澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
冇數據睇係咪一定轉到PR
應該係夠年薪同夠居住證明係regional area就得,無咩灰色地帶。
咁你一邊讀書,另一邊有相關工作做緊又有skills assessment其實唔衝突架。
拎左491 可唔可以搬去其他州既regional area 住
Naati online test 會唔會容易過真人考?thx
多謝由我巴解答
邊間agent好介紹?諗緊讀master
由我爸咪agent囉
申請482去澳州做野既話, 係咪3年後可以申請186/187?
做緊野果3年期間同時可以申請189/190?
係當地做緊野既話仲有冇其他路線可以揀?

如果而家申請482既話係咪會同491撞?

唔該由我巴
申請482去澳州做野既話, 係咪3年後可以申請186/187?
唔係100%,要睇你係咩occupation。

做緊野果3年期間同時可以申請189/190?
可以。

係當地做緊野既話仲有冇其他路線可以揀?
真愛擔保。

如果而家申請482既話係咪會同491撞?
唔會。
唔知,未考過。
可以。
假如呢一刻批左 tas 491 或者 189
係咪一定要係priority occupation list
Offshore 先可以有exception 提早land到
個次序係:
not on priority occupation list, offshore係唔會批
如果我係on priority list 就有機offshore 批189??
唔on list 就offshore 無可能...

其實澳洲真係太多玩法...
例如上星期 SA 開左職業治療師OT既offsore VISA 489
咁其實佢又批唔批到呢, 因為OT係不在priority list
應該咁講, federal gov個sequence
1. onshore (priority occupation)
2. onshore (others)
3. offshore (priority occupation)
4. offshore (others)

都有見過exceptional, 例如offshore GTI 勁快批
好掙扎我應該過去讀書part-time做嘢定係全職做嘢part-time讀書
未打完唔小心SEND 左.
香港做左十幾年IT
Title:Senior System Administrator
目的移民澳洲,諗緊不如去澳洲讀Master of Cybersecurity(2 Years)
Sydney 附近school fee 一般要成38,000AUD
Melbourne 附近Deakin University 28,610 AUD
2年之後可以申請485 繼續做野

Full time study兩年除左學費,生活費.收入冇左,影響都唔係細

其實咁係咪一條好路?
最近考左
唔覺得難,之前死溫d生字都冇出過,d英文好生活化,冇想像中咁難
online考幾方便同冇咁緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞