Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

新手留名

summarit 1.5?

m mount 版

有無相睇下? 上網見有d sample散到仆街好似無中焦位咁 有d睇落就幾實淨

暫時打左一筒
未有張見得人
支鏡真係柔到仆街同散到仆街
所以而家打緊第二筒要收光圈
不過佢都做到旋焦效果同色水都好實

呢支鏡多數用數碼機影好啲
因為真係太撚散

Warning
傷眼

都吾算好柔
哩支炒吾起個價
都系因為難找支鏡片好condition,
好多一系花到沙紙,一系haze

相對士拉打、老福50/1.5
老福至尊易D買到好鏡片狀態
大家都幾十年鏡,差不多同期

Leica 50/1.5 幾適合影人加果靚鏡片

講開化,
呢排想入35 summilux Pre-A
德製同加製我想問大唔大分別!?

聽人講德製無咁GLOW

coating唔同

即係會推薦買德?

每個人既觀感唔同
正如我支50 f1.4有人好憎 話佢好垃圾
但都有人好似我咁平平地買黎玩下練下影啲大光圈
方便打消我買0.95既念頭
你再睇多啲sample 或者借上手試下先囉
無錢咪mic
有錢why not both?

玩leica 幾時最好都係一新一舊
玩得leica 好多人35mm /50MM 段有幾支
要大路classic 可能買支50/1.4 v2 經典幾十年不變設計
我自己喜歡v3 多一點,對焦行程短一點、最近對焦距離0.5m
現在價錢v2 同v3 又差不多
當然有人喜歡v2黃金coating...

玩leica 鏡頭,唔同人的著眼點都不同
影黑白、人像、街拍、襯衫已經有很多不同的組合
影菲林/黑白的話,leica 好多細光圈鏡都非常出色

m mount 版

有無相睇下? 上網見有d sample散到仆街好似無中焦位咁 有d睇落就幾實淨

暫時打左一筒
未有張見得人

因為真係太撚散

Warning
傷眼

都吾算好柔
哩支炒吾起個價

講開化,

聽人講德製無咁GLOW

玩過2 字頭前期,全開glow 到不能用
喜歡3字頭中期, 全開glow glow 地,一收光圈又sharp 返哂

Pre-a 如果不玩glow 不如用返七枚
Pre-a 同七枚光學設計極似
有錢當然鋼咀好呢

咁要好有錢先得

m mount 版

暫時打左一筒
未有張見得人

因為真係太撚散

Warning
傷眼

都吾算好柔
哩支炒吾起個價

講開化,

聽人講德製無咁GLOW

玩過2 字頭前期,全開glow 到不能用
喜歡3字頭中期, 全開glow glow 地,一收光圈又sharp 返哂

Pre-a 如果不玩glow 不如用返七枚
Pre-a 同七枚光學設計極似
有錢當然鋼咀好呢

咁要好有錢先得

pre-a titanium 最唔glow同sharp d
個陣玩過支老福50.5 係幾撚正 不過最後都放左 成日心思思想買返支50.5 諗緊買返老福定試下leica
個陣玩過支老福50.5 係幾撚正 不過最後都放左 成日心思思想買返支50.5 諗緊買返老福定試下leica

玩過擁有過老福50.5 前後期
雖然散景真係幾有特式
但好多時,不自覺為散景而影
無物太大共鳴感
最後keep 支老福50/2 就算
散景都不錯,夠sharp 夠平,係反差有點高
現在價錢比老福50/1.5 抵玩好多
貴響個adaptor度
貴響個adaptor度

早兩日執左個二手kipon 五舊水
造工就真係差d,但落AFM 接環還可以的
Widepan / fotodiox 仿老福ltm版adapter 原本無得fine tune , 無左無限遠. 最後磨左半日先tune番準. 屌佢老母

閃燈不會常用,所以選lomo fritz the blitz。 GN16, 可以向上bounce,手動有4段output、有柔光罩、濾片。約500蚊外形復古同spec都過得去。
用mp240嘅巴絲,你地部機用傳統測光唔半按快門AElock會唔會有時影到好黑? 好似下圖噤樣
乜都未做嘅raw file
Lightroom 處理後。

閃燈不會常用,所以選lomo fritz the blitz。 GN16, 可以向上bounce,手動有4段output、有柔光罩、濾片。約500蚊外形復古同spec都過得去。

隻燈外形幾盞鬼,買2.0個隻bessa 同m6 hot shoes位都岩用?
隻燈外形幾盞鬼,買2.0個隻bessa 同m6 hot shoes位都岩用?[/quote]
佢有跟兩種線,一條可插hotshoe,另一條pc線可插M6機背? 網路見多數菲林機可用吧~
反而係m機底個tripod 螺絲位唔係正中,閃燈架未必夠長。最好去上環總店試試先。
隻燈外形幾盞鬼,買2.0個隻bessa 同m6 hot shoes位都岩用?

佢有跟兩種線,一條可插hotshoe,另一條pc線可插M6機背? 網路見多數菲林機可用吧~
反而係m機底個tripod 螺絲位唔係正中,閃燈架未必夠長。最好去上環總店試試先。
[/quote]

麻煩師兄

想問下仲有冇師兄用過外掛取景器放大鏡推介下
睇睇下好想入部m6

但有太多買菲林機有暗病既經歷

買部新既個價錢又覺得唔值得 此終都越黎越少菲林
睇睇下好想入部m6

唔係呀,越嚟越多廠出菲林
有無m5巴打
睇睇下好想入部m6

唔係呀,越嚟越多廠出菲林

一定最後剩黑白你影 唔怕
Ching們二手m9 上網買定m字頭 定邊到買好 m9係咪算比較重菲林味
Ching們二手m9 上網買定m字頭 定邊到買好 m9係咪算比較重菲林味

邊度平咪邊度買 不過記得check清楚換左新版ccd未

M6菲林味重過M9

玩菲林奶一定有菲林味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞