Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

😍今日汁防潮箱 拿部
M6J 加MPLeicavit 出來曬下太陽影下相~

有無得睇下巴打嘅作品

😍今日汁防潮箱 拿部
M6J 加MPLeicavit 出來曬下太陽影下相~

有無得睇下巴打嘅作品

好垃圾 唔好啦

其中一張我都幾鍾意
不過唔係菲林
M9-P+ 50mm Summilux 501.4 Ver 2
Summar 5cm f/2 + TriX

Rigid 50 + RDP III

Rigid 50 + RDP III

我又貼下相先

rigid 越睇越正
好似無咩人用Leica q
開新post咁一於報到下 上個post追得10%

cron 50 Ver 4?

我有支High Leg,好正
有冇巴打知點令m240曝光時間長過60s?
好似無咩人用Leica q

唔like佢個焦距

同好,high leg 堅正
新手想入菲林m機

已有ZM 35/2 Biogon, 50cron DR同埋 50cron High Leg,之前插係A7ii上面用

有邊部啱我?budget 6000-7000

同好,用菲奶定數奶?

我用BP M6 And M3
新手想入菲林m機

已有ZM 35/2 Biogon, 50cron DR同埋 50cron High Leg,之前插係A7ii上面用

M2/M4

不過無測光
新手想入菲林m機

M2/M4

不過無測光

M5玩唔玩得過? 我唔怕無左leica 傳統嘅樣
但係m5嘅design真係幾人性化, 又有測光
除左Leica M, 其他body有冇邊部好?
新手想入菲林m機

M2/M4

不過無測光

m5 都係大部啲啲咁
又無話好唔傳統嘅
新手想入菲林m機

M2/M4

不過無測光

r3m同r2m都買得過
6000-7000新機都應該買到
m4啦

如果買M5要小心check,因為好多嘅測光基本上已經壞哂,如果郁,又要check真d係用舊1.35v定改左1.5v電;另外M5用縮頭鏡嘅話唔可以縮支鏡入機身;所以我都係同樣建議M2/M4,靚仔嘅唔難搵,市場上又多 至於無測光其實都唔係問題,iPhone都有app
新手想入菲林m機

M2/M4

不過無測光

r3m同r2m都買得過
6000-7000新機都應該買到
m4啦

如果買M5要小心check,因為好多嘅測光基本上已經壞哂,如果郁,又要check真d係用舊1.35v定改左1.5v電;另外M5用縮頭鏡嘅話唔可以縮支鏡入機身;所以我都係同樣建議M2/M4,靚仔嘅唔難搵,市場上又多 至於無測光其實都唔係問題,iPhone都有app

再唔係買個voigtlander VC meter II都可以 想去盡d就搵個leicameter,不過又係好多唔work 細佬好彩$700 ebay執到隻新淨有盒又work
Leica M2 M4 M5 邊度搵二手好?

香檳大廈地舖可以睇下大家好,好友,mkk

上店買就 Meteor or Fotopia

不過自己有信心就可以上網交易
各位巴打既舊菲奶洗唔洗定期比人check下保養下

M6好似好用好多?

同好,用菲奶定數奶?

我用BP M6 And M3

M2

M6好似好用好多?

好用係好用,但巴打budget唔過$7000 況且其他M機係無測光啫,都好好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞