澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
方便問下你幾時收到既 invitation?
做護士丫, 咁請問係咪3年?
Registered Nurse可以,Enrolled Nurse唔可以。

想知呢兩個PR 係咪容易過189, 190, 491?
你搵到雇主願意擔保的話,可以咁講。
485簽證其中一個要求係要畢業後半年內申請。
重點唔係occupations,係你身處既 industry 同 target sectors 有無關聯,同埋你有解釋到自己做既野同 target sector 有關係。

最近移民局 update 左 target sectors 既定義,你可以參考下。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/visas-for-innovation/global-talent-independent-program/eligibility
真係多得D吹水黨唔少。
如果係registered nurse?🙏🏻
你依家係香港定澳洲
我自己係citizen,見上govt網話family member無visa可以兩星期之前申請exempt照去
香港呀
出年先過去
你而家已經喺果邊?
我嗰485 岩岩今日批左。雖然我用特區護照申請, 但係都淨係批左兩年 而唔係五年。有冇巴絲遇過呢個情況啊?
同感 讀書留過英國一排 都真係無咩意欲長住
宜家加拿大有特別stream好似好穩陣咁
但澳洲就好多嘢都好吸引 除咗啲昆蟲
想問下如果有電工A 牌
有冇得轉澳洲牌?thx
上網搵唔到有教學心得
做野甩漏
搵唔到
因為唔可以轉
858具體有咩要求?
工程師容唔容易申請?
Yep
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞