Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
一路玩開Nikon,幾年前呀仔出世轉左d800 一路影得好滿意,追到焦彈無虛發,最多射多兩發,老婆都無咋形 ,但一路都好回味以前用菲林手動鏡時思前想後才按快們的樂趣

後來上年入左部Fuji x100s,貪佢靚仔又夠輕,出街放咩袋都好方便,,用落已經覺得好好玩,呀仔又開始知道發生咩事,叫佢影相都識得企定定,最近有friend 介紹我玩leica,睇過啲相心思思又想試下

我暫時想入返部M9,鏡就要35mm,出左尖咀試過pre a, 7 elements , asph f2, 全都在室內試,三支影出嚟好大分別,同上網見到的又好似好唔同,依家搞到好亂

其實我想問有無清可以指點一下迷津 35mm點揀好?

依三枝遲早都會買
買七妹先因該個價升得最快 asph果啲長期有行貨唔急

我暫時想入返部M9,鏡就要35mm,出左尖咀試過pre a, 7 elements , asph f2, 全都在室內試,三支影出嚟好大分別,同上網見到的又好似好唔同,依家搞到好亂

依三枝遲早都會買
買七妹先因該個價升得最快 asph果啲長期有行貨唔急

good point, 就去找7妹
一路玩開Nikon,幾年前呀仔出世轉左d800 一路影得好滿意,追到焦彈無虛發,最多射多兩發,老婆都無咋形 ,但一路都好回味以前用菲林手動鏡時思前想後才按快們的樂趣

後來上年入左部Fuji x100s,貪佢靚仔又夠輕,出街放咩袋都好方便,,用落已經覺得好好玩,呀仔又開始知道發生咩事,叫佢影相都識得企定定,最近有friend 介紹我玩leica,睇過啲相心思思又想試下

M9 8月起sensor 有事要比萬幾銀維修,而且亞洲地區m9 特別易有問題,邊個fd水你丫?

M9 8月起sensor 有事要比萬幾銀維修,而且亞洲地區m9 特別易有問題,邊個fd水你丫?

揾部換左CCD 既唔怕啦,換左都仲出事就無人買M10 到時M10 減價,大家開心

菲林機唔會諗啦,我以前影落啲底片同相簿已經覇左我好多位,又要行去曬又要返去攞,搞唔惦

其他 CMOS 機好似仲係爭啲,M10 那有錢
我見有d鏡有個對焦月牙用過係非常好用,想問下係出廠時就有定後期加工上去?

我見taobao有,擔心加上d膠會唔會整污糟之鏡
https://www.facebook.com/873832572711910/photos/a.873833642711803.1073741828.873832572711910/1342761062485723/?type=3

有無人睇到呢單野
Made in Germany 無la

M10可能喺最後一部德國製的M系機
https://www.facebook.com/873832572711910/photos/a.873833642711803.1073741828.873832572711910/1342761062485723/?type=3

有無人睇到呢單野

有無人睇到呢單野

文中又無提話做廠既,不過不久而
28/5.6個款正 ,28/2.8細得嚟光圈大啲又平啲。

草住錢先
28/5.6個款正 ,28/2.8細得嚟光圈大啲又平啲。

草住錢先

28/5.6好貴啊,餅鏡不如nikkor28/3.5ltm。
今日落廟街用28/2.8asph l,開盡2.8放心口盲拍掃到一張自己幾鐘意嘅。
求各位推介35MM

筆直$10000-$12000

謝大大,(用菲林奶)
海防博物館展覽

求各位推介35MM
謝大大,(用菲林奶)

Elmar 35/3.5, summaron 35/3.5 or f2.8, canon 35/2, w-nikkor 35/1.8 or 35/2.5, summarit-m 35/2.5, Minolta rokkor-m40/2
以上嘅應該都係一萬之內,summicron師兄可能只夠買六枚玉
求各位推介35MM
謝大大,(用菲林奶)

Elmar 35/3.5, summaron 35/3.5 or f2.8, canon 35/2, w-nikkor 35/1.8 or 35/2.5, summarit-m 35/2.5, Minolta rokkor-m40/2
以上嘅應該都係一萬之內,summicron師兄可能只夠買六枚玉

仲有zeiss 35 1.4 zm / 35 2 zm / 35 2.8 zm/
Voigtlander 35 1.2 ,1.4 , 2.5......
Konica 35 2 km( uc vs non uc)
總之好撚多.

不過我就推zeiss 35 1.4 zm . Sharp 撚到仆街. 全新12000.
仲有zeiss 35 1.4 zm / 35 2 zm / 35 2.8 zm/
Voigtlander 35 1.2 ,1.4 , 2.5......
Konica 35 2 km( uc vs non uc)
總之好撚多.

不過我就推zeiss 35 1.4 zm . Sharp 撚到仆街. 全新12000.[/quote]

但日蔡比較大支,二手可能幾難放,冇乜人要。
我覺得師兄不如考慮一係用3~5千以下夠玩大部份老鏡,平玩平放(除左眼鏡小八妹f2.8,難放)。
一係就再儲多少少,直上七枚玉會保值啲
總之好撚多.[/quote]

CV日福35mm ltm系2.5p樣幾復古,
Ltm嘅1.7asph黑色係black painted會露銅

總之好撚多.

CV日福35mm ltm系2.5p樣幾復古,
Ltm嘅1.7asph黑色係black painted會露銅

[/quote]

謝各位大大
考慮緊35/2 con asph
賣菲佛組合,m-p240 +Minolta 40/2cle版
賣菲佛組合,m-p240 +Minolta 40/2cle版

呢支正野 細細支又夠sharp
有冇死士買左/試過七工匠支 50/1.1
平到咁樣睇sample又對得住個價錢有少少動心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞