Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
想知達叔有冇講啲咩
佢叫我唔好換 TTL個shutter大得黎好化學而且壞咗無得換 12000幾甩緊coat正常價位 但衣家我手上呢部m6肯定唔止值12000 仲有panda加乘 叫我就算放都玩一輪過下癮先好放
佢驗完機表示機頂同機底finish keep得好好 聽shutter已經知部機無乜點用過又無老化 尤其1s shutter啲餘韻順到漏油

觀景窗放大鏡睇都唔覺有塵又唔覺有開過痕跡 有機會係收藏咗幾十年防潮箱與世隔絕
達叔真係好好人同我吹咗大半個鐘
最平既LEICA係咪都要皮幾野
Screw Mount Leica 唔使一萬
好似菲林機黎?
咩叫最平嘅Leica
本人只research過m機 菲林嘅話 事實上係好多都唔洗一皮 除咗m6 TTL, m7同mp外 其他你接受到average condition嘅一皮以下都周不時有
肥花買最緊要係唔好厭煩當面驗足曬啲功能
eBay買就同命運決戰
達叔話 如果Leica唔係玩菲林嘅話 Leica電子機就唔建議新手亂玩 (包括m7)
最平既LEICA係咪都要皮幾野
Screw Mount Leica 唔使一萬
好似菲林機黎?
達叔話 如果Leica唔係玩菲林嘅話 Leica電子機就唔建議新手亂玩 (包括m7)

準確啲黎講係"機械"機先啱
無咩技術
只係好鍾意果種奶味
如果電子機都可以救, 菲林就放棄算啦..
試下搵下M8
老老實實預算唔高真係唔應該諗leica
一係菲林、一係買部二手leicax1,x2,Typ113 之類
但都係建議菲林多d
皮幾野應該都係得番M8
你見到啲萬幾嘅M9 買番嚟都冇意思,十部有九部都係CCD 有問題
我都諗緊過多排好唔好攞部嘢俾余師傅搞搞佢
之前patch window有粒小水點仲係到未清,同埋RF窗入咗粒巨塵 但係又完全唔搞到我,因為影相嗰陣完全唔會睇到 唔知咁小兒科佢老人家show唔show我
人老咗,愈嚟愈覺得菲林奶先係真奶
你已經成為ebay之鬼 今次手氣勁好
多謝各路ching提點就真 信開相機有新款買新款真理 唔係入咗黎我已經換咗部機走
我入咗坑冇耐咋喎 因為真係儲錢儲咗一段時間
有新款買新款就睇下咩系列喇,全機械有M4我都揀咗M-A 個個都話呢個價錢大把選擇,但我真係好中意...最後終極大入坑了
M-A 佢係咪真係內置一卷黑白菲林
真的
柯記Tri-X 400
幾個月前入咗十卷都未用過
放心,宜家有panda陪你影
聽慣m3個快門聲真係翻唔到轉頭
Yes 衣家係驚泥足深陷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞