澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
英國個人入息稅最高收45% (英國朋友話俾我知)
同意
唔係淨係計最高,都要睇吓幾錢開始收㗎
其實英國物價樓價都係一樣高

但最慘係天氣
天氣凍你根本唔想走出去
全日就屈係屋企,
慢慢就個人好抑鬱

就當你平日出去
check好咗schedule等巴士
佢一delay
可以遲成半個鐘,
真係未試過等巴士等到凍到流晒眼水

見到有少少太陽
就好似有如恩典
即刻衝出去

所以點比都係澳洲比英國好
大雨Sydney等巴士我都試過啦

講delay講壞車(train & metro) ,Sydney都可以排世界頭3

每個國家都有佢自己嘅問題,係睇你適唔識適應啫

如果到最後我留唔到澳洲,我就會去英國
40k你指稅前hkd月薪?
咁都還好
不過我預咗黎到當自己白紙一張咁架喇
我諗FT都未必有40k hkd/month
申請完485 係immi 果到有條link去e-medical
禁入去the system is currently unavailable
有冇人試過咁
唔怪得當年屋企人回流返香港搵錢
應付到我生活使費其實我已經滿足啦
Ching我都係QS 你下年係去讀書?
唔係呀
成家移民過去
你喺果邊做緊野?
想用student visa過澳洲再用485留低再睇下五年點轉PR 但仲有少少問題 唔該由我巴

1. 個master係咪一定要有2 years duration ?

2. 如果同男朋友一齊過嚟 (未結婚 但同居超過1年)佢都要一齊讀書定係可以做野?

3. 有啲master因為covid影響 係網上上堂,咁如果我照拎咗student visa 係香港網上讀 (如上得返實體 當然要過返去) 如果最後係網上讀完哂,可唔可以直接拎485過去? 定係一定要去澳洲個邊網上讀?

謝謝由我巴
嗰位巴打長期將澳洲人工壓低嚟講㗎
依家大城市大部分grad job都55k以上,有啲小僱主擺明搵著數就出勁低到最低工資咁。

Average salary in Melbourne is 106,895 AUD per year. The most typical earning is 66,695 AUD. All data are based on 770 salary surveys. Salaries are different between men and women. Men receive an average salary of 110,497 AUD. Women receive a salary of 92,343 AUD.
老婆澳洲藉但我地都未過去.我via partnership visa過去澳洲要有咩procedure?
係香港等開關
Ching係咪已經有pr 成家去咁好
係呀..兩老都退哂休
我同我老婆過去涯世界
我見唔同網個average都好似差好遠咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞