Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Rigid同dr淨係近攝嘅問題,所以好睇你點用,既然價錢差唔多
我會揀rigid/dr,前提係你搵到支玻璃靚
如果搵唔到嘅,後期嘅cron都好過vm50
利申:賣左vm50去換rigid
我見steve huff介紹vm50 時佢d sample 唔錯, B&W 幾有contrast (我用Tri-X 400 多)

如果rigid/dr 有靚玻璃就好啦, eBay 見好多都係"good cosmetics" 但d 玻璃點都有少少瑕疵
就算coating靚仔, 我覺得都要上hood先穩陣
我都覺呢枝鏡陰天啲色麻麻哋
銷魂黑M-A
呢生至愛,用到比個仔為止 (有先算
巨靚
日日望住佢打j
冇錯
買M-A原廠送筒TRI-X,人生第一筒菲林
影出嚟好中意,支鏡好contrasty
可惜換C200陰天影,啲色就麻麻哋,灰得嚟有啲黃

TRI-X + vm50如下(好好天,曬死狗):
Tri X 無得輸
我初頭轉奶有啲窮影Fomapan 400
再一枝Elmar 50/3.5

我發覺Fomapan 400 唔係好啱我味道
於是就上去TX 400 啦
後來發現,TX400 嘅魅力真係冇得輸

咁我就決定一定要有一枝做到佢咁上下contrast 嘅鏡

Steve huff 介紹vm50 時非常詳細
Wide open 都用得到,呢個價位仲有得講咩。。。

所以。。。我買咗了
但係你用vm50 配ma 嘅0.72x VF 對焦果陣光圈全開會唔會有少少吃力?
你要早講呀,我想放... 用咗兩三次左右... 新到99.9%
慣咗就ok
新手入左部m3 DS
過菲林個陣有時會過唔哂咁
拉左兩下但都禁唔到快門
再拉就好實同埋都係時得時唔得
係咪菲林問題?但我試過好多卷都係咁
係咪其實SS嚟?
想收枝靚仔少少既rigid
但係等左好耐都冇

想係zm 50.5 & vm 50.5之間揀
玩住先
我見多數人話zm散景靚
但vm50個design好型仔
巴打你地會點揀?
DS嚟 買個陣入菲林都係過片後禁唔到快門 佢話係我卷菲林問題 試其他菲林又無事 而家時得時唔到
ZM要習慣focus shift
VM真心型,而且performance唔錯
傻豬嚟
喺邊到買?
將軍相機 松屋隔離
係咪有暗病
佢有話其他相機拉菲林會好力d
雙撥無咁好力所以卷菲林濕d都唔得
無裝菲林個陣拉菲林同禁快門都好正常
部M3力不從心咁喎
最近入左VM50
無得輸

ZM 50.5 有focus shift 問題, 其餘都ok
ZM 既話我比較鐘意50/2
去搵師父問下
就知係咩問題,
不過真係未聽過菲林機上菲林,要菲林就部機。
仲要係大名leica
上一手要幾咁粗用先會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞