澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
想問一下

Plan 緊搵份railways signalling engineer 工,假設僱主肯sponsor ,我係應該申請482?

因為我見temporary skill shortages list 似樣啲嘅只係”engineering professionals “ and “transport engineer “

Skills assessment 係會點?

而我interview 係咪要問公司會唔會有PR sponsor plan? 有的話係應該申請邊個?

Sorry, 初步睇緊好似啲問題好白痴
你可以試吓搵民政事務署,上網睇吓幫唔幫到你。唔收錢
唔一定。
依家189 onshore 95分都無希望? 所有職業都要100 up?
又有排等唔知幾時先開關
睇職業,依家189情況係只會邀請係PMSOL上既某幾個職業。唔一定要100分先會收到邀請。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skillselect/invitation-rounds

Environment相關occupations預計中短期內都唔會上PMSOL。
hello, 我啱啱開始喺一間property firm 做environmental analyst, 見到occupation list有environmental consultant. 但係vetassess group A 要有highly relevant bachelor 以上education. 我本身讀bachelor of urban planning and design, 有都幾多關於sustainabily嘅course, master讀咗property 都有sustainability courses,我自己都有揀sustainability嘅elective.

想問下咁樣嘅education background 算唔算highly related會唔會過到skill assessment?

依家喺澳洲btw,master喺澳洲讀嘅

Thanks!!
GP都得
想問下咁樣嘅education background 算唔算highly related會唔會過到skill assessment?
要直接申請vetassess個職業評估先可以肯定,就咁聽就似係relevant。
想問下 95 分 RN nec 254499 onshore又有冇希望?

困住咗係vic,state nomination又唔上唔落
真。澳洲工作機會 有土地測量經驗留意喇!
https://lih.kg/2671870
可能幫到大家??
其實啲機構點決定sponsor 482定186呢🤔 背後個cost好似唔差好多
我諗都係睇邊個需要邊個多 d
一般都係482先,flexible D。
會有既,等半年吧。

再唔係快D考慮去其他州。
90分onshore 報190都唔得咩?
問題係vic state nom 唔要nurse nec咪唯有189
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞