Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Leica似江斯丹頓多啲啵
新手岩岩入左部m9p, 想問下大家有乜牌子既套同帶可以介紹下
LuigiCases
多謝大家意見 已經一次過買左帶,套同袋仔
都唔係好舊ja 我部a7 都係新佢少少
我會好好享受同佢一齊既時光ga la
大家對MM CCD 同246 果隻有咩睇法?
玩Leica嘅m-mount film機應該邊部入門好?M4-P?
Oh..無點做功課就問 咁測光都緊要
咁M6操作上會唔會同M6 TTL差好遠?聽講TTL個shutter speed dial好遠啲
。。好
真係要測光嘅話,最多加個voigtlander light meter姐
不過其實用得多,都大約知道用咩光圈快門,係正片/出入光暗地方check一次再影

利申:用緊m4+meter
聽樓上巴打講M4加meter好似抵玩
上MP貴一、兩倍錢
對於本身窮玩bessa r3m嘅我有壓力
其實Leica有咩勁?
同canon, Nikon, Sony, fijifilm 比
好長 我都覺得有時掛住影都無望個meter
M6 TTL版大掣易轉,同M7方向一樣,但同其他菲林M機及M6 classic就相反,記得唔用就較去B/OFF,以免太食電。至今仍然揾到全新盒裝

TTL版缺點喺,測光如果壞就較難維修,好大機會要用半部二手價返德國廠換件。
點解唔提m3既 因為冇35mm框?
我最鍾意ds個快門
m6用上手冇m3咁正
我覺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞