澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
我都明,但唔係我想留喺澳洲就得

如果最後唔得,都冇得唔去英國
衰咩

依加BNO都可以有5年喎
想問485由申請到批 你地大概要幾耐
我諗緊讀完返一返香港先
我係一個鍾意太陽嘅人
所以淨係個天氣已經令我冇意慾留起英國
同學係英國做Architect
同我呻 喺英國做嘢七年,買咗屋買咗車加埋啲生活雜費同重稅
基本上所餘無幾
根本上冇乜儲錢
仲有埋抑鬱

佢都好討厭嗰邊嘅天氣
其實好想離開英國,但係太多嘢綁住走唔到
其他野唔講
請問邊個國家又車又樓之後仲有好多剩?
以一個專業人士嚟講
喺香港如果你有物業有車,應該仲可以儲到少少錢
若果你仲會投資嘅話
但係英國嘅重稅
確實係好難儲錢

佢同我講
之前個業主因為佢係亞洲人所以唔肯買間屋俾佢
你好由我巴
我本應今年12月先畢業,但我overload所以早左半年畢業,依家個student visa係去到出年3月,我岩岩今日申請左485 Visa,但bridging visa 未active因我我個student visa仲未完,我九月開始返工,公司問我拎visa,係咪比student visa 同依家申請完send比我證明我applying 485既都得,因為student visa 都可以full time working 如果我已經完成左學業
唔該哂
返完香港仲返到黎咩
我諗5年內點都返到掛
如果我申請嘅時候喺澳洲 但批嗰陣唔係澳洲 得唔得
我知佢地支那肺炎依家接受offshore 申請 但如果我係本身係到 唔知得唔得
你以為澳洲唔重税咩

當然英國税高啲,但住澳洲Syd Mel物價樓價一樣都係高,係車可以買平啲,反正都係代步用

Syd 交通費年年加

又要買Private health insurance,還home Loan car loan,車保房屋保一付三帶

有小朋友仲慘,childcare費用又高
喺度揾下工好過啦
其實果邊係咪有medicare都唔夠 要自己再買private health insurance?
唉 喺香港有份儲蓄危疾(我知我on9) 同埋有份住院
諗住下年去澳洲前cut住院 份危疾就繼續供
走左入唔到境
想問呢
本身已經同女朋友有482visa 佢係我dependent
黎緊如果搞190呢 洗唔洗register張de facto relationship certificate定其實用番482個陣d proof都夠既呢
我而家喺香港都係搵得三四萬
去到我諗一半都無
我諗供香港份危疾都幾吃力..
竟然係英國比澳洲重稅?
以相對福利國家計,澳洲稅算低啦
兩年前
你都諗唔到香港變成咁啦
仲講五年?
ummmmmmmmm 香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞