澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
請問攞pr係咪難過入籍?攞到pr穩穩陣陣嘅就好大機會入到籍?
189,190嗰啲同其他國家嘅人係一樣嘅審批速度,唔會優先

但onshore比起offshore嘅香港人又會優先

總括嚟講唔係投資移民,基本上同普通人冇太大關係
問題在於之前嘅報導都叫有source,今次反而冇

不過都預咗政府係咁,我唔意外
個source唔係就係james paterson?
佢係自己fb post架嘛好似

James paterson係早兩年比中共拒絕入境既兩個議員之一
自此佢就好大力反共, 亦好積極為香港出聲

至於優唔優先
我覺得香港人唔應該強求, 人地唔係欠左我地

雖然, 對比起英加, 澳洲呢個吸納香港人既方法係似幫自己多過幫香港人
如果五眼唔係傾好曬點樣分d香港人, 澳洲既食相就顯得有點核突

但係, 如果真係幫到有需要既人, 就係好事啦
無可能幫得曬全部
要好似加拿大咁容易就應該無可能

但如果至少會收留已經讀緊書既香港學生我覺得已經算唔錯.. 當然有機會要符合番SOL同收入要求 類似491咁

純粹個人諗法
始終澳洲近10年移民人數飆升
佢大把選擇
唔憂嫁

比著20年前咩人佢都要啦
睇 sbs 報導信一半就好

佢之前篇野講香港人優先講 d 唔講 d
係優先但只優先某 d visa

今次呢篇就講清楚只係 188 GTI 同僱主擔保有香港人優先
連 491 都有

篇文開頭嗰 d 係廢話嚟 係講疫情期間全世界審批各種類 visa 嘅優先次序

總之結論 190 189 賤過地底泥
八卦問下
點解淨低半年都唔讀埋佢?
又黎

有咩意思?加速審核 =/= 放寬要求,所以唔符合資格既依然唔符合。

其實仲有更多既香港人係差少少先符合GTE/188/Skilled Visa要求,例如global recognition / 資產營業額要求 / 英文水平 等等,係呢D實際條件上稍微放寬少少仲實際。
次次都係咁 執住一句半句大做文章

明明無細節

Media 都係為咗搶 attention 而存在
是的,for both。
1 唔係,都要提供相關關係證明文件。

2 差唔多,2-4年。
3 要照番學照比學費照讀埋個course 直到 student visa expired而bridging visa activate。Bridging visa 自己就係一個過渡既visa,無跟其他簽證。
你太太先考IELTS 4個7或者OET 4個B,考好之後申請ANMAC skills assessment + AHPRA registration,然後睇到時policy。

你就最好考到IELTS 4個6 幫手 +5分。
可以咁講。
笑左,其實係common sense黎。
可以咁講。
都係register埋比較好呀可?
Yes.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞