Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
曾經有m3, 做工係極好,但係自己接受唔到冇內置測光既相機, 所以放左

Leica小問題比較多,快門速度唔凖,黃班變淡,疉影走位都經常聴到,digital就m8同m9都有出事,240後評價較好

總括來講,leica係極㩒用同造工極佳既相機,二戰時期既iiic都仲完美運作,但維修成本高昂。SLR糸統既競爭者Nikon係菲林時代既F糸列已經打殘Leica M, digital 時代更加冇必要用奶。M10五萬一部機可以買富士數碼中幅了

我自己覺得,冇rangefinder 情結或輕便要求未必真係要用奶,我自己就只會用film m, 因為難以取替。鏡頭Zeiss都好頂級,比貴三倍價錢買Leica唔抵

以上只是一個用家角度
My 2 cents

嘩好有見地
相機嚟講leica 無論機身定鏡頭,個價企得好硬下
二手放出去隨時唔洗蝕
zm?買枝全新都唔係貴,點解要收二手?

都要蝕架 好似我部相當靚仔既m3都蝕左千幾兩千蚊。可能我帶左佢去師傅度CLA。其實相機如機械錶,每隔三五年都一定要帶去比師傅保修,國內外既師傅全面保修平均二千蚊一次左右,最好搵factory trained既師傅,佢地熟悉Leica原廠維修工具同方法,事關菲林機來講,每個品牌既結構唔同,同品牌唔同型號結構又唔同,用錯方法,隨時hea整或弄花!香港有余師傅,近啲有日本師傅,都十分專業,以CLA來計,據我所知佢地真係成部機既零件幫你拆開,再係必要位置抹油,另外淸潔調整。如果hea做,可能只係拆少少同抺小小,有好多人整機,過兩三個月問題復發,就係咁。舉個例,除左整相機必備既快門測試儀,余師傅另外有示波儀睇到快門簾會唔㑹有re bounce既問題, 而日本仔更可以re-piant同重鍍viewfinfer玻璃鍍膜。再講遠啲,整pentax既Eric Henderson同Nikon f2既sover wong都係原廠出來既大師,Sover wong甚至可以改到Nikon f2既測光耐用十倍以上,所以相機維修係藝術,亦都非常必要。幾十年前買一部相機要幾個月人工,所以啲人會keep得好好,但而家個價錢三千蚊都有部頂級菲林機王,啲人仲會唔會用二千蚊保修?!

Sorry講得太遠,菲林leica跌左唔少啦,連最抗跌既m6, 以前平均一萬,而家六七千都見過,隔離fm2以前千八至二千,而家根本叫唔到咁高。我自己個人睇法,二三年前內地人真係推高左價,但大陸打貪後影響不少。至於所謂既價,其實係由一班收藏家擬定既,佢地都降左啦。唔降既只有ebay巿場,但好多賣得呢個價都唔值,實屬搵笨,包括好多mint, near mint , full working order, the meter work但又冇講凖唔凖......

一六年同一七年既零售市道、二手巿道同一五年都差好多啦。我唔想等,只有蝕放
曾經有m3, 做工係極好,但係自己接受唔到冇內置測光既相機, 所以放左

Leica小問題比較多,快門速度唔凖,黃班變淡,疉影走位都經常聴到,digital就m8同m9都有出事,240後評價較好

總括來講,leica係極㩒用同造工極佳既相機,二戰時期既iiic都仲完美運作,但維修成本高昂。SLR糸統既競爭者Nikon係菲林時代既F糸列已經打殘Leica M, digital 時代更加冇必要用奶。M10五萬一部機可以買富士數碼中幅了

我自己覺得,冇rangefinder 情結或輕便要求未必真係要用奶,我自己就只會用film m, 因為難以取替。鏡頭Zeiss都好頂級,比貴三倍價錢買Leica唔抵

以上只是一個用家角度
My 2 cents

ZM我都覺得不錯,起馬有七成奶的水準

不過始終Leica係有情意結

玩得奶機就想用奶鏡

利申,都只係得菲林奶,未玩過數碼奶

以上只是一個用家角度
My 2 cents

嘩好有見地
二手放出去隨時唔洗蝕

都要蝕架 好似我部相當靚仔既m3都蝕左千幾兩千蚊。可能我帶左佢去師傅度CLA。其實相機如機械錶,每隔三五年都一定要帶去比師傅保修,國內外既師傅全面保修平均二千蚊一次左右,最好搵factory trained既師傅,佢地熟悉Leica原廠維修工具同方法,事關菲林機來講,每個品牌既結構唔同,同品牌唔同型號結構又唔同,用錯方法,隨時hea整或弄花!香港有余師傅,近啲有日本師傅,都十分專業,以CLA來計,據我所知佢地真係成部機既零件幫你拆開,再係必要位置抹油,另外淸潔調整。如果hea做,可能只係拆少少同抺小小,有好多人整機,過兩三個月問題復發,就係咁。舉個例,除左整相機必備既快門測試儀,余師傅另外有示波儀睇到快門簾會唔㑹有re bounce既問題, 而日本仔更可以re-piant同重鍍viewfinfer玻璃鍍膜。再講遠啲,整pentax既Eric Henderson同Nikon f2既sover wong都係原廠出來既大師,Sover wong甚至可以改到Nikon f2既測光耐用十倍以上,所以相機維修係藝術,亦都非常必要。幾十年前買一部相機要幾個月人工,所以啲人會keep得好好,但而家個價錢三千蚊都有部頂級菲林機王,啲人仲會唔會用二千蚊保修?!

Sorry講得太遠,菲林leica跌左唔少啦,連最抗跌既m6, 以前平均一萬,而家六七千都見過,隔離fm2以前千八至二千,而家根本叫唔到咁高。我自己個人睇法,二三年前內地人真係推高左價,但大陸打貪後影響不少。至於所謂既價,其實係由一班收藏家擬定既,佢地都降左啦。唔降既只有ebay巿場,但好多賣得呢個價都唔值,實屬搵笨,包括好多mint, near mint , full working order, the meter work但又冇講凖唔凖......

一六年同一七年既零售市道、二手巿道同一五年都差好多啦。我唔想等,只有蝕放

講得好好
想問下數碼M 有冇必要定期拎去保修?

以上只是一個用家角度
My 2 cents

嘩好有見地
二手放出去隨時唔洗蝕

講得好好
想問下數碼M 有冇必要定期拎去保修?

數碼機來講,一啲菲林機易出現既問題少左好多,例如以前用cds或spd等光電元件(photodiode)測光,耐左要校正的,或直接死亡。但而家數碼機既CCD或CMOS已經融合左測光功能,技術是極為成熟。快門速度用電子控制,用電子快門更有超高速度,因為一切都係相機既chip控制,例如菲林機的快門係由彈弓控制,彈弓既彈力用耐左要調,由於只有少量機械組件,亦大幅少左笠油情況

但保養都係必要,數碼m就算唔旭佢都會有黃班偏移,而leica好似冇內置pixel mapping, 有光點死點都一定要搵leica搞,而且leica幫你check一check, 有好多野你唔講佢都會幫你搞埋,整到新一新咁款

當然都唔平架,尤其香港冇左興華代理,一係寄德國一係寄上海,但上海冇parts冇技術就要去返德國,要幾個月時間的
報到
m2有無靚皮套買?
之前畀你地遊説完
終於都買左

之前畀你地遊説完
終於都買左

恭喜
之前畀你地遊説完
終於都買左

部cle
之前畀你地遊説完
終於都買左

我都想入部一萬蚊內既黑色 除左肥花都搵唔到
之前畀你地遊説完
終於都買左

菲林奶係一個大毒海

慢慢升級
好多人都覺得m6 classic 精緻過ttl, 而且師傅講ttl既測光死左係冇得救,反而classic得。
之前畀你地遊説完
終於都買左

部cle

買左m6準備賣仔
好多人都覺得m6 classic 精緻過ttl, 而且師傅講ttl既測光死左係冇得救,反而classic得。

未擁有過m6,但覺得ttl個𨍭盤太柒
之前畀你地遊説完
終於都買左

上個星期有部around 8.5k出現左唔夠一日已經唔見左
我呢部都係 under 9k 不過唔係響香港買 take 左 d risk 個樣係就係殘左少少 不過岩岩試完好似好健康
報到

左邊條繩好靚咁

唔係無得救,係個師傅無能力救姐,m6ttl 有粒晶片,換左就要leica 原廠先有機入番資料入去,唔係換左件都無用. Leica 仲有整,收費4000hkd
之前畀你地遊説完
終於都買左

早排星際見過ttl,0.85框$9.5k
不過好似已經唔見咗

今日都再行多咗次星際 乜都冇

唔係無得救,係個師傅無能力救姐,m6ttl 有粒晶片,換左就要leica 原廠先有機入番資料入去,唔係換左件都無用. Leica 仲有整,收費4000hkd

上面資料係余師傅講比我知,佢都話係用chip控制既
當然,點解要咁設計,真係一個疑問,如果有考慮測光問題,不如選classic好過,整一次都四千蚊,寄來寄去仲要幾個月

上面資料係余師傅講比我知,佢都話係用chip控制既
當然,點解要咁設計,真係一個疑問,如果有考慮測光問題,不如選classic好過,整一次都四千蚊,寄來寄去仲要幾個月

無測光唔識影相咩?

買m6測光係佢個賣點
如果唔係用m4p仲平,又壞少樣野,功能幾乎同m6一樣。
而且影slide 係一定要有測光,唔好太信人眼測光,負片就可以咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞