澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
請問GTI嘅infrastructure & tourism 有啲咩occupations Architect/QS嗰啲算唔算
咁可唔可以中途由student visa轉返485呢?
做護士丫, 咁請問係咪3年?

真愛係香港人 即係482過去既話, 其實係多左186, 187呢兩個option?
想知呢兩個PR 係咪容易過189, 190, 491?

唔該哂由我巴
例如?我係絲。大家分享吓
我85分。
189會唔會唔同anzsco會有唔同分?·
點解會唔同分?
你去Home Affairs 網站都會寫明點樣計分
同埋有個計分表
計下咪知道自己夠唔夠分
我始終唔係專家
我申請嗰陣有情況同依家應該好大分別
我諗你問由巴會比較好啲
佢嘅資訊應該會更新好多
我既意思係....
唔同anzsco, 條隊會批既分會唔會唔同?
e.g. 會唔會account可能要100+, registered nurse可能只要90
我頭先都有諗過呢個問題
我都覺得好大機會會有
總之越高分越快批

專業問題,問由巴
sorry 絲打
睇錯你已經喺澳洲做緊野
本身想問下你果邊行情點
想睇下過到去點樣部處
我以前喺Sydney 做過 (公司 and freelance)
亦都唔擔心
因為做建築嘅話,
基本上好容易搵到嘢做(我覺得)
之前有公司肯sponsor 我
不過我決定申請481

搵地方住都唔係一個問題
佢哋做Project home 比較多,你可以上網睇吓
Interview 可以準備吓呢方面嘅資料

你係做?
明白 咁我都無咁擔心
我喺香港落標
做親都大野
果邊應該無乜呢d野
所以驚驚地
係呀你啱呀
佢哋啲project真係好細
如果唔係你真係要搵啲大型公司
做大project
因為我唔係Q S,所以好難答你
其實細project唔係反而更容易做咩?

了解吓Project home 點樣做囉...
有心嘅一定搵到
做一兩單就會識做
反而細嘅project好多野要睇得仔細好多
我research下project home咩玩法先..
希望到時盡快搵到工啦
你可以去TAFE 上啲短期課程了解吓
順便識下QS朋友
Project home 我覺得其實好簡單
就係企一間屋仔
不過香港好少咁嘅project

因為真係外國先會有
係呀
喺香港未落過3億樓下嘅野
去到澳洲一定好唔同
睇黎都係要讀下short course
同埋最煩係我要去到先考得車
係咪基本上份份工都要求有車牌架?
你香港好正常囉,我都係做大單野
下下幾十億
去TAFE 讀三個月啦
我冇車牌喎
我覺得睇吓你去邊
Sydney 交通超級方便
有車當然好啦

你成家過去啊?
反正冇嘢好擔心
攞到個簽證就係最開心
你識落標嘅話人哋一定會請你
係呀三代都一齊過去
搵下course讀下先
之前喺seek睇job ad好似好多都要有license
可能記錯
無記錯 485 只可以申請一次

你 1st student visa -> grad -> 485 -> 2nd student 之後就應該無得再 485

Visa 應該係一個新嘅 cover 另一個舊嘅
承你貴言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞