澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
你 local exp 仲可以加分落 189 190 491 添

入到境就是王道
For 189 一般正常係所有職業只鬥高分

但依家武肺 Priority list 嘅職業會有優先

如果係 offshore 申請就直情只有 priority list 會有 invitation

190 就唔同職業唔同準則 分數唔係絕對

但咩準則係各 state 自己話事
坦白講,落開大標
轉返落去細標,我真係覺得做一兩單攞下經驗
好快就會熟

重點係因為我哋比起當地人
又做得快靚正
所以先想請我哋
呢個係我去到體驗到嘅事
若果你要起一間屋嘅話,就要Builder License,
但係我一般都要讀好似兩年定係四年我唔記得咗
QS 我就唔清楚
我仲一直以為佢地鍾意請local多d
咁希望快d搵到第一份工儲下經驗
其實都預咗去到真係咩都重新黎過
我指車牌
哈哈真係唔好意思我搞錯咗
當地人個個都有車牌。一成年即刻考車牌
我嗰陣都係痴老細車坐
如果你達到佢哋公司要求嘅話
要求薪金俾佢哋local低啲啲
佢一定好願意請你
因為local做嘢超級慢,又懶

最開心嘅就係部心冇OT文化
因為佢哋家庭觀念好重
超級準時放工
我以前仲可以提早收工
因為老細話要返去睇細路仔
要我都快啲走
一副高高在上嘅香港人口氣
我只係講事實⋯我又冇誇大
當時我老細同我講到明因為請我平過請local
同埋我做得快過佢哋⋯
如果有regional地方嘅工作offer 咁申請482好定494好? 好似冇乜聽人講過494🤔🤔
係 覺得自己咁大個人都無車牌好on9
絲打 你打算去邊度 係咪nsw個邊會易搵工啲
Sorry 我打錯字
你香港嗰陣成日都OT都冇時間去學
就算你考咗,都冇乜機會揸
又或者養唔起

冇乜所謂唔使太在意
我只係因為鍾意NSW

睇吓你自己鍾意邊度,有啲人覺得MEL 比較好,節奏更加慢 ,

NSW比較方便,multi-culture,交通方便。唔一定要有車

搵工應該睇吓你份工種邊一度demand比較大
猶豫緊過去讀master讀social work 定 幼教好
邊個會易搵工&拎visa易啲
謝謝你
我讀qs 聽人講好多公司都係有pr先請
讀電澳洲咁吃香都重刷???????
你認真? Mel 先唔一定要車喎, nsw public transport 垃圾到 冇車係慘撚過做雞
其實唔係
我喺香港完全唔使OT
同埋學咗車 但肥咗
排個期排到去出年走咗都未有得考
我冇去過MEL,吾知 對比唔到兩邊交通 我一般都係Metro 搞掂, 對於我來講已經好方便

但係啲朋友個個都同我講。節奏一定Mel 比Sydney 慢, relax d

佢哋話Syd 太快😅😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞