa
想知洗唔洗要香港既良民證or criminal checks in HK
因為我知要Australian national police check 唔知要唔要香港既
咁姐係都唔會搵到辦法onshore咁申請190?
無知一問 點解咁肯定唔會cancel既 一個唔小心工黨下年贏大選 會唔會有可能隨時收返485優惠 澳洲彈出彈入yeah
好大

咁叫唔叫答咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞