澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
Cut medicare唔係問題
但果2%應該都要減啦下話

無理由我照比咁多錢, 而coverage減左
政府唔通會大大聲聲話你聽我依家就係要lup水黎出糧比D高官咩
介唔介意講下幾耐reject左?我等左一個月都未有回音
想請教下樓主有無香港醫生移民澳洲既成功&失敗例子
我唔係黎左好耐
唔太了解呢邊政府/政客點做野

2%唔係平
話cut benefits就cut
下年仲要大選

但又唔間民眾好大反應
可能大部分已經自己買左保險? Medicare唔多人供足2%?
我香港jd畢業想問下移民過去繼續做律師難唔難會唔會好難有training contract個d諗緊係唔係香港考埋個pcll先
香港同澳洲唔同,澳洲一grad就可以讀practical legal training (類似你嘅pcll) 完咗就admission,唔洗話pcll做2年先admit....

至於你話難唔難搵,睇你際遇有無識人無人答到你,只可以話無經驗就乜都難搵,有經驗,drafting 勁嘅,呢到做paralegal都可以100k一年
澳洲係個legal training完左唔洗考試就直接做到律師?我freshgrad都真係冇咩經驗

如果想移民過去澳洲係唔係有律師牌(考完pcll)更加容易其實最主要都糾結緊香港讀埋pcll有冇優勢同埋華人律師個market唔知大唔大因為我有d frd去英國個邊做佢地都話歧視算嚴重難搵工
你有香港牌可能點都有少少好處嘅,multi jurisdiction...個legal training 係一科一科咁做,每科都有oral試

報左五月master 好驚過唔到去 + 澳洲會無啦啦cancel 485優惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞