Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
想問下係leica store買m系相機連鏡頭有冇得用credit card免息分期

買完,打上信用卡做分期唔得?

咁樣分無話唔得,但要俾息
呢個post既人玩digital m多定film m多

數碼M
菲林影120 6x6
135 菲林已經太貴,同埋打36格好耐先打得完

120菲林玩正片好正

120 slide用loupe睇個種立體感真係好振憾

但係120個size好難玩

ig都正方la
雙修,敗家
120 用 Hasselblad Rolleiflex TLR

現在120 機、鏡都俾135 平好多
只要你唔怕重、大舊,真係好抵玩
蝦仔一機三鏡,10-15k應該就砌到出來

如果要掃街,我寧願帶mamiya 6、7、Makina 67
要玩wide買台SWC都好抵玩
反正如果燒黑白,120、135價錢唔會差太遠
如果自己沖、scan 更抵玩

數碼M
菲林影120 6x6

120菲林玩正片好正

ig都正方la
雙修,敗家
120 用 Hasselblad Rolleiflex TLR

如果要掃街,我寧願帶mamiya 6、7、Makina 67

我都知如果長遠玩菲林既都係要自己沖自己scan
一步一步黎

數碼M
菲林影120 6x6

120菲林玩正片好正

ig都正方la
雙修,敗家

一步一步黎

沖唔難,沖到自己想要的效果就真係好花時間心力
點樣沖、用什麼藥水、搖幾耐
自己SCAN 120 會簡單易好多,135 scan 淨係要壓平底片都已經麻煩
要求高d 學埋Sliverfast、IT8 菲林profile,每樣都係時間時間
135 我寧願俾人沖、scan算,只係愈來愈少選擇
如果玩黑白可以自己沖、scan、晒埋相就真係一流
但真係錢錢錢時間時間時間

ig都正方la
雙修,敗家

一步一步黎

自己SCAN 120 會簡單易好多,135 scan 淨係要壓平底片都已經麻煩
要求高d 學埋Sliverfast、IT8 菲林profile,每樣都係時間時間

沖彩色嘅藥水其實有毒性
唔適合手沖
廢置亦都唔能夠隨便
唔明點解會有人吹捧手沖彩色菲林
scan又係一門學問
首先係個scanner 家用又無謂,工業用又貴
都係比人搞好過

沖slide對水溫要求高過黑白好多,要用water bath
歪少少都好易衰

數碼M
菲林影120 6x6

120菲林玩正片好正

ig都正方la
雙修,敗家

一步一步黎

沖彩色嘅藥水其實有毒性
唔適合手沖
廢置亦都唔能夠隨便
scan又係一門學問
都係比人搞好過

手沖彩色菲林或正片就算啦
齋控制水溫已經麻煩
負片都係會偏色,不用認真
不過,對好多人來講,手沖都係另一個興趣
所有野可以、影、沖、scan、晒可以自己一手一腳控制、處理係另一種樂趣

Scan 120 還可以的,家用買台二手v700都係2k幾,買台v850 新個壓片片夾好實用
前期吹塵、壓片做得好其實scan就算太耐
scan 正片重有條正片做比較,後期處理都簡單d
Scan 負片偏色的問題,就真係睇自己要求去到幾多了
Scan 、後期處理真係一個學問

Scan 135 正/負、120負 就真係俾人搞算
高要求其實集埋幾筒底片,寄上上海用 X1 scanner scan 出來的效果
同街幾十蚊比真係差天共地
有機會試下,香港其實都有,只是價錢上、店家服務就。。。
講到尾其實真係睇自己要求、睇送食飯
即係有人覺得影Jpeg就夠,唔洗影raw一樣
我唔放大相,齋影細jpeg 直出就夠

做到自己要求就ok了,影人對好多人來講只是興趣

ig都正方la
雙修,敗家

一步一步黎

沖彩色嘅藥水其實有毒性
唔適合手沖
廢置亦都唔能夠隨便
scan又係一門學問
都係比人搞好過

沖slide對水溫要求高過黑白好多,要用water bath
歪少少都好易衰

如果沖開黑白底片,應該會明白的
上網買套E6 沖洗kit set 其實唔難的
youtube大量教學片,只是好似你講,齋控制水溫都夠麻煩

三間labs都加晒價,齋沖e6都40
影菲林愈來愈貴,但都重希望有多幾年可以玩
有件事想問下用緊leica嘅咁多位

Leica係咪無咗香港維修站?

上網扒過文,話興華唔再同Leica合作,即香港買嘅leica無得係香港維修。
打去leica shop問,話維修要經舖頭送去上海做,唔會係真㗎下嘛????

有件事想問下用緊leica嘅咁多位

Leica係咪無咗香港維修站?

上網扒過文,話興華唔再同Leica合作,即香港買嘅leica無得係香港維修。
打去leica shop問,話維修要經舖頭送去上海做,唔會係真㗎下嘛????

興華做代理果陣都唔係喺香港做維修,都係寄去德國做
寄去上海做維修,呢個真

自己用hkpost / dhl 寄德國啦,傻西瓜. 回程leica 出錢,你比一程咋.
大家m機起需要閃燈補光時點搞?用反光板?一般/老爺manual 閃光燈?
大家m機起需要閃燈補光時點搞?用反光板?一般/老爺manual 閃光燈?

通常玩m機既人都唔需要點補光,因為係有靚光源先去禁shutter, 然後聽到果下聲就射了
如果係要玩補光,應該一開始就唔會用m機
岩岩入手m7 留個名先
通常玩m機既人都唔需要點補光,因為係有靚光源先去禁shutter, 然後聽到果下聲就射了
如果係要玩補光,應該一開始就唔會用m機[/quote]

明你意思,但現實生活唔係只會黃金時段去影嘢。
試諗下出門有重要時刻要記錄,但現場光線唔靚,其他人用不同相機/手機啪啪啪,部m機+m鏡就只係頸鍊噤企起道...

所以都想了解吓有無d好嘢啱M機,細細地可袋住防身的閃燈/Flashgun工具

試諗下出門有重要時刻要記錄,但現場光線唔靚,其他人用不同相機/手機啪啪啪,部m機+m鏡就只係頸鍊噤企起道...

所以都想了解吓有無d好嘢啱M機,細細地可袋住防身的閃燈/Flashgun工具

[/quote]
要睇你用film m定digital m
film個iso fix死左係筒film度既有冇flash其實影響唔差得遠
31k買支11860連盒紙hood算唔算貴?
想買m10, 其實興華都唔保養係咪買水貨都一樣

非常貴wo

非常貴wo

今鋪做咗水魚

應該係玩得leica M嘅多數集中係記實 自然題材,通常比較多用自然光,閃光需求唔及人像高。leica閃燈系統明顯比canon, nikon 落後得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞