Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
報到

我用家黎所以先會係到問 thx
四萬七
買果陣香港賣緊五萬六
有冇人有玩screwmount?
IIIf 同 IIIg 唔仲口點揀好
有冇人有玩screwmount?
IIIf 同 IIIg 唔點揀好
除左條link講嗰啲之外,仲有咩好處?
iiig 啦,vf 大好多.
老實講,用canon p 我不如落個l39-m adapter 用番落 m mount rf.
IIIf 個Vf 光啲
本身有a7r3 最近入左部Leica m6
想問下如果手動鏡有咩鏡低玩
想2邊都玩下同玩到
Elmar 50/3.5
Elmar, summaron, summarit-m f2.5, 50mm summicron v1-v4. 依幾個系列leica之中叫做抵玩,兩部機又都用到
Summicron V1 要有靚玻璃都要少少時間去搵

V2 嘅Dual Range 好似喺M6到用唔到,我唔太清楚

Summaron 嘅話3.5性價比真係唔錯,收到去f/8-11 真係變成一部好方便嘅工具
無玩開leica新手諗住入m10 銀機 同35 1.4
請問玩開leica 嘅巴打,有幾個問題想請教下

1. 諗住買水貨銀機,hk 邊間買信得過?正路咩價錢左右正常? 我見dcfever 啲人賣銀機都55k?

2. 35.4 好多version, 我知道係度問咁多ver 中間嘅分別可能大家要打好多字,所以都唔想煩到大家,想問下有無咩site 有咁多version 對比sample? 定係budget 無問題嘅話 泣fle 最理想(個人唔喜好glow 之類嘅?"Leica 味")

唔該晒Leica 巴打們
建議買支近期少少 summicron v4 ,玻璃容易搵到靚仔,再早4-6k 都有機會有,但有機會系積木鏡丶有haze ,要用手機電筒一照....

R3 要後期少少鏡頭才會穩陣一點

玩Leica 鏡, 玩法有點不同, 初玩建議買大路鏡頭, 量大價錢穩定, 幾錢入幾錢走, 個殻要夠靚仔會容易D走, 不知貪平切記

Leica 35/50 mm 有機會要試多幾支先知邊支對味
1. 價錢唔清楚,冇留意數碼奶,之前fb見到好似有4萬尾。宜家部奶喺寶寶寶寶買,乾手淨腳咩事都冇,感覺軍真用得開心。其實你上price.com都有幾間,但我上次check好多間,間間都求撚其hea鳩我,得寶寶寶寶有心機啲幫我問代理同留貨。不過可能真係冇人玩菲林了

2. 你可以再懶啲 不過新鏡比人感覺每方面都出色得平均,冇乜character 唔試下搵舊鏡玩下先?有啲pre-asph可能啱你口味呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞