澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
想問,如果結婚移民
男方 香港人 澳洲藉( by family descent citizen, 有護照),但無係澳洲生活/無交過稅之類,會唔會難D批?

女方要準備D咩 (e.g. 要幾耐/幾多紀錄?) 成個流程有咩注意?

Thank you
睇工啦,工程本身就唔會太低,呢到依家要刺激經濟大興土木,根本大把工
我係諗 比埋啲稅都係自己有份享受嘅 怕咩比
try part-time/intern first la
can try job outside your field, volunteering, etc. to build up your personal network ar
bridging 一樣有work right ar
都係既 好似英國咁
佢入面又計埋NI
點都有保障先
呢到有份工就一定生活到
anatomy? 我諗就唔得喇 兩樣嘢嚟
就算bio科都未必比你就咁transfer
男方 香港人 澳洲藉( by family descent citizen, 有護照),但無係澳洲生活/無交過稅之類,會唔會難D批?
唔會。

女方要準備D咩 (e.g. 要幾耐/幾多紀錄?) 成個流程有咩注意?
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/partner-offshore

如果覺得太複雜可以隨時聯絡我,TG @will1878。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/partner-offshore

如果覺得太複雜可以隨時聯絡我,TG @will1878。
有人會話移民搵唔到大錢
但如果生活得猶如搵到錢咁自在舒服
就咩都夠啦

不過喺澳洲生活應該無咁困難?
1. 是的。

2. 可以做野。

3. 可以。
系統down左。
一個禮拜前都估唔到Melbourne又lockdown兩個禮拜啦...
同居1年的話,唔使register de facto relationship都可以,但係到時要比埋continuous既證明,唔止單用之前遞交過既文件。
可以,但係有可能就算有485簽證都入唔到境。
公司問我拎visa,係咪比student visa 同依家申請完send比我證明我applying 485既都得
你應該去問你公司咁樣可唔可以接受

我係內行當然知道咁樣可以。
唔該晒,有需要再揾你
衰 CO on9.
要求就係你要夠global talent,有international achivement,同埋係個10個target sectors入面,另外仲要有個Australian nominator願意提名你。
Exemption還exemption,visa還visa。

另外移民局見申請人無visa/visa application pending的話,係唔會批exemption。
兩個都可以轉PR。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞