Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
通常玩m機既人都唔需要點補光,因為係有靚光源先去禁shutter, 然後聽到果下聲就射了
如果係要玩補光,應該一開始就唔會用m機

明你意思,但現實生活唔係只會黃金時段去影嘢。
試諗下出門有重要時刻要記錄,但現場光線唔靚,其他人用不同相機/手機啪啪啪,部m機+m鏡就只係頸鍊噤企起道...

所以都想了解吓有無d好嘢啱M機,細細地可袋住防身的閃燈/Flashgun工具

應該係玩得leica M嘅多數集中係記實 自然題材,通常比較多用自然光,閃光需求唔及人像高。leica閃燈系統明顯比canon, nikon 落後得多

除咗記實街拍都想發掘更多可能性。
記者時代室內低光應該都要用閃㗎
Leica 依家d自家閃燈太大又唔平
通常玩m機既人都唔需要點補光,因為係有靚光源先去禁shutter, 然後聽到果下聲就射了
如果係要玩補光,應該一開始就唔會用m機

明你意思,但現實生活唔係只會黃金時段去影嘢。
試諗下出門有重要時刻要記錄,但現場光線唔靚,其他人用不同相機/手機啪啪啪,部m機+m鏡就只係頸鍊噤企起道...

所以都想了解吓有無d好嘢啱M機,細細地可袋住防身的閃燈/Flashgun工具

應該係玩得leica M嘅多數集中係記實 自然題材,通常比較多用自然光,閃光需求唔及人像高。leica閃燈系統明顯比canon, nikon 落後得多

除咗記實街拍都想發掘更多可能性。
記者時代室內低光應該都要用閃㗎
Leica 依家d自家閃燈太大又唔平

大把舊時 rf 機閃光燈又平又細支.

[/quote]

師兄M機有冇用過邊支?
近代嘅見到fuji efx20 外形同價錢都同contax tla200 差不多

啱啱入咗部M9
啱啱入咗部M9

打錯 係P9
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

差好遠

師兄M機有冇用過邊支?
近代嘅見到fuji efx20 外形同價錢都同contax tla200 差不多

[/quote]
咁買fuji 啦,有埋sync speed 較(雖然好少用)
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

都唔知悲定喜
邊到有賣真的leica鏡頭蓋? l39&a36
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

都唔知悲定喜

悲悲地 不過有新電話都係喜事黎
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

小米都入嚟當自己係Leica
有無panasonic喺度?

d lux 109 +部m9

搵緊部m6 睇黎要ebay 香港果啲全部collector condition
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

搵緊部m6 睇黎要ebay 香港果啲全部collector condition

有無諗過買台Hexar Rf,3-4k左右,非常抵玩,功能根本上與m6差不多,只係造工當然無m6咁好,但有1/4000s 快門,有A mode

Zeiss ikon 都是不錯的選擇、有a mode

喜歡用M4P或m3 較多
但我無M 底片機情意結,最多用反而係輕巧Minolta CLE玩具機
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

有無諗過買台Hexar Rf,3-4k左右,非常抵玩,功能根本上與m6差不多,只係造工當然無m6咁好,但有1/4000s 快門,有A mode

但我無M 底片機情意結,最多用反而係輕巧Minolta CLE玩具機

點睇都唔係賣點
電子快門隨時死
R3m都好過Hexar RF
Zeiss ikon 個連動對焦點cal都唔準要撞手神
肥花間唔中有user condition M6 around 5-7k

見到部無盒9k 但係放左一個月 唔知係咪伏
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

點睇都唔係賣點
電子快門隨時死
肥花間唔中有user condition M6 around 5-7k

買M6為左個測光
要耐用,不如買M4/M4p+ 外置測光
又靚仔又唔怕壞
玩M 機對某些人來講,是玩估測光、估焦距。。。等等
好天的話,測光組合來來去去都係果幾個,估得多唔難中

Hexar RF 死得最多係個過片或RF 對焦移位,快門其實好少壞
有需要的話,高登梁師傳重有得維修
手上曾經果台CLE、Hexar RF 打了近百筒底片
電子野撞手神
ZI 造工個人不太喜歡,所以無諗過會買。。。

玩得M 機,多半重有另一個考慮就是手感、整體造工
M 機 輕柔過片、靜音快門、造工都是吸引我的地方,M3, MP, M4p 都是我喜歡的M 機
底片機對我來講,可能只是一個快門盒。。底片、鏡頭才是我最關心的
還望指教指教
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

點睇都唔係賣點
電子快門隨時死

轉錄自"徠卡迷像機俱樂部"

二手LEICA M系列相機檢查表 

一、 不要在意外觀的瑕疵,能用最重要!
二、 試聽一秒的快門聲,應該很滑順,準確,沒有拖泥帶水的感覺,慢速快門是最容易耗損的地方,修理起來至少要台幣五千元。
三、 打開後蓋,對光檢察每一級快門,由閃過光來判斷,每一級快門必需都能用肉眼感覺到明顯的不同。
四、 檢查快門簾幕是不是可以全部打開或全部關閉,特別是在慢速快門時。
五、 按下快門後,檢查第二快門簾是否全部過到左邊,如果留有一點尾巴露出來,表示快門需要修理。
六、 打開後蓋,不要裝鏡頭,對著強光檢查二片快門簾是否能完全遮光,確認沒有任何的小洞或是裂隙。M2或M3有時會有這個問題,修理費至少要七千元台幣。
七、 在1/15秒的快門,應該可以非常清楚聽到喀、嗒二聲快門。
八、 將相機平舉一支手的距離,由正面和背面看取景窗,必需非常乾淨。要檢察取景窗中是否有分離的情形,檢修費用超過台幣一萬二千元。
九、 裝上鏡頭對焦,對無限遠至最近都必需能完美合焦,但如有不準,調整費比較便宜。
十、 M機的觀景窗必需非常明亮,尤其是長方型的連動測距部分。如果不夠亮,將接眼部,取景窗,測距窗表面都擦拭乾淨再看看。如果仍然不亮,用閃光燈照一下這些窗,看是否有霧霧的情形。如果看進去有黑色的東西擋著,那RF可能已經壞了,修起來可是非常貴。
十一、 M機的RF影像必需非常亮,合焦時必需兩個影像完全重疊,如果看起來還是兩個影像,其中的鏡面可能必需清理或是換掉。
十二、 撥動取景框,確定框線可以迅速的切換,沒有延滯或沾黏不動的現象。
十三、 測試閃光同步,取下鏡頭,打開背蓋,裝上閃燈,調到最高同步快門,向白牆打閃光燈,確定閃光有透過整個片幅。
十四、 捲片應該如絲般柔順,只需小力即可,沒有任何綁住的感覺。如果必需大力捲片,表示這台相機放了很久,或是已經需要保養了。全機保養需要台幣六千元以上。
十五、 如果是可以接馬達捲片器的,裝個捲片器上去,檢查一下是不是所有的接點都ok!
十六、 如果是有內建測光表的M機,最好用手持測光表就高低光度分別檢測,也要檢查電池室是否因為電池液漏出而受污染。
十七、 拿回家之後,馬上裝上一卷底片測試一下,有些問題非得等相片洗出來才知道。如果照的有問題,馬上拿回去退。

十九、 0.85的觀景窗耀光是否比較嚴重,有二種不同的說法,有說較嚴重者(cameraquest);有說較佳者(erwin puts)。
二十、 1996/97年的M6在捲片計數器中使用塑膠零件取代金屬零件,以致於故障率提高,後來發現此一問題後,已經修正。經查,該二年所生產之M6機身號碼為(2279001-2427000)。
二十一、 (以下為ERWIN PUTS的意見)藏家總是希望收藏看起來沒有用過的新品,但是黑漆機身不在此限,最好有磨到露銅的痕跡。(M機機身塗裝有三種,霧銀、霧黑、亮黑,只有亮黑塗裝可以因磨損出現美麗的黃銅色,霧黑塗裝磨損後只會出現醜醜舊舊的樣子。而現行M機除紀念機外,並無亮黑塗裝)
二十二、 對一個用家而言,使用痕跡的多少並不是重點,重點是頂蓋有沒有碰撞的痕跡,因為頂蓋內的對焦系統十分精密,所以如有撞痕,表示這台機身曾經摔過,或是嚴重的撞擊。(因為M機十分堅固,機身烤漆高達四層,十分不易磨損,若有撞痕,表示撞擊必然相當嚴重,而對焦系統十分精密, 一旦撞壞,維修費用非常高昂。)
二十四、 首先,聽聽慢速快門(1/4、1/2、1sec),快門動作必需非常滑順而沒有拖泥帶水的情形。
二十五、 其次,快門鈕的釋放必需十分滑順,慢慢按下快門鈕,全程都應該有平均的阻泥,常見的情形是,在按下快門鈕的過程中,最後感覺到有一個粗糙不順的點,剛剛好出現在快門釋放之前。如果有這種情形,表示機械連動裝置並不完美。雖然這樣的情形並不影響快門的準確性,但也不失為一種警訊,表示可能有其他的問題存在,不妨再作其他的檢查。

http://maxcilla.blogspot.hk/2008/11/leica-m.html
啱啱入咗部M9

打錯 係P9

點睇都唔係賣點
電子快門隨時死

現在M 機好難放的,放一個月唔出奇
Check 機最好不要在MTR 站,最好起馬約係coffee shop
認真check起馬都10-20分鐘
買賣機身係非常麻煩的事
最緊要還是每檔快門按下,感受下速度是否有適當的分別
慢快門,1-1/15s 有機會立油,這個要認真check check
RF 黃班對焦點是否清色,如果退色就好麻煩
快門廉是否有漏光等等
最好都係找個相熟有經驗的朋友幫手去check 機吧

打錯 係P9

點睇都唔係賣點
電子快門隨時死

non ttl 黑色免得過都唔好買
會起泡泡
有部9k ttl 黑色有盒喎

Dc發燒?

點睇都唔係賣點
電子快門隨時死

會起泡泡

Dc發燒?

測光壞左果部?

點睇都唔係賣點
電子快門隨時死

會起泡泡

Dc發燒?

測光壞左果部?

有無人用緊Leica q?
請問個touch mon睇相時用手指放大縮細無咁靈敏,係咪屬於正常?
Touch 對焦影相嘅反應正常,即點即有,係睇相嗰陣拉大幅相成日跟唔到手指......
想問下四寶買嘢信唔信得過?
本身計劃緊入奶坑買M-A,睇中acelifestyle賣$27K,呢幾日突然加價加到$37K,得翻四寶有$28K賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞