澳洲移民 你問我答 (21)

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
好的 咁我做夠6個月就開始搞
公司本身有Sydney office,係依家公司做左5 年,Sydney 果邊有機會可以比我過去做。

想請問下依種情況,假設公司肯sponsor (公司做asset management),澳洲政府接唔接受依類申請?另外我見可以permanent stay 既work visa 有幾種,通常會用邊種?

另外仲想問下如果用work visa 去,spouse 跟埋的話,spouse 可唔可以做野?

唔該晒巴打先,要其他資料先可以判斷到既話可以講我知
依定申請左GTI,係咪可以defer 5年內land都得?
公司sponsor 大把呢類case 狗衝去馬啦
想請教下由我巴或其他師兄師姐知唔知 澳洲既公立同私家醫院分別大唔大 私家會唔會好惡做 或者有冇咩要特別留意架?謝謝
真 有 employer 請狗衝
唔該晒,咁我submit 先
就咁填EOI 同埋搵澳洲同事幫手填form1000 咋
真... 真係唔係好多行業有咁既機會
我做機電consultant 都仲未搵到工比sponsor
工作環境方面唔清楚,等專業人士解答。
應該係。
澳洲政府接唔接受依類申請?
可以接受申請,可唔可以批係另一個問題。

另外我見可以permanent stay 既work visa 有幾種,通常會用邊種?
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/employer-nomination-scheme-186

另外仲想問下如果用work visa 去,spouse 跟埋的話,spouse 可唔可以做野?
可以。

唔該晒巴打先,要其他資料先可以判斷到既話可以講我知
你需要大概講下係咩position/occupation先知可唔可以係Sydney申請僱主擔保既PR,因為你話asset management即係finance方面的話未必得。
互送既禮物…移民官點知我係咪是但比份野對方,可以點證明…?
有冇話咩reason先得?
唔該晒樓主同埋多謝其他巴打回覆先

個role 係做sales support 果類,講真真係唔算專門技能,不過自己有考CFA (不過睇過下應該冇撚用)。其實係早幾年公司因為原本Sydney 做同一個function 個人做得差,之後亦走埋,Sydney d 野就比我pick up 左黎做。老實講我自己都驚因為唔算咩專業所以做唔到。不過依家都有同好多澳洲人/客接觸,唔知有冇幫助?

初期pick up 既時候有斷斷續續過去果邊幫手,加埋大約兩個月多d 咁。唯一優勢係Sydney 果邊d 同事同老細都幾中意我,其中一個早排睇到香港d 新聞就問我有冇興趣過去(不過佢唔係最話得事果個,同埋都唔算好認真既場合講)。
想問下其實好普通好普通既機電工程資歷既人有冇機會申請到GTI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞